Elsas födelsedagstårta

En klassisk rosa prinsesstårta till en liten prinsessa, fast det här är min stora prinsessa som igår fyllde 4 år! Tiden går så snabbt! Vi bakade den här tårtan tillsammans, hon valde en klassisk prinsesstårta med hallonsylt och vaniljkräm, mycket grädde och marsipan! Jag trodde att jag hade mycket rosa marsipan kvar, men så va de inte, som tur va hade jag vit marsipan också - därav en marmorerad tårta och de är ju inte fy skam det heller!

Tårtbotten

Ingredienser: (till en tårta på ca 8 bitar)

2 dl strösocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 nypor vaniljpulver

1 dl hett vatten

Gör så här:

Smöra och mjöla en form, eller tre så slipper du dela den i tre delar!

Vispa upp ägg, vaniljpulver och strösocker så det blir vitt och pösigt.

Blanda vetemjöl, potatismjöl & bakpulver och rör försiktigt ner det i äggsmeten.

Blanda sist i det heta vattnet och rör försiktigt till en slät smet.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 25-30 minuter.

Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig. Låt svalna ordentligt innan du sätter ihop tårtan.

Hemgjord vaniljkräm (räcker till 2 tårtor, går att halvera receptet)

Ingredienser:

1 st vaniljstång

5 dl mjölk

5 st äggulor

1 dl strösocker

1/2 dl Maizena

20 g smör

En nypa salt

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta från plattan och låt stå i ca 10 minuter.

Vispa ihop äggula, socker och maizena i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.

Häll blandningen i en kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka tills den tjocknat. Vispa hela tiden.

Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.

Låt krämen svalna. Förvara i kyl.

Hemgjord hallonsylt

Lägg 1 kg frysta hallon i en stor kastrull och tillsätt 800 g strösocker och 2 msk citronsaft.

Koka upp hallonen och mosa dem. Koka på medelvärme i ca 10 minuter utan lock och rör då.

Försök att ta bort skummet som bildas allt eftersom så blir sylten lite glansigare men inget måste.

Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt.

Förvara i kylen!

Föregående
Föregående

4-års kalas!

Nästa
Nästa

Växtbaserade pålägg