KÖKET – nästan klart!

KÖKET! 

Hej på er! Som jag tidigare har skrivit har det varit dött i bloggen pga köksrenovering. Äntligen ska ni få några glimtar av hur köket ser ut nu! Det är så skönt att ha ett fungerande kök igen, att kunna laga god mat och baka i ett riktigt fräscht kök också. Det som fattas är några täckskivor och lister, det kommer se så mycket snyggare ut när även dessa är på plats, så ni kommer få ännu fler köksbilder. Ska försöka hitta någon före bild också.. på det facebookblåa köket. 

Allt är köpt på Ikea, vi köpte hela kittet, stommar, luckor vitvaror.. ja allt utom golv och kakel. Om någon undrar kommer falskorna med tvål, rengöringsspray och diskmedel från Lagerhaus. Passade på att fynda massa där när dom la ner sin butik i Skövde, tråkigt men bra fynd! 

DSC_0197Kök14

Integrerat.

Vi har valt att ha alla vitvaror integrerade så att dom inte syns direkt. Jag tycker att köket ser lite mindre ”rörigt” ut då. Så det är bara att gissa vart vi har diskmaskin, kylen och frysen.. Okej det kanske inte är så svårt att lista ut men jag är super nöjd! Det jobbigaste med hela renoveringen va nog att få kylen och frysen på plats då dom inte står på golvet utan en bit upp så att luckorna ska passa.. knepigt, krångligt och tungt men så jädra snyggt! 

DSC_0195 DSC_0209

Fler bilder kommer!

Dunder erbjudande – Smakbox!

Hej på er! Visst har det varit mega dött här i bloggen, det får bli bättring på det hela. Köket är nästan helt och hållet klart, några lister här och var är det som fattas, sen är renoveringen klar! Det har varit tufft att renovera kök men såå värt det såhär i efterhand. Det är ås fiint! Bilder kommer, lovar! Såå, ja det har blivit utemat och mikromat under en lång tid nu, därav har inget kul recept kikat in här på länge. Men nu blir det bättring.

Äntligen har smakboxen kikat fram igen, ännu en gång med härliga produkter som jag absolut tänker testa.  Och vet ni vad, alla mina kära läsare får ert grymt erbjudande i samarbete med Smakbox!

50% rabatt på valfri Smakbox!

En box – endast 99kr! Passa på att ge bort en till dig själv, en vän eller varför inte starta en prenumeration så att du inte missar något! 

Rabattkod: LITTLEDESSERT (gäller oktober ut!)

www.Smakbox.se

Innehållet är från förra boxen.

DSC_0094smakboxx12

Ha en fortsatt härlig dag! 

 

Vin Tips!

Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående region för röda kvalitetsviner. Något som många inte känner till är att här även produceras en rad utmärkta vita viner. Vinmakaren André Lurton är en levande legend såväl i Bordeaux som över hela världen och har revolutionerat vinifieringen av vin från Bordeaux. Få kan säga sig ha gjort lika mycket för Bordeaux och speciellt för regionens vita viner än vinmakaren André Lurton.

De vita vinerna från Bordeaux är relativt okända för den stora publiken då volymerna är små i jämförelse med till exempel Chablis och Sancerre, men här finns fantastiska vita viner att upptäcka, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia. Under 2017 lanseras fyra exklusiva årgångsviner från André Lurton i begränsat antal hos Systembolaget och prisade Chateau Bonnet som finns i ordinarie sortiment lanseras med en helt ny design sommaren 2017.

wine1

Château Bonnet är slottet där André Lurton föddes mitt under skörden 1924 och bor kvar än idag. Området i detta fall är Entre-deux-Mers – en appellation tillåten endast för vita viner. År efter år presenterar de ett fruktigt, friskt och mineralrikt vin som lovordas världen över och är idag ett av Systembolagets mest sålda vita franska viner. Under sommaren 2017 lanserar flaskan med helt ny design. Priset är 89kr.

Hemgjord Glass & Strutar

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 st vaniljstänger

Hemgjort är väl alltid godast eller vad tycker ni? 

Hemgjord Vaniljglass

Vispa upp äggulor och socker i en värmetålig skål tills blandningen har blivit pösig.

Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och rör ned skal och frön i grädden.

Låt grädden svalna. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.

Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är 85°C och börjar tjockna. Det tar ca 10 minuter. (Vattnet får inte koka, bara sjuda)

Tag upp vaniljstängerna. Tag av från värmen och ställ skålen över super kallt vatten tills blandningen kallnat (gärna isbad).

Frys glassen i glassmaskin ca 10 – 15 min eller i frysen under ca 5 timmar.

Tips: Tillsätt gärna lite lakritspulver, kakao, kolasås, kakbitar eller annat för att göra just din favoritglass!

Servera!

Cylinda-Glass3 Cylinda-Glasstrutar1 Cylinda-Glass2

Hemgjorda Glasstrutar

Ingredienser:

100g vetemjöl

100g strösocker

2 ägg

Chokladstrutar: Tillsätt 1 msk kakao

Färgglada strutar: Tillsätt karamellfärg

Roliga strutar: Tillsätt strössel i smeten

Vispa upp äggen.

Rör ner mjöl och socker och rör om till en slät smet. Tillsätt eventuell smak eller färg.

Har du ett rånjärn penslar du det med olja. Testa annars att använda stekpanna på svag värme.

Grädda tills rånen blivit ljusbruna på båda sidorna. Rulla ihop rånen på en gång innan de hinner stelna.

Ställ rånen i ett glas för att få dom att behålla formen.

Vill du göra rån-skålar till glassen istället lägger du det nygräddade rånet på en uppochnedvänt glas – låt stelna.

 

[ Recept och bilder är framtagna i samarbete med Cylinda Sverige ]

Vaniljglassmed Kaffe

Jag har gjort en kaffesirap som ska tillsättas i glassen, men vet ni? Den sirapen kan man tillsätta i vad man vill! Smaksättning i choklad, muffins, frosting, som topping.. ja massa annat gott! Jag måste koka ihop lite till för det där gick ju åt. 

Kaffesirap:

Koka ihop 1/2 dl ljus sirap, 2 msk strösocker, 2 msk grädde & 1 dl Cafégo Highland mist (brygg gärna starkt).

Vaniljglass:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Rör ihop mjölk, grädde, vaniljpulver och socker i en bunke.

Tag ut 1 dl av blandningen och lägg i en annan skål, blanda sedan i 4 msk av kaffesirapen. Blanda sedan ihop med resten av gräddblandningen.

Häll över gräddblandningen i glassmaskinen, kör i ca 20 minuter. Har du ingen glassmaskin går det bra att frysa direkt. 

Häll över i en form och ställ i frysen, toppa gärna med lite av kaffesirapen och några kaffebönor så att glassen tar åt sig extra mycket kaffesmak.

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero kafferosteri ]

Kaffe-glass3 Kaffe-glass1


Translated: Ice cream with coffee syrup!

Coffee Syrup: Cook 1/2 dl light syrup, 2 tablespoons of sugarcream, 2 tablespoons cream & 1 dl Cafégo Highland mist.

Vanilla ice cream:

2 dl whipped cream
2 dl milk
1 dl of sugar
1 teaspoon vanilla powder
Stir together milk, cream, vanilla powder and sugar in a bowl.

Remove 1 dl of the mixture and add in another bowl, then mix in 4 tablespoons of the coffee syrup. Then mix with the rest of the cream mixture.

Pour over the cream mixture in the ice cream machine, run for about 20 minutes. If you have no ice machine, it’s good to freeze immediately.

Pour into a saucepan and place in the freezer, soak up some of the coffee syrup and some coffee beans so that the ice cream takes a lot of coffee flavor.

Kaffedrinkmed vanilj

Ingredienser

  • 4 dl nybryggt kaffe av Cafégo Volcanic Blend
  • 4 cl Jameson whiskey
  • 3 tsk strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 dl lösvispad grädde

En Irish coffee liknande drink med vanilj gjord på det dunder goda kaffet Volcanic blend från Sofiero Kafferosteri. Den är ju verkligen perfekt till sena sommarkvällar då man vill piggna till lite lätt samtidigt som man vill värma sig, inte helt fel va? 

Gör såhär: 

Brygg kaffet och vispa upp grädde löst.

Tag fram 2 st glas och häll i strösocker och vaniljpulver i glasen.

Fyll på med det nybryggda kaffet, 2 dl i varje glas och rör om tills sockret har löst sig.

Tillsätt whiskyn, rör om och toppa till sist med grädden och några kaffebönor.

Servera!

CafégoCoffeDrink1CafégoCoffeeDrink3 CafégoKaffebönor1

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero Kafferosteri ]


Translated: Vanilla coffee drink

4 dl freshly brewed coffee by Cafégo Volcanic Blend
4 cl Jameson whiskey
3 teaspoon of sugar
1/2 teaspoon of vanilla powder
2 dl wipped cream

Brew the coffee and whip up cream loosely.

Serve 2 glasses, add sugar and vanilla powder in the glasses.

Fill with the freshly brewed coffee, 2 dl in each glass and stir until the sugar has dissolved.

Add the whiskey, stir and finally topple with the cream and some coffee beans.

Serve!

Cupcakes på Picknick

Ingredienser

  • -- Vaniljmuffins --
  • 75g smör
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl varmt vatten
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl strösocker
  • -- Kaffefrosting --
  • 50g smör
  • 100g philadelphiaost
  • ca 4 dl florsocker
  • 1 msk Cafégo triple mountain (brygg starkt)

Vaniljmuffins med kaffefrosting som passar hela familjen, även dom som inte är kaffedrickare. Med en grund av klassiska, saftiga och härliga muffins så kan man ju faktiskt toppa med vad som helst. Jag har gjort en luftig och lätt kaffefrosting som har en extra söt smak som gör att kaffet inte smakar så beskt. En riktig höjdare för alla i familjen, perfekt att ha med på sommarens picknick! 

-Vaniljmuffins: (ca 8 – 10 st)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret tillsammans med vaniljpulvret och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret, vattnet, mjölken och ägget.

Vispa ihop allt till en slät smet.

Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter. Låt svalna.

-Kaffefrosting: (räcker till ca 8-10 muffins)

Rör om smör och philadelphiaost ordentligt.
Tillsätt kaffet.
Tillsätt florsockret, lite i taget. För att få en fastare frosting tillsätts mer florsocker.
Toppa muffinsen!
Tips: Toppa muffinsen med chokladsås och krossad maräng. Eller om du vill ha lite extra kaffesmak toppa med kaffesirap! 

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero kafferosteri ]

CafégoCupcakes2CafégoCupcakes1 CafégoCupcakes3


Translated: Vanilla cupcakes with coffee frosting!

Vanilla Cupcakes:

75g butter
1/2 teaspoon of vanilla powder
1/2 dl warm water
1 1/2 dl of milk
1 egg
3 dl flour
2 teaspoon baking soda
2 1/2 dl of cream sugar

Put the oven at 175 ° C. Melt the butter with the vanilla powder and allow to cool.

Mix the dry ingredients in a bowl. Add the melted butter, water, milk and egg.

Whip together everything into a smooth batter.

Fill the muffin molds and bake the middle of the oven for about 15 – 20 minutes. Let cool.

Add some coffee frosting! 

Knäckig Rabarberpaj

Ingredienser

  • ca 400 g rabarber
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • Glass, Grädde el. Vaniljsås

[ Knäckig Paj och Mops-Bus ]

Linslusen-bus ville gärna vara med på bild(eller så luktade det gott om pajen) så jag får väl lägga upp några bilder på henne också. Jag har gjort en paj på mormors rabarber, smaskens! Jag hade egentligen tänk att koka någon typ av rabarberkräm men Henrik insisterade på paj så självklart blir det paj. En knäckig sådan. 

Sätt ugnen på 160°C grader.

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare.

Smält smöret i en liten kastrull och rör ned sirap och grädde i det smälta smöret.

Blanda sedan ihop de torra ingredienserna med smörblandningen.

Skär rabarbern i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ut i en pajform. Sprit ut dem så att de täcker botten av formen.

Bred på smeten över rabarbern så jämt det går.

Grädda pajen i mitten av ugnen under ca 40 minuter eller tills pajen börjar få en fin färg.

Ruhbardpie11Pugportrait1  Pugportrait2


Translated: Rhubarb pie 

About 400 g rhubarb
2 dl oatmeal
2 dl sugar
1 1/2 dl of wheat flour
1/2 teaspoon baking soda
1 tsp vanilla sugar
125 g butter
1/2 dl whipped cream
1/2 dl light syrup

(Oven at 160 ° C degrees)

Mix all dry ingredients in a food processor.

Melt the butter in a small saucepan and stir the syrup and cream in the melted butter.

Then mix the dry ingredients with the butter mixture.

Cut the rhubarb in about 1 cm thick slices and put into a pie form. Sprinkle them out to cover the bottom of the mold.

Spread the batter over the rhubarbs.

Bake the pie in the middle of the oven for about 40 minutes or until the pie starts to get a nice color.

Tips: Goda isbitar!

[ Mumsiga isbitar ]

Det är mitt i sommaren, det är varm till och från och vi behöver dricka lite mer än vanligt – helst! Jag tänkte tipsa er om roliga isbitar som passar både i barnens saft som till vuxnas sommardrinkar. Har ni sett det här smarta med att sätta en muffinsform över glaset med hål i för sugrör? Så att inga getingar kikar ned i glaset. Det är en riktigt bra idé, speciellt till mindre barn som kanske inte alltid har tid att kolla efter getingar.  

Frys in goda bär i en isform med vatten, sprite, smaksatt bubbelvatten eller annat gott!

Sommardrnk2Sommardrnk1

Drink mycket gott och njut av solen! 

Kram på er alla 🙂

 

 

Kladdkaka med gömma!

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 burk Dulce de leche (ca200g)

Jisses va gott! Behöver jag säga något mer eller är ni med på noterna? 

[ Kladdkaka med Dulce de leche gömma! ] 

Gör såhär: 

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

Vispa upp äggen och tillsätt strösocker. Blanda i de övriga ingredienserna, till sist smöret. (Blanda inte i Dulce de lechen).

Vispa ihop tills allt blandats väl.

Häll hälften av smeten i en form och fördela jämnt i formen. Bred på Dulce de lechen över smeten i formen. Häll över resterande smet över Dulce de lechen och bred ut det jämnt.

Grädda mitt i ugnen i 175°C under ca 25 minuter.

Låt kladdkakan svalna ordentligt.

DulceKladd1 Dulcekladd2


Translated: Dulce de leche brownie 

100 g butter
2 eggs
2 dl of sugar
1 teaspoon vanilla powder
3 tablespoons cocoa
salt
2 dl of wheat flour
1/2 jar Dulce de leche (200g)

Melt the butter. Let cool.

Beat the eggs and add sugar. Mix in the other ingredients, then add butter. (Do not mix the Dulce de lechen).

Beat together until everything is mixed well.

Pour half of the batter into a mold and spread evenly. Pour over the Dulce de leche over the batter in the mold. Pour the remaining brownie batter over Dulce de leche and spread it evenly.

Bake in the middle of the oven at 175 ° C for about 25 minutes.

Allow to cool properly.

Vegetariska grillspett & Örtsås

Ingredienser

  • 1 förkokt majskolv
  • 12 st små förkokta färskpotatisar
  • 1/2 paprika
  • 8 st Körsbärstomater
  • 4 msk smält Smör
  • Timjan
  • Salt och Peppar

Nu är vi väl nästan mitt inne i sommaren och alla härliga semestertider! Jag var ledig under förra veckan och kommer ha två veckors semester till i början av augusti, det ska bli så härligt! Förhoppningsvis blir det några dagar på Öland med vår lilla familj. Såhär innan semestern får vi helt enkelt gotta oss i dessa goda grillspett! 

Grillspett: (4 st)

Dela majskolven i 8 lika stora delar, 2 delar till varje spett.

Dela paprikan i mindre delar som passar att trä på spettet. Börja fylla på spetten med tomat, paprika, majs och färskpotatis.

Smält smöret och pensla på spetten, krydda spetten och salt och peppar.

Grilla!

Servera spetten toppade med färsk timjan.

Cylinda-VegetariskaGrillspett-2

[ Örtsås ]

Dunder enkel örtsås som passar till många grillrätter!
Blanda ihop alla ingredienser till en sås, smaka av med salt.

Rör ihop 2 dl cream fresh, 1 msk blandade örter, gärna en kryddblandning. Salt och peppar. Servera!

Cylinda-VegetariskaGrillspett-1 Cylinda-VegetariskaGrillspett-4

Grilla lugnt!

[ Receptet är gjort i samarbete med Cylinda Sverige ]

Persika <3 Jordgubb

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/5 dl strösocker
  • 1/5 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 10 st jordgubbar
  • 2 st skivade persikor

Det blev en liten man tager vad man haver paj. Jag hittade lite blandad frukt i frysen, jordgubbar och persikor. Jag är ganska bra på att slägga ihop något som finns här hemma. Vi har sååå mycket mat överallt så det inte får plats i våra skåp, om jag skulle vara påhittig varje dag så har vi nog mat för ett helt år hemma! haha. 

Gör såhär: (4 portioner)

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop ingredienserna till smuldegen, smör, socker, vaniljpulver, havregryn och mjöl.

Blanda ihop allt tills det blivit en smulig massa.

Fördela jordgubbar och persikor i en form.

Häll över smulorna.

Grädda i mitten av ugnen under ca 15 – 20 minuter.

Servera!

Persikajord2 Persikajord1


Translated: Pie with peach and strawberries

100 g butter
2 dl of wheat flour
1/5 dl of cream sugar
1/5 dl oatmeal
1 teaspoon vanilla powder
About 10 strawberries
2 peeled peaches

Put the oven at 175 ° C.

Mix the ingredients into a dough, -butter, sugar, vanilla powder, oatmeal and flour.

Mix everything until it becomes a crumbly mass.

Add strawberries and peaches into a mold for ovens.

Pour over the crumbs.

Bake in the middle of the oven for about 15 – 20 minutes.

Serve!

Dessert-Grillspett

Ingredienser

  • 4 st persikor
  • 12 jordgubbar
  • 1/2 ananas
  • Florsocker
  • Timjan eller Mynta

Hej hopp! Idag serveras grillspett, jag älskar grillspett! Det är perfekt att trä på det man tycker mest om, men behöver ju bara ta det godaste när man gör sina egna spett. Men vet ni vad, det går även att göra på precis samma sett till desserten. Självklart ska man grilla desserten! Trä på favvo frukten / bären på ett spett och lägg på grillen. Servera med vaniljsås, honung, glass eller annat gott. 

Gör såhär: (4 st spett)

Skiva persikorna och ananasen till mindre bitar.

Trä på bitarna på grillspett och varva med jordgubbarna.

Lägg spetten på grillen och låt ligga till de är varma och börjar få lite färg (några minuter).

Servera med florsocker, timjan eller mynta, chokaldsås, kolasås och/eller glass! 

Grillspettdessert1

På bilden nedan syns min elgrill  som står ute på balkongen (perfekt storlek för att grilla gott till 4 personer). Egentligen tycker jag att det blir absolut godast med kolgrill men har man ingen uteplats så har man inte, då funkar det perfekt med elgrill! Jag använder även ett smidigt bakgaller som gör att det varma svalnar snabbare. Perfekt för kakor med mera. 

Grillspett3


Translated: Desserts on the grill! 

4 pieces of peach
12 strawberries
1/2 pineapple
Icing sugar

Slice the peaches and the pineapple into smaller pieces.

Put on the pieces on the skewer and add the strawberries.

Place the skewer on the grill and leave to warm until it starts to get a little bit of color (a few minutes).

Serve with icing sugar, thyme or mint, chocolate sauce, coal sauce and / or ice cream!

[ Inlägget i samarbete med Kitchentime.se ]