Fryst vaniljcheesecake

En svalkande somrig cheescake är aldrig fel, det är helt perfekt att ha i frysen inför oväntade sommargäster. Gör det här receptet och dela upp i två eller fler mindre formar och förvara i frysen, perfekt! Jag använde en 24 cm form till kakan på bilden. Jag har även gjort en härlig citronpannacotta till topping tillsammans med färska jordgubbar, mynta och fläderblommor. Så friskt och gott!

Cheesecake
Ingredienser:
(ca 8 portioner)
3 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk florsocker
1 krm vaniljpulver, alternativt 2 msk vaniljsocker
300 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
10 st Digestivekex, alternativt andra torra och goda kex/kakor

Gör så här:

Krossa kexen och lägg i botten av en springform (ca 24cm till detta recept). Dela äggen, vita och gula var för sig i varsin skål.
Vispa upp äggvitan tillsammans med florsockret till ett fluff. Häll över fluffet i en stor bunke.

Vispa sedan ihop äggulor, strösocker, vaniljpulver och färskost i en bunke. Vänd sedan ner äggulesmeten med äggvitefluffet.

Vispa sedan upp vispgrädden till en fluff och rör ner även den i äggblandningen.

Fördela smeten över de krossade kexen i formen och ställ i frysen.

Frys kakan i minst 4 timmar men helst över natten.

Servera!

Topping
Citronpannacotta
(receptet ger ca 4 portioner)

Ingredienser:
3 1/2 dl vispgrädde
2 st gelatinblad
1 dl strösocker
1 st citron (zest & citronsaft)

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, låt ligga i ca 5 minuter.
Koka upp vispgrädde med strösocker och saft från citronen.
Tag av från värmen och rör ner gelatinbladen (krama ur vattnet ordentligt innan).
Riv i så mycket citronzest som önskas, jag tog skal från halva citronen och rör ner i gräddblandningen. Låt svalna något innan du häller upp pannacottan i silikonformar.
Låt stelna i kylen. Ibland kan det behövas en stund i frysen för att lättare få ur pannacottan ur formen.

Toppa din härliga cheesecake med citronpannacotta eller servera den vid ett annat tillfälle.


Njut av denna härligt svalkade dessert till alla sommarens fester!

Föregående
Föregående

Lyxig Sommartårtan

Nästa
Nästa

Kardemummabullar i långpanna