Vegansk efterättspaj (Hallon&Rabarber)

Ingredienser

  • 100 g smält kokosolja
  • 200 g digistivekex
  • 50 g mjölkfritt smör
  • 0,75 dl Maizena
  • 1 dl hallon
  • 2 dl skivade rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl sojamjölk

I samarbete med Cylinda.se har vi tagit fram ett mumsigt vegansk alternativ till dessertbordet. Använd vilka bär du vill. Jag använda hälften hallon och hälften rabarber och eftersom rabarberbitarna gärna flyter så valde jag att mixa krämen till en slät och jämn kräm. Men det gör man ju precis som man vill. 

Gör såhär: (ca 8 portioner)

Klä en form med bakplåtspapper ca 24cm i diameter.

Smält kokosoljan i en kastrull och mixa sedan tillsammans med digistivekexen.

Tryck ut smulorna i formen och ställ i kylen.

Koka upp bären tillsammans med strösocker och maizena i en kastrull.

Rör ner smöret och sojamjölken.

Låt sjuda och rör om lite då och då tills krämen börjar tjockna. (Det kan ta en stund om bären innehåller mycket vätska). 

Vill du ha en slät och jämn smet så kan du mixa krämen.

Häll öven digistivebotten och ställ i kylen.

Förvara pajen i kylen! 

TIPS: Toppa pajen med rabarber, torkade blomblad och vegansk maränger. Det passar även bra att toppa med hallon och vispad sojagrädde! 

 

Cylinda-vegopaj6Cylinda-vegopaj4 Cylinda-vegopaj3


Ät och njut av en svalkande paj! 

 

Fransk potatissallad och rostbiff

Ingredienser

  • --- Potatissallad: ---
  • 800 g färsk potatis
  • 2 st schalottenlökar
  • 1/2 rödlök
  • 1/2 dl persilja
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijon senap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 msk honung
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 1 msk vatten
  • --- Rostbiffen:---
  • 1 kg rostbiff
  • 1 st schalottenlök alt. 4 klyftor vitlök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 dl soja
  • 1/2 msk peppar
  • 1 msk honung
  • En skvätt tabasco
  • Smör att steka i

Goddagens,

Tänkte lägga upp lite mat här till er idag. Det blir rostbiff och en frank potatissallad. Mumsigt, funkar lika bra att ha till buffé som i matlådan. Bli inte rädda av den långa listan med ingredienser, det är mycket kryddor och det går att lägga till eller ta bort mycket av det också.

Fransk potatissallad med rostbiff

Gör såhär: (4 portioner)

Marinera rostbiffen i oljan och kryddorna, låt ligga i några timmar.

Sätt ugnen på 125°C.

Stek rostbiffen i smör, stek runt om hela biten.

Ställ in rostbiffen i mitten av ugnen och stek till ca 55°C – 60°C.

Koka potatisen, hacka schalottenlöken och rödlöken.

Blanda ihop såsen: vatten, olja, vinäger, honung, dijon senap, salt & peppar.

Blanda ned den hackade löken.

Häll av potatisen och låt svalna, skiva potatisen i mindre bitar och blanda potatisen med såsen. Toppa med persiljan.

Skiva upp rostbiffen och servera tillsammans med potatissalladen!

Cylinda-Franskpotatissallad0Cylinda-Franskpotatissallad1 Cylinda-Franskpotatissallad2

Ät och njut!

Sockerkaka med extra allt!

Hej på er alla,

Jag fick lite bak-feeling för några dagar sen och drog ihop både ett gäng kakor och en sockerkaka med extra allt. Det är en helt vanlig sockerkaka som jag har delat rakt av och fyllt med färstostkräm, precis som en tårta. Toppat med grädde och blåbär, torkade blomblad och mynta. Receptet på sockerkakan och färstostkrämen hittar ni här – Sockerkaka Deluxe! Sockerkakan fick följa med mig till jobbet, jag hoppas att mina kollegor gillade den 🙂 Man taget vad man haver till toppingen. Den här sockerkakan fick även lite extra smak med vallmofrön i smeten, det blir lite extra krispigt. 

CreamCheeseSockerkaka3CreamCheeseSockerkaka1 CreamCheeseSockerkaka2


Ät och njut! 🙂

 

Klassisk inkokt lax

I samarbete med Cylinda.se  bjussar vi på en inkokt lax, något jag aldrig har varken laget eller ätit förut!  Är det någon av er där ute som lagat eller ätit det någon gång? Vad tycker ni? Jag tycker att det var mycket bättre än vad jag trodde, vem vet det kanske blir en ny favorit här hemma! Det är även enklare och går snabbare än vad det ser ut som i receptet. Det här receptet passar perfekt som härlig sommarmat och passar perfekt med den svenska färskpotatisen. 

Gör såhär: (4 portioner)

Lax: 

4 bitar färsk eller upptinad lax.

2 st morötter

1 st gul lök

1/2 msk pepparkorn (blandad eller svartpeppar)

1/2 dl ättika 12%

3 msk strösocker

1/2 msk salt

1 liter vatten

Sätt ugnen på 200°c. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form med hög kant.

Skiva morötter och lök, lägg sedan i en kastrull. Tillsätt även vatten, ättika, socker, salt och peppar. Koka upp. Häll över lagen över laxen och ställ in formen i ugnen. Låt laxen stå i ugnen i 10 minuter. Tag ut laxen ur ugnen och låt svalna, låt sedan kallna helt i kylen innan servering.

Senapssås: 

Rör ihop 2 dl cream fraise med 2 msk senap och 2 msk hackad färsk dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl innan servering.

Pressgurka: 

1/2 gurka

1 msk hackad persilja

2 msk ättika

2 msk strösocker

1 dl vatten

1 nyps salt

Skiva gurkan i tunna skivor (skala om du vill) och lägg i en skål. Strö över salt och hackad persilja. Koka upp ättika, socker och vatten. Höll över lagen och lägg ett fat som tyngd över skålen i minst 30 minuter. Häll av spadet och servera!

 Servera med pressgurka, färsk potatis, skivade rädisor och färsk dill!  

Cylinda-Inkoktlax4Cylinda-InkoktLax1 Cylinda-Inkoktlax3


Kram kram på er!

Fryst cheesecake med kondenserad mjölk

Ingredienser

  • -- Botten --
  • 75 g Digistivekex
  • 25 g smält smör
  • -- Cheesecake --
  • 150 g cream cheese
  • 1/2 burk kondenserad mjölk
  • 1 nypa vaniljpulver

En härligt svalkande cheesecake med jordgubbar och en lätt smak av fräsch citron. Det går jättebra att dubbla receptet och eftersom botten lätt kan frysa fast i formen så är det enklare att göra den här cheesecaken i portionsformar, små pajformar eller snygga muffinsformar. 

Gör såhär: (ca 4-5 portioner)

Mixa Digestivekexen med det smälta smöret. Tryck ut i en (ca 20 cm form) eller i fler mindre portionsformar. Ställ i frysen.

Vispa ihop kondenserad mjölk och cream cheesen med vaniljpulvret. Vispa några minuter tills smeten blivit fluffig. Häll över digestivebotten och ställ i frysen.

Topping, Jordgubbsgelé: 

Lägg ett gelatinblad i kallt vatten, låt ligga i ca 5 minuter. Koka upp 1 dl vatten, saften från 1 st citron med 3 dl jordgubbar och 1 msk strösocker. Låt koka i ca 3 minuter. Krama ur gelatinbladet och koka med jordgubbarna i ca 1 minut, tag av från värmen. Sila av så att gelén är slät. Skumma sedan av om det behövs. Låt svalna av och häll sedan över cheesecaken. Låt stelna i frysen.

Toppa med jordgubbar, kolasås och krossade maränger!

Ta ut kakan ur frysen ca 10 min innan servering för bästa resultat. 

FrozenCheese3Frozencheese2 FrozenCheese1


Ha en fortsatt härlig sommar! 🙂 

 

Inkokt lax som buffé-tips

I samarbete med Cylinda.se  bjussar vi på en inkokt lax, något jag aldrig har varken laget eller ätit förut!  Är det någon av er där ute som lagat eller ätit det någon gång? Vad tycker ni? Jag tycker att det var mycket bättre än vad jag trodde, vem vet det kanske blir en ny favorit här hemma! Det är även enklare och går snabbare än vad det ser ut som i receptet. Det här receptet passar perfekt som härlig sommarmat och passar perfekt med den svenska färskpotatisen. 

Gör såhär: (4 portioner)

Lax: 

4 bitar färsk eller upptinad lax.

2 st morötter

1 st gul lök

1/2 msk pepparkorn (blandad eller svartpeppar)

1/2 dl ättika 12%

3 msk strösocker

1/2 msk salt

1 liter vatten

Sätt ugnen på 200°c. Lägg laxbitarna i en ugnsfast form med hög kant.

Skiva morötter och lök, lägg sedan i en kastrull. Tillsätt även vatten, ättika, socker, salt och peppar. Koka upp. Häll över lagen över laxen och ställ in formen i ugnen. Låt laxen stå i ugnen i 10 minuter. Tag ut laxen ur ugnen och låt svalna, låt sedan kallna helt i kylen innan servering.

Senapssås: 

Rör ihop 2 dl cream fraise med 2 msk senap och 2 msk hackad färsk dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kyl innan servering.

Pressgurka: 

1/2 gurka

1 msk hackad persilja

2 msk ättika

2 msk strösocker

1 dl vatten

1 nyps salt

Skiva gurkan i tunna skivor (skala om du vill) och lägg i en skål. Strö över salt och hackad persilja. Koka upp ättika, socker och vatten. Höll över lagen och lägg ett fat som tyngd över skålen i minst 30 minuter. Häll av spadet och servera!

 Servera med pressgurka, färsk potatis, skivade rädisor och färsk dill!  

Cylinda-InkoktlaxBuffe1Cylinda-Inkoktlaxbuffe2 Cylinda-Inkoktlaxbuffe3


Kram på er!

Choklad + Saltad karamell

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 150 g mjölkchoklad
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 dl mjölk

Hur gott är det inte med choklad och karamell? Behöver jag säga så mycket mer? Och lite extra salt på det så är det en helt perfekt cupcake! Frostingen har jag köpt (fusk va?) och finns här: Salted caramel frosting  . Super god och super amerikansk! haha. Man orkar inte med mer än en muffin med den mastiga chokladigheten och den mumsiga frostingen. Frostingen är dryg, det behövs inte alls mycket på varje muffin. 

Gör såhär: (ca 12 muffins)

Sätt ugnen på 200°C.

Klä en muffinsplåt med muffinsformar eller använd 12 st stabila formar.

Grovhacka chokladen.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt övriga ingredienser under försiktig omrörning, gärna med hjälp av en stor sked.

Fördela smeten i muffinsformarna.

Grädda i mitten av ugnen i ca 17 – 20 minuter.

Låt svalna och toppa med frosting och kolasås! 

ChocoCaramell3 ChocoCaramell1 ChocoCaramell2


MUMS! Behöver jag säga något mer? 

MiniMys<3

[ Förberedelser till lillasyster ]

Den här gången var vi lite långsammare med att gå ut med graviditeten jämfört med när vi väntade Elsa. Det blev lixom inte riktigt tillfälle att ta en fin bild att lägga upp, men nu så! Nu har vi försökt att få ut den roliga nyheten att Elsa ska bli storasyster. Det har ni väl inte missat? 🙂 Nu är vi i vecka 25 och börjar så smått att förbereda oss på lillasysters ankomst till familjen. 

Det här inlägget i är samarbete med Jollyroom.se och MiniMys! Det finns ju så himla mycket produkter på Jollyroom så att det kan vara lite svårt att hitta sina favoriter i detta hav av barngrejjer. Jag har i alla fall hittat en ny favvo som jag tänker tipsa er om i det här inlägget. 

Har ni sett alla dessa underbart söta produkter från MiniMys? Jag blev förälskad i allt! Hur har jag kunnat missa detta söta till ett dunder toppen pris? Matcha eller mixa, det finns så det passar alla! 

Minimys3MiniMys1 MiniMys2

[ Så söt lekmatta i grått från MiniMys – 199:-  ]   .    [ Bästa äta-setet från MiniMys – 129:- ]

minimys5 minimys6

[ Skötbädd i sprinkle vit från MiniMys för endast 149:- ]  .  [ Så fint spjälsängsskydd art grå från MiniMys – 199:- ]

Alla produkter finns i fler härliga färger, ta samma färg och mönster till alla produkter eller mixa och matcha som vi har gjort! Det är riktigt bra priser, jag har tidigare köpt tex skötbädd av ett dyrare märke men det blir verkligen slitet så det är roligare att köpta lite nytt och fint till nästa barn. 

Lammstek!

Ingredienser

  • 1 lammstek, ca 1 kg
  • 1 dl rapsolja
  • 1/4 dl soja
  • 6 vitlöksklyftor
  • Färsk rosmarin
  • Salt & peppar
  • Tips till servering:
  • Potatis med parmesan
  • Grillade citroner

I samarbete med Cylinda.se har vi tagit fram ett recept på en toppen god lammstek med ugnsstekt potatis med parmesan och mumsig rosmarin. MUMS! Detta kanske passar som allra bäst till påsk med hittar man en fin lammstek tycker jag absolut att man ska passa på. Perfekt att ha i frysen och ta fram när man börjar bli sugen på en fin stek. 

Gör såhär: (4 portioner)

Skala och krossa vitlöksklyftorna och lägg i en påse, häll över olja och soja.

Krydda med salt och peppar och lägg i en kvist färsk rosmarin.

Lägg i lammsteken i påsen och låt marineras i några timmar, gärna över natten.

Stek lammsteken i ugnen på 125°C i ca 1 1/2 timme. Eller tills önskad temperatur.

Blodig: 58°C. Medium: 60°C. Välstekt: 70°C.

Låt steken vila i folie innan servering.

Servera!


DSC_3016Skärmavbild 2019-04-03 kl. 09.34.08 Skärmavbild 2019-04-03 kl. 09.38.06

Hoppas att ni får en underbar helg! 

Vallmo & citron kakor

Ingredienser

  • 2 msk strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 4,70 dl vetemjöl
  • 225 g smör
  • 1 msk vallmofrön
  • Florsocker & citronsaft till glasyren

Glad Nationaldag! 

Mumsiga och enkla kakor, ett perfekt grundrecept – tillsätt det du tycker om! Torkad frukt/bär, hackad choklad, citron eller annat. Det här är ett recept på amerikanska short bread som är en aningens omgjord. Jag har toppat kakorna med glasyr och torkade blommor/blad. 

Gör såhär: (ca 15 små kakor) 

Sätt ugnen på 175 ° C

Rör smör, florsocker och strösockret poröst.

Tillsätt mjölet och vallmo frön och rör ihop till en slät deg.

Rulla ut degen i en längd och skär ut ca 15  kakor.

Grädda i ca 10 minuter eller till det blivit lätt gyllenbruna i kanterna.

Låt svalna och servera!

vallmokakor1vallmokaka2 Vallmokakor3


Njut!

Falafel Sallad & Hummus

I samarbete med Cylinda.se har vi tagit fram två härliga sallader med falafel! Här kommer den första! En klassisk sallad, helt vegansk med mumsig hummus att doppa falafeln i. Perfekt sommarmat till hela släkten, kanske något att servera på midsommar buffén? 

Gör såhär: (4 portioner)

Falafel:

  • 3 dl blötlagda kikärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm svartpeppar
  • rapsolja att steka i
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C.
Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.

Hummus: 

  • ca 300g kikärtor 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 pressad citron
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 dl tahini 
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk salt

Mixa ingredienserna till hummusen i matberedare eller med stavmixer tills du har en lagom slät kräm. Smaka av med salt.

Sallad med era favvo tillbehör! 


Cylinda-Falafel4 Cylinda-Falafel2 Cylinda-Falafel3


Njut!

Falafel sallad med betor

I samarbete med Cylinda.se så kommer här det andra receptet med falafel! Ännu en god sallad med denna gång med massa betor, både kokta och inlagda. Vad tror ni om det? Även denna vegansk! 

Falafel:

  • 3 dl blötlagda kikärtor
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl bladpersilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm svartpeppar
  • rapsolja att steka i
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C.
Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna. Se till att vänta mellan varje omgång så att temperaturen går upp till 180˚C, annars smälter bollarna ut i oljan. Låt bollarna rinna av på papper.
Vegansk Vitlökssås med örter: 
  • 2 dl vegensk cream Fraiche
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1 tsk dragon
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 1 krm rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Pressa vitlöken, blanda ihop alla ingredienser.

Betor och sötpotatis: 


Cylinda-Falafelsallad3Cylinda-Falafelsallad2Cylinda-Falafelsallad1

Ha en fortsatt härlig dag!

Cookies and cream glass

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl standardmjölk
  • 2 dl grädde
  • 8 st av dina favvo kakor

Här kommer en super mumsig cookies and cream glass. Blanda i dina favvo kakor, kladdkaka, eller något annat gott! Jag gjorde glasspinnar och toppade med vit choklad, krossade kakor och kolasås. Mums! Det är verkligen glass väder nu i slutet av maj så här hemma hos oss serveras det mängder med smarrig glass, hur är glasskonsumtionen hemma hos er? 😛 

Gör såhär: (4 portioner) 

Krossa dina favvo kakor.

Vispa ihop ägg och socker, blanda sedan ner mjölken.

Låt blandningen försiktigt sjuda under omrörning tills den börjar tjockna.

Låt svalna!

Blanda sedan ner grädden och de krossade kakorna.

Kör i glassmaskin eller frys!

cookiesglass2 cookiesglass1 cookiesglass3


Ha en toppen dag!