Bästa bullarna, Tips & Trix!

I samarbete med Cylinda.se har vi gjort det här härliga receptet på kanelbullar och ett gäng härliga tips för att få dom super saftiga! Kika längre ner i inlägget för 5 toppen tips för att få kanelbullarna extra saftiga!

Saftiga kanelbullar (ca 30 st)

Fyllning:

150 g smör, rumstempererat

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

1 msk kanel

2 tsk majsstärkelse

Deg:

50 g färsk jäst

5 dl mjölk

1 tsk kanel

250 g smör, rumstempererat

2 dl strösocker

ca 16 dl vetemjöl

En nypa salt

Till pensling: 1 st ägg, 2 tsk vatten & en nypa salt

Topping: Pärlsocker eller florsocker till garnering

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl strösocker


Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, blanda till en jämn smet och ställ åt sidan.

Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp.

Blanda sedan i kanel, smöret (lite i taget), strösocker och ca hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och resten av mjölet tills degen blivit slät och smidig.

Knåda degen i ca 10 minuter.

Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut fyllningen över hela degen, vik sedan degen så att rektangeln blir halverad längs med långsidan. Kavla försiktigt så att luftbubblor försvinner.

Rulla ihop degen och skär upp till bullar eller skär 1 cm remsor längs med kortsidan av rektangeln och rulla ihop till knyten.

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, gärna med mycket mellanrum då de jäser en del, och täck med en bakduk. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i ca 3 timmar.

Sätt ugnen på 200°C.

Vispa ihop ägg, salt och vatten till penslingen och pensla bullarna innan du ställer in dom i ugnen. Garnera med pärlsocker innan gräddning eller pudra med florsocker efter gräddning. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fina gyllenbrun färg.

Förbered sockerlagen, koka upp strösocker och vatten och ställ åt sidan. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen för att behålla saftigheten!

Låt svalna och servera!

Glutenfria bullar & Veganska bullar

  • Veganska kanelbullar gör du genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och att istället pensla bullarna med tex sojamjölk eller helt enkelt ingenting alls.

  • Glutenfria bullar gör du genom att tillsätta glutenfritt mjöl istället, ta lite mjöl i taget då mängden och knåda till en fast deg, mängden mjöl kan skilja sig lite.

5 tips för att lyckas med smarriga bullar!

  1. Mjölet! Använd förmycket mjöl så kan detta ge torra bullar. Det är bättre med lite för kladdig än lite för torr deg.

  2. Smöret! Man ska inte snåla med smöret, mycket smör i både deg och fyllning gör bullarna saftiga och goda.

  3. Knåda! Knåda degen i minst 10 minuter med maskin och ca 15 min utan maskin. Degen är färdig när det bildats gluten, ta en liten bit deg, dra ut den tunt, går degen inte sönder är den färdig!

  4. Jäsningen! Jäsningen tar lite tid, hur lång tid det tar beror på temeraturen så tryck lite lätt på bullarna, sviktar degen tillbaka är det färdig jästa!

  5. Sockerlagen! Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen, detta hjälper till att kapsla in saftigheten i bullarna och gör att de behåller sin saftighet längre.

Föregående
Föregående

Raggmunk med tillbehör!

Nästa
Nästa

Svampsoppa