Semmeldeg och 3 varianter på semla

3 dunder-enkla semlor med smarrig fyllning! Vilken är din favorit?

GRUNDDEG (ca 15 bullar)
2 dl mjölk
25 g jäst
7 dl vetemjöl
1 st ägg
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
Värm mjölken till max 37°C.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt vetemjölet, lite i taget.
Tillsätt ägg, salt, stött kardemumma och strösocker. Arbeta in smöret i omgångar i degen.
Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter.
Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 220°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
Låt kallna.

PISTAGESEMLA
Fyllning: Pistagekräm!

NUTELLASEMLA
Fyllning: Nutella!

KLASSISK SEMLA
Fyllning:
1/2 dl mjölk
100 g mandelmassa
1 msk florsocker
1 nypa vaniljpulver

Riv mandelmassan och blanda ihop med mjölk, vaniljpulver och florsocker.
Låt stå ca 10 minuter.

Föregående
Föregående

Storkok - Lins- och bönchili

Nästa
Nästa

Servettringar till påsk!