Saftig äppelkaka

Härliga höstäpplen! Äntligen börjar alla härliga äpplen komma, tyvärr fick jag inga äpplen på mitt lilla äppelträd i år så jag hoppas på bättre äppel-lycka nästa år. Det här receptet är framtaget i samarbete med Cylinda.se .

Ingredienser: (ca 8 portioner/bitar)

150 g rumstempererat smör

2 dl strösocker

3 st ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 st stora äpplen eller ca 3 st små

2 msk strösocker

2 tsk malen kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°c (varmluft 165°c)

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda ihop socker (2msk) och kanel. Vänd äppelklyftorna i kanelsockret och låt stå tills smeten är klar.

Rör ihop smör och socker smidigt. Vispa i ett ägg i taget. Smöret kan klumpa sig en aning men kommer försvinna när de torra ingredienserna blandas i.

Blanda i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker under omrörning, rör tills smeten är slät.

Bred ut smeten i en ugnsfast form (ca 22 - 24 cm).

Toppa med äppelskivorna, lägg på dom som dom är eller lägg ut i ett snyggt mönster.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 min.

Tips: Dubbla receptet och grädda kakan i långpanna. Det går jättebra att frysa in kakan!

Glutenfritt: Använd samma mängd med glutenfritt mjöl istället för vanligt vetemjöl.

Föregående
Föregående

Svampsoppa

Nästa
Nästa

Det fina med Catering