En mysig midsommar

[ Midsommar 2016 ]

Midsommarhelgen handlade i år främst om två tokiga vovvar. Det är ju såklart vår mops Märta som funnit pudelkillen Jeffi som är ny i familjen. Jeffi är bara några månader gammal och Märta är snart 6 år, men det går hur bra som helst att busa, bara Märta får vara The Queen så går det bra (det brukar vara hennes krav). Vi firade midsommar uppe i Bålsta hos min mormor och hennes man Peter och va där hela helgen, super mysigt (som att bo på ett lyxigt all-inclusive hotell).  

Jag själv fortsätter att njuta av semestern och håller till i köket hela dagarna och lagar mat, bakar och pysslar. Märta är alltid med och hoppas på att något ska tappas på golvet och jag går i mina egna renoveringstankar, vi får se om jag gjort något nytt här hemma innan semestern är över. 

midsommar1

[ Märta & Jeffi ] Det är aldrig fel att busa på gräsmattan! 

midsommaren20162

[ JeffiDet va riktigt svårt att få med den här pigga lilla killen på bild. Snabba ryck när han satt stilla. 

midsommar2

[ Henrik, Mammsen, Märta & Peter ]

midsommar3

[ Märta & Jeffi ] Märta ligger på Jeffis koppel så han kommer inte därifrån, tillslut fick han lägga sig ned motvilligt bredvid den bastanta, snarkande damen. 

Hoppas att ni hade en lika härlig midsommar som vi! 

Dulce de leche Maränger

Ingredienser

  • 2 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • Några droppar citronsaft
  • ca 2 msk dulce de leche

[ Dulce de leche drömmen ]

Har ni sett den nya Dulce de leche kategorin här i bloggen?  Jag kan inte få nog av denna karamelliga dröm. Som ni säkert läst förut här i bloggen. Jag har i alla fall ägnat en helt egen kategori till detta. Ni som köper hem en burk eller två kan kika in bland alla dulce de leche recept, samlade på ett och samma ställe. Självklart ska ni få massa härlig inspiration! Varför inte börja med mumsiga maränger?

Gör såhär:

Sätt ugnen på 70 ° C.

Vispa upp äggvitorna tills det börjar skumma ordentligt.

Tillsätt socker under kraftig vispning och vispa till det blivit en tjock och fluffig maräng.

Tillsätt lite citronsaft för att få marängerna extra glansiga.

Bred en spritspåses insida med två tunna sträck med Dulce de Leche.

Fyll spritspåsen med marängen och spritsa ut marängerna på bakplåtspapper.

Grädda i ugnen under ca 2 timmar.

Tips för att få färgglada maränger – måla spritspåsens insida! Vill du ha randiga maränger så målar du spritspåsens insida med ränder i pastafärg. En eller flera färger spelar ingen roll! När du spritsar ut marängerna kommer dom bli färgade och super snygga. Testa!

Köp din Dulce de leche Här

dulcemaräng2 dulcemaräng1

Translated: Dulce de leche meringues!

2 egg whites
1 dl granulated sugar
A few drops of lemon juice
2 tablespoons dulce de leche from PampasDeli.se

Set the oven at 70 ° C.

Whisk the egg whites until it starts foaming properly.

Add sugar under heavy whipping and whisking to become thick and fluffy meringue.

Add a little lemon juice to make meringues extra glossy.

Spread a piping bags inside with two thin stretch with Dulce de Leche.

Fill the piping bag with the meringue and pipe meringues on baking paper.

Bake in oven for about 2 hours.

Yummy Yummy it feels good in my tummy! 

Min egen ceasar

Ingredienser

  • Grillad kyckling
  • Tomater
  • Mixad sallad
  • Rädisor
  • Avokado

[ SommarMat ]

Mer grillad kyckling va det här! Detta recept i form av en sallad. Många tycker att det blir förmycket med varm mat när det är varmt ute. Då finns det knappt något bättre än en härlig sallad av något slag. Jag är själv ett stort fan av cesarsallad och detta är min  egen variant. 

Egna krutonger. Skär bröd i mindre bitar, gärna i jämna fyrkanter då det blir jämt stekt. Hetta upp en stekpanna med din favorit-olja, jag brukar köra på olivolja. Stek på snabbt och vänd dom så att dom blir jämt stekta och härligt krispiga.

Servera både till sallad, soppa och annat gott! 

ceasar2ceasar1 ceasar3

Ha en fortsatt härlig sommar! 

 

Gröna burgaren

[ Grillad kyckling ]

Nu har väl alla tagit fram grillen? Tyvärr blev det en helg med mycket regn när hos oss i Skövde, eller ja, en lördag i mycket regn i alla fall. Hoppas på en soligare dag imorgon. Jag tänkte tipsa er om en dunder god burgare med grillad kyckling och grön fräsch sallad till. Vill ni kan ni fylla burgaren med massa gott ni har hemma.

Det är hur enkelt som helst att slänga på en hel kyckling på grillen, lite kryddor bara och visp är det en krispig och härlig kyckling på gång. Det finns säkert 100tals olika serveringsförslag med grillad kyckling, här kommer ett av dom. I ett härlig fluffigt brioche bröd och en fräsch grön sallad.

Recept på Brioche brödet

chicken3 chicken1 chicken2

Translated: [ Grilled chicken ] Not translated yet.

Smakboxen#2

[ Rabattkod på Smakboxen nedan! ]

Äntligen har smakbox nummer 2 kommit ut. Även denna gång överträffar den mina förväntningar. Det är riktigt fullproppad med goda grejer till ett riktigt bra pris. Alla ni som älskar att testa nya saker är detta en perfekt prenumeration, det går även att beställa hem 1 st box också. Denna gång var det sommartema, alla produkter kommer absolut att användas hemma hos oss. 

-SMAKBOX.SE- 

smarrenummer2 smarrenummer23

————-

Information om Smakbox:

-På hemsidan Smakbox.se går det nu att teckna sig för prenumeration med betalkort.
-Den som tecknar sig för prenumeration omgående får premiärboxen.
-Vi har begränsad upplaga av premiärboxen så det gäller att teckna sig snabbt.
-Smakbox kommer varannan månad. Nästa box med nya överraskningar kommer i början av juni.
-Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.
-Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken.
-Ca-pris i butik är 350-450 kr
-Priset för prenumeration är endast 189 kr varannan månad!

Vill du redan nu anmäla dig till en box eller kanske en prenumeration?

Ange rabattkoden LITTLEDESSERT och få 15% rabatt på din prenumeration! (Rabattkoden gäller tills vidare).

————-

Tipp-Topp!

[ Läckert i väskan ]

Äntligen har jag det lite snyggare i väskan igen! Jag har nästan alltid med mig min laddare till telefonen i väskan, den sitter ofta i väggen på jobbet. Visst är det jobbigt när sladdarna vecklar ut sig och ligger hejåhåå i hela väskan? Men dååå ni har jag fått något kul! Dunder läckra sladdhållare från Sofia Agardtsson! Hur snygga och praktiska som helst. Även den snygga tofsen på min nyckelknippa finns är gjord av Sofia. 

Jag har även äntligen målat ramen och fått upp Märta-tavlan på väggen. Tavlan kommer från Plottas Tavlor och finns i hur många varianter som helst! Jag köpte en vit tråkig, ganska billig ram och en flaksa med sprayfärg i guld, hur snyggt blev inte det? 

 

kuliguld2 kuliguld1

Ha en fortsatt härlig dag, hoppas att ni har ett riktigt härligt väder. Jag räknar ner till semestern, knappt 3 veckor kvar! Wohooo! 

Student-tips

[ Sjung om studentens lyckliga daaar ]

Grattis till alla studenter och Sverige på nationaldagen!

Här i Skövde har studenterna sprungit ut och tagit klivet ut i världen. Kom och tänka på min egen student, det va 7 år sen.. herregud va tiden går fort! För min del va studenten inget speciellt, det va bara spännande att gå vidare, vidare till en ny skola, det blev Högskolan i Skövde och här blev jag kvar. Vi sprang ut, åkte flak runt Sergels torg och tog en lunch på McDonalds, sen va de klart! Snabbt och smärtfritt, haha. 

Här kommer i alla fall tips på roliga presenter till studenten. 

studentkul2 Studentkul1

Dom roliga tagsen #världsklass och #youarebrilliant kommer från QLkort!

Dulce de leche <3

Ni som fortfarande har någon gammal kolasås från Ica där hemma i skåpet, släng den och köp det här istället. Det är så gott att du kan äta det som det är. Den här dulce de lechen har en riktigt härlig kolasmak och är redo att ätas. Ät som det är, servera med glass som en härlig kolasås. Bred på dina våfflor, pannkakor, bakverk.. vad som helst! Mmmmm va gott!

För er som missat vad Dulce de leche är för något, här kommer en liten beskrivning från Pampas Deli: ”Dulche de Leche är en gammal och väldigt älskad tradition i Argentina och Uruguay. Detta utsökta livsmedel, som beskrivas som en deliciös och ljuvlig mjölkbaserad kräm med mild och härlig kolasmak, är så oerhört populärt att det närmast kan betraktas som en nationalsymbol. Vår Dulce de Leche är tillverkad av den färskaste mjölken (77%) från Pampas och är rik på näringsämnen. Vår mjölk är fri från antibiotiker. Ett litet råd till er alla, nästa gång ni träffar någon från Argentina – säg bara Dulce de Leche och vi lovar att han eller hon kommer ge dig ett stort leende och antagligen drömma sig bort för en stund!”

 

dulceno1 dulceno2

Ovan ser ni ett litet serveringsförslag, vaniljglass med en klick dulce de leche från Pampas Deli och lite hemmagjord jordgubbssås. Mums! 

In och beställa hem ett gäng burkar och fyll alla skåp med Dulce de leche från Pampas Deli! Det är den absolut godaste dulcen som finns! Jag måste nog klicka hem sisodär 100 burkar till.. 

Isländskt på väggen

[ Måla, Måla, Måla.. ]

Är det någon av er där ute som målat med Kalklitir färgen? Det blir som en betong känsla av färgen, matt och lite ojämt. Färgen är naturlig och ändrar sig med tiden, Tycker att det blir så häftigt! Jag har fått lite beslutsångest.. jag vet inte vart jag ska måla. Vi har en ful vägg som jag tänkte måla på men flurade sen vidare på om jag skulle måla över tapeten i sovrummet? Men tapeten är ju rätt söt ändå. Jag har ingen aning! Färgen är fortfarande i pulver form så den håller hur länge som helst. I värsta fall får jag spara den tills vi flyttar vidare.

kalklititr1

Någon som har något förslag vad jag ska hitta på? 

-Vill ni läsa mer om hur det fungerar med Kalklitir färg, Läs här! 

-Vill ni kanske köpa hem lite färg själv? Spana in alla nyanser hos LillaByrån! 

Pyssel och piff

[ Pyssel i sovrummet ]

Jag har varit lite off i bloggen den senaste veckan, jag har jobbat och pysslat lite i sovrummet så något annat har jag tyvärr inte hunnit med. Ibland får man helt enkelt bara ta tag i saker och ting. Sen vi köpte vår säng för 4 år sedan när vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet har vi varit på jakt efter en sänggavel. Sänggavlar är tydligen så jädrans dyra, den som passade perfekt till vår säng kostade 8000 kr. Nu fyndade jag en gavel på Mio för ca 1300 kr, lite skillnad va? 

Nedan ser ni även en bild på hur sovrummet såg ut efter att vi renoverat och flyttat in. Men vi kände att sovrummet behövde lite extra piff också.

– Sänggaveln är köpt på Mio – Vita eos mini lamporna är köpta från LillaByrån – Vad sägs om snygg pås-förvaring från Qlkort? – Eller en mastig taklampa från Modesto? –

sovrum1234 sovrummet123 sovrum12345

Vad sägs? Visst börjar det likna något hemma hos oss. Det är väl bara att pyssla på, rätt som det är har vi hittat en fint hus och flyttar på stört. Jag har helt och hållet förälskat mig i mina fina Eos lampor. Det är verkligen dansk design när den är som bäst. Alla borde ha en fjäder-lampa hemma hos sig! 

Ha en härlig kväll!

Bullar i ring!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk vit sirap
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 25g färsk jäst
  • 3 msk vete surdeg
  • 100g smält smör
  • 50 g rumstempererat smör
  • några msk socker
  • kanel
  • uppvispat ägg + pärlsocker

[ Kanelkransen på surdeg ]

Det är inte dumt med kanelbullar vilken form dom än har. Jag skulle helt och hållet kunna leva på enbart kanelbullar. Eller ja, kanske lite variation på smakerna men ja.. bullar skulle jag kunna leva på. Skulle inte ni det? 

Gör såhär:

Smält smör (100g) och tillsätt mjölken i en kastrull.

Smula den färska jästen i en bunke.

Häll över mjölken och smöret över jästen, rör om.

Blanda i mjölet, sockret, sirap och kardemumman, rör om i ca 1 minut och häll sedan i surdegen.

Blanda väl. Arbeta degen i ca 7 – 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, bred på rumstempererat smör, strö på socker och kanel.

Rulla ihop till en längd och skär i bitar, lägg på en plåt.

Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt jäsa i ca 2 – 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 15 minuter.

Provsmaka!

Hur du gör en krans: 

Kavla ut degen till en rektangel precis på samma sätt som du gör vanliga bullar. Rulla ihop till en lång längd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp skåror i längden med hjälp av en sax. Klipp snett och ganska djupt. Vik fliken åt ena håller och nästa flik åt andra hållet. Låt det vara en längd eller sätt ihop till en rund krans. Grädda! 

kanaljbull2 kanaljbull1

Translated: Yummy cinnamon buns! 

5 dl flour
1 dl sugar
2 tablespoons white syrup
1 tsp cardamom
2 dl milk
25g fresh yeast
3 tablespoons wheat sourdough
100g melted butter
50 g softened butter
a few tablespoons sugar
cinnamon
beaten egg + pearl sugar
Melt butter (100g) and add the milk in a saucepan.

Crumble the fresh yeast in a bowl.

Pour over the milk and the butter over the yeast and stir.

Add the flour, sugar, syrup and cardamom and stir for about 1 minute and then pour in the sourdough.

Mix it well. Knead the dough for about 7-10 minutes.

Roll out the dough into a rectangle, spread with softened butter, sprinkle with sugar and cinnamon.

Roll up to a length and cut into pieces, put on a plate.

Brush the beaten egg and sprinkle with granulated sugar.

Let rise for about 2-3 hours.

Preheat the oven to 200 degrees and bake for 15 minutes.

Snyggt att ge bort! (2)

Langar in ett till litet tips här i bloggen på söta små give away pyssel tips! Alltid lika kul om jag skulle kunna inspirera någon av er där ute med lite pyssel. Snart är de ju även student och skolavslutningar som är lite kul att göra något roligt pyssel till, och många presenter blir det också. Varför inte denna söta växt i snygg påse och en härlig etikett? #GladSommar 

Etikett [ Glad Sommar ] Påse [ Special Delivery ]

GlasSommar2 GladSommar1

Translated:

I post one more little tip here in the blog of cute little giveaway craftings! This is Always fun if I could inspire some of you out there with a little bit of my crafting. Now its also the exams and school closings that are fun to do something fun crafts to, and it will be many gifts! Why not give away this sweet plant in a stylish bag and a lovely label? #HappySummer

Snyggt att ge bort! (1)

Ingredienser

  • --- Degen ---
  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • --- Fyllningen ---
  • 100g smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk frystorkade blåbär

Kanelbullar toppade med torkade blåbär.

Sött, syrligt och gott i ett. Det finns miljontals olika varianter på bullar och här är ännu en till av dem alla. Blanda i lite frystorkade/torkade blåbär i både fyllningen och på toppen tillsammans med pärlsockret så blir det en ny härlig smak på bullarna. Vågar ni testa? 

Gör såhär:  ca 18 små bullar

Degen:

Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till 37°C. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakning). Arbeta ihop en smidig deg och lägg under duk i ca 30 minuter för jäsning.

När degen jäst klart kavlar du ut degen till en fyrkant, breder på fyllningen och rullar ihop till en lång rulle. Skär i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda bullarna i ugnen under ca 200°c i ca 15 minuter (beroende på storlek).

Fyllningen: 

Blanda ihop alla ingredienser till en mjuk och slät massa. Bred på den på den utkavlade degen.

Etikett [ Tack! ] Påse [ Special Delivery ]

blåbarbulle1 Blåbarsbullar2

Translated:

The dough
75 grams butter
2.5 dl milk
25 grams of yeast
1 pinch of salt
1 dl sugar
7 dl flour
The filling
100g butter
1 teaspoon pure vanilla powder
1 tablespoon vanilla sugar
2 tablespoons sugar
2 tablespoons freeze-dried blueberries
Topping
+ 2 tablespoons freeze-dried blueberries

The dough:

Melt the butter in a saucepan, pour in 2.5 dl of milk and heat to 37 ° C. Crumble the yeast into a bowl and mix it in a little bit of the milk/butter mix.

Add the rest of milk/butter mix, salt, sugar, cardamom and most of the flour (saving little to baking). Work together a smooth dough and put under canvas in about 30 minutes for fermentation.

When the dough yeast clearly divide roll into a bun and cut into about 18 pieces.

Filling:

Mix together butter and sugar, stir until it is mixed well. Add the other ingredients and mix well until creamy mass. Spread the cream on the dough.

Topping: Garnish with freeze-dried blueberries.