Bullar i ring!

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk vit sirap
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 dl mjölk
  • 25g färsk jäst
  • 3 msk vete surdeg
  • 100g smält smör
  • 50 g rumstempererat smör
  • några msk socker
  • kanel
  • uppvispat ägg + pärlsocker

[ Kanelkransen på surdeg ]

Det är inte dumt med kanelbullar vilken form dom än har. Jag skulle helt och hållet kunna leva på enbart kanelbullar. Eller ja, kanske lite variation på smakerna men ja.. bullar skulle jag kunna leva på. Skulle inte ni det? 

Gör såhär:

Smält smör (100g) och tillsätt mjölken i en kastrull.

Smula den färska jästen i en bunke.

Häll över mjölken och smöret över jästen, rör om.

Blanda i mjölet, sockret, sirap och kardemumman, rör om i ca 1 minut och häll sedan i surdegen.

Blanda väl. Arbeta degen i ca 7 – 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, bred på rumstempererat smör, strö på socker och kanel.

Rulla ihop till en längd och skär i bitar, lägg på en plåt.

Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt jäsa i ca 2 – 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 15 minuter.

Provsmaka!

Hur du gör en krans: 

Kavla ut degen till en rektangel precis på samma sätt som du gör vanliga bullar. Rulla ihop till en lång längd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp skåror i längden med hjälp av en sax. Klipp snett och ganska djupt. Vik fliken åt ena håller och nästa flik åt andra hållet. Låt det vara en längd eller sätt ihop till en rund krans. Grädda! 

kanaljbull2 kanaljbull1

Translated: Yummy cinnamon buns! 

5 dl flour
1 dl sugar
2 tablespoons white syrup
1 tsp cardamom
2 dl milk
25g fresh yeast
3 tablespoons wheat sourdough
100g melted butter
50 g softened butter
a few tablespoons sugar
cinnamon
beaten egg + pearl sugar
Melt butter (100g) and add the milk in a saucepan.

Crumble the fresh yeast in a bowl.

Pour over the milk and the butter over the yeast and stir.

Add the flour, sugar, syrup and cardamom and stir for about 1 minute and then pour in the sourdough.

Mix it well. Knead the dough for about 7-10 minutes.

Roll out the dough into a rectangle, spread with softened butter, sprinkle with sugar and cinnamon.

Roll up to a length and cut into pieces, put on a plate.

Brush the beaten egg and sprinkle with granulated sugar.

Let rise for about 2-3 hours.

Preheat the oven to 200 degrees and bake for 15 minutes.

Snyggt att ge bort! (2)

Langar in ett till litet tips här i bloggen på söta små give away pyssel tips! Alltid lika kul om jag skulle kunna inspirera någon av er där ute med lite pyssel. Snart är de ju även student och skolavslutningar som är lite kul att göra något roligt pyssel till, och många presenter blir det också. Varför inte denna söta växt i snygg påse och en härlig etikett? #GladSommar 

Etikett [ Glad Sommar ] Påse [ Special Delivery ]

GlasSommar2 GladSommar1

Translated:

I post one more little tip here in the blog of cute little giveaway craftings! This is Always fun if I could inspire some of you out there with a little bit of my crafting. Now its also the exams and school closings that are fun to do something fun crafts to, and it will be many gifts! Why not give away this sweet plant in a stylish bag and a lovely label? #HappySummer

Snyggt att ge bort! (1)

Ingredienser

  • --- Degen ---
  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • --- Fyllningen ---
  • 100g smör
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk frystorkade blåbär

Kanelbullar toppade med torkade blåbär.

Sött, syrligt och gott i ett. Det finns miljontals olika varianter på bullar och här är ännu en till av dem alla. Blanda i lite frystorkade/torkade blåbär i både fyllningen och på toppen tillsammans med pärlsockret så blir det en ny härlig smak på bullarna. Vågar ni testa? 

Gör såhär:  ca 18 små bullar

Degen:

Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till 37°C. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakning). Arbeta ihop en smidig deg och lägg under duk i ca 30 minuter för jäsning.

När degen jäst klart kavlar du ut degen till en fyrkant, breder på fyllningen och rullar ihop till en lång rulle. Skär i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.

Grädda bullarna i ugnen under ca 200°c i ca 15 minuter (beroende på storlek).

Fyllningen: 

Blanda ihop alla ingredienser till en mjuk och slät massa. Bred på den på den utkavlade degen.

Etikett [ Tack! ] Påse [ Special Delivery ]

blåbarbulle1 Blåbarsbullar2

Translated:

The dough
75 grams butter
2.5 dl milk
25 grams of yeast
1 pinch of salt
1 dl sugar
7 dl flour
The filling
100g butter
1 teaspoon pure vanilla powder
1 tablespoon vanilla sugar
2 tablespoons sugar
2 tablespoons freeze-dried blueberries
Topping
+ 2 tablespoons freeze-dried blueberries

The dough:

Melt the butter in a saucepan, pour in 2.5 dl of milk and heat to 37 ° C. Crumble the yeast into a bowl and mix it in a little bit of the milk/butter mix.

Add the rest of milk/butter mix, salt, sugar, cardamom and most of the flour (saving little to baking). Work together a smooth dough and put under canvas in about 30 minutes for fermentation.

When the dough yeast clearly divide roll into a bun and cut into about 18 pieces.

Filling:

Mix together butter and sugar, stir until it is mixed well. Add the other ingredients and mix well until creamy mass. Spread the cream on the dough.

Topping: Garnish with freeze-dried blueberries.

Till min mamma!

[ Morsdags-tips ]

Snart är det mors dag och jag har redan inspirerats av många roliga mors-dags tips på sociala medier då redan USA firat. Min mamma, hon älskar bullar, speciellt mina bullar (nybakt ska det va). Så till henne skulle jag ge den här härligt nybakata kanellängden! Mums. Men visst är det heller inte helt fel men en bukett med vackra blommor. Även blommor kan ju levereras i en snygg påse som denna. 

Etikett [ min mamma ] Påse [ Love ] – från QLKORT.

Bullemamma3 BulleMamma1 Bullemamma2

Translated: 

Soon it’s Mother’s Day here in Sweden and I have already get inspired by many funny Mother’s day tips on social media when the United States already celebrated. My mom, she loves buns, especially my buns (freshly baked it should be). I would give this lovely newly baked cinnamon length! Yum. But it is not entirely wrong to give away a bouquet of beautiful flowers too. Even the flowers can be delivered in a stylish bag like this.

Mer om C9 (Change9)

Hej på er!

Det är många av er där ute som har undrat hur det har gått med min C9 kur som jag gjorde för någon vecka sedan. Här kommer svaret! Ska jag vara helt ärlig, som jag brukar vara i bloggen så gick det sådär. Den första dagen gick bra, andra dagen blev jag sjuk (hemsk halsont och feber) och va tvungen att äta något litet ändå. Så jag åt faktiskt några kalorier mer än vad jag skulle göra om jag följer kuren till punkt och pricka. Självklart skulle jag rekommendera alla där ute som vill testa C9 att följa anvisningarna för ännu bättre resultat. Ni ser mina resultat här nedan som har ”fuskat” lite, tänk vad resultaten blir om man följer det som man ska? 

Resultat: Vikt: -3 kg  Cm: -10 cm

Nu har jag lite av produkterna kvar så att jag kan faktiskt köra några dagar till och bättre på resultatet en aning. Det bästa är att jag faktiskt har behållt vikten även fast jag slutat med kuren och börjat ätit som vanligt.

Några tips på hur du lyckas ännu bättre med din kur: 

1.) Blanda Aloe veran med vatten och lite färskpressad citron.

2.) Blanda ut Fibern med te istället för bara vatten, blir super gott! 

3.) Har du valt smaken vanilj kan du mixa grymma smoothies så att shaken blir lite ”matigare”. Mixa tex. vaniljpulvret med vatten och jordgubbar, visst låter det gott? 

Vill ni veta mer om C9 eller köpa en box själv?

Mejla mig på Info@littledessert.se så berättar jag mer! :)

 

The Healthy Store

[ Nyttigt och gott ]

Ny nyttig och hälsosam box från The Healthy Store! har jag äntligen fått testa. Jag är en sån där person som blir väldigt inspirerad av att testa nya produkter. Jag kan varmt rekommendera de här härliga produkterna. Ett perfekt ställe för hälsosam inspiration och testa nya underbara produkter. 

Visste ni att alla deras produkter finns att köpa i deras alldeles egna webbshop? Det är bara att beställa hem sina favoriter på stört. Hur smart är inte det? 

hesltystore2 healtystore11 healtystore3

Translated: [Healthy and tasty]

New nutritious and healthy box from The Healthy Store! I finally got to test it. I’m one of those people who get very inspired to test new products. I can heartily recommend these lovely and ”good for you” products. A perfect place for healthy inspiration and test new wonderful products.

Did you know that all their products are available in their very own online store? It’s just to order your favourite product. How smart is that?

Frittata

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • Salt, peppar, chili
  • Tomat
  • Sparris
  • Gul lök
  • Vitlök

Det måste vara en av de enklaste rätterna att laga? Kan man misslyckas? Jag har ingen aning men gott blir det i alla fall och helt onyttigt är det inte heller.

Gör såhär: (2-3 portioner)

Vispa ihop ägg mjölk, små skivor av sparris, tomat, lök, vitlök och kryddor. Du tar vad du har hemma och det du tycker om. Det du behöver ha är ägg, mjölk är inte nödvändigt utan ger bara lite extra krämighet.

Jag har valt att blanda i lite kokt potatis i både frittatan samt att servera lite ovanpå. Mest för att det ska bli ännu mer och lite extra matigt.

Grädda frittatan i ungen på 190°c i ca 40 minuter.

Toppa med lite extra goda grejer. Jag har toppat min frittata med kokt potatis, stekt sparris, tomater och ärtskott.

fritatta2 fritatta1

Translated: not yet.

Korv med bröd (Brioche)

Ingredienser

  • 300 g vetemjöl
  • 25 g socker
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pkt jäst
  • 125 g smör (rumstemp)
  • 1 ägg till pensling

[ Korv med bröd på nytt vis ]

Servera dina korv med bröd på mitt sätt: Brioche-krovbröd & korv med hög kötthalt. Bred på senap och ketchup på insidan av brödet. Lägg i lite ruccola och sedan korven. Toppa korven med lite extra ruccola, skivad saltgurka, picklad rödlök och några nypor rostad lök. Visst känns det som en lyxigare variant av korv med bröd? 

Gör såhär:  

Börja med att värma vattnet till 37°c om du använder dig av färskjäst. (40°c om du använder dig av torrjäst).

Blanda ut jästen med vattnet i en matberedare. Blanda ned resten av ingredienserna och kör på en medelhastighet under ca 10 minuter. Degen ska knådas ordentligt. Degen kommer vara lite lös men det ska den vara.

När degen är klar täcks den med plastfolie och kan ligga och jäsa under ca 2 timmar i rumstemperatur.

Baka ut degen till 8 st runda bollar eller längre limpor som jag gjort till mina korvbröd, lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt sedan jäsa ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 180°c, pensla brödet med uppvispat ägg och grädda i ca 17 minuter.

korvmb1korvmb2korvmb

Translated: Brioche hot dog bun.

300g  flour
25g sugar
2 eggs
2 tablespoons water
1/2 tsp salt
1 pt yeast
125 g butter (room temp)
1 egg for brushing

Start by heating the water up to 37 ° C if you use fresh yeast. (40 ° C if you use dry yeast).

Mix the yeast with the water in a food processor. Mix in the remaining ingredients and running at a medium speed for about 10 minutes. The dough should be kneaded properly. The dough will be a little loose but it should be.

When the dough is ready, cover it with plastic wrap and let ferment for about 2 hours at room temperature.

Bake the dough into 8 pieces round balls or long loaves I made to my hot dog buns, put them on a baking sheet. Then let rise for another 2 hours.

Preheat the oven to 180 ° C, brush the bread with the beaten egg and bake for about 17 minutes.

Tävling – Vinn en Smakbox! (Avslutad)

TÄVLING – vinn en Smakbox!

Tävlingen är avslutad! Grattis säger vi till Anna-Karin! Ett mejl har kommit till dig :) 

Nu har just du chansen att få testa en härlig Smakbox med massa härliga produkter. I den här boxen kommer temat vara Sommarfest! Den vill ni väl inte missa? Vem kommer inte ha en härlig sommarfest inom kort!?. 

Såhär gör du för att vara med i tävlingen:

1.) Skriv en motivering varför just du vill testa en Smakbox!

2.) Följ Smakbox på Facebook &/eller Instagram (om du använder sociala medier). 

3.) Ange tydligt din e-post så att du lätt kan kontaktas vid vinst.

[ eventuell vinstskatt betalas av vinnaren ]

Tävlingen avslutas den 13 maj kl 22.00, vinnaren presenteras här kort därefter. 

———

Information om Smakbox: 

-På hemsidan Smakbox.se går det nu att teckna sig för prenumeration med betalkort.
-Den som tecknar sig för prenumeration omgående får premiärboxen.
-Vi har begränsad upplaga av premiärboxen så det gäller att teckna sig snabbt.
-Smakbox kommer varannan månad. Nästa box med nya överraskningar kommer i början av juni.
-Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.
-Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har noggrant utvalda ingredienser, smaker som överraskar, ekologiska och lokala alternativ och starka nyheter från stora varumärken.
-Ca-pris i butik är 350-450 kr (premiärboxen har ett värde på 454 kr!)
-Priset för prenumeration är endast 189 kr varannan månad!

Vill du redan nu anmäla dig till en box eller kanske en prenumeration?

Ange rabattkoden LITTLEDESSERT och få 15% rabatt på din box! (Gäller till sista Juni). 

———-

Lycka Till!

Tävling på instagram!

[ GIVE AWAY ]

Kikar in här och tipsar om tävlingen som just nu pågår på LittleDessert´s instagram!

Den grymma vinsten är en valfri poster från MaddeDesign! 

För att vara med och tävla ska ni följa både LittleDessert och Madde_design via instagram.

Ni skall kommentera tävlingsinlägget med att tagga era vänner, ingen får väl missa den här tävlingen va?

Har ni sett mina egna snygga posters? Jag har en Skövde och en Stockholm som snart ska få en varsin ram. Just nu hänger de uppe med tejp men det var inte heller så dumt tycker jag. Ni kan välja på massa städer, vilken stad vill ni ha på er vägg? 

Tävlingen avslutas den 8 maj kl 22.00

 

Brioche – Pulled beef

Ingredienser

  • 300 g Manitoba cream
  • 25 g socker
  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pkt jäst
  • 125 g smör (rumstemp)
  • 1 ägg till pensling

Jag tror att jag blev lite sold på Brioche bröd. Nu kommer jag baka det till allt. Perfekt och under gott till både hamburgare, pulled beef och som korvbröd! Testa ni också, receptet nedan är på enkla brioche bröd och pulled beef, perfekt kombo! 

Gör såhär:

Börja med att värma vattnet till 37°c om du använder dig av färskjäst. (40°c om du använder dig av torrjäst).

Blanda ut jästen med vattnet i en matberedare. Blanda ned resten av ingredienserna och kör på en medelhastighet under ca 10 minuter. Degen ska knådas ordentligt. Degen kommer vara lite lös men det ska den vara.

När degen är klar täcks den med plastfolie och kan ligga och jäsa under ca 2 timmar i rumstemperatur.

Baka ut degen till 8 st runda bollar eller längre limpor som jag gjort till mina korvbröd, lägg dem på ett bakplåtspapper. Låt sedan jäsa ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 180°c, pensla brödet med uppvispat ägg och grädda i ca 17 minuter.

Pulled Beef: Lägg ned en köttbit av nötkött i en Crock pot (Slow cooker), ca 1 kg. Häll över 2 dl vatten. Hacka 1 st gul lök och häll över. Skiva 3 st vitlökar och häll över köttet. Häll sedan över ca 2 dl smoky sås och några nypor salt. Efter det häller du över 1 förpackning krossade tomater (300g). Sätt Crock potten på Low – 9 timmar. Sätt på locket och vänta. När köttet är klart går det att dra sönder i bitar. Servera i detta underbart goda brioche bröd!

brioche2 brioche1

MANITOBA CREAM – ett siktat bagerivetemjöl. Ett siktat bagerivetemjöl från svenska sädesfält baserat på det proteinrika vårvetet. Tack vare den höga proteinhalten har mjölet en unik jäskraft och binder mycket vätska, vilket ger ett oöverträffat saftigt och luftigt bröd. Ett mytomspunnet vetemjöl, av proffsbagarna kallat supermjölet eller mjölets konung, som ger ett högre, luftigare och saftigare bröd

——

Translated: Brioche for burgurs. 

300g flour – manitoba cream
25g sugar
2 eggs
2 tablespoons water
1/2 tsp salt
1 pt yeast
125 g butter (room temp)
1 egg for brushing

Start by heating the water up to 37 ° C if you use fresh yeast. (40 ° C if you use dry yeast).

Mix the yeast with the water in a food processor. Mix in the remaining ingredients and running at a medium speed for about 10 minutes. The dough should be kneaded properly. The dough will be a little loose but it should be.

When the dough is ready, cover it with plastic wrap and let ferment for about 2 hours at room temperature.

Bake the dough into 8 pieces round balls or long loaves I made to my hot dog buns, put them on a baking sheet. Then let rise for another 2 hours.

Preheat the oven to 180 ° C, brush the bread with the beaten egg and bake for about 17 minutes.

Pulled beef: Lay down a piece of beef in a Crock pot (slow cooker), about 1 kg. Pour in 2 dl water. Chop 1 onion and pour over the beef. Chop 3 pcs garlic and pour over the meat. Then pour over about 2 dl smoky sauce and a few pinches of salt. After that, pour over 1 pack of crushed tomatoes (300g). Put Crock pot on Low – 9 hours. Put on the lid and wait. When the meat is ready, you can pull apart into pieces. Serve in bread or with potatoes.

Nyttiga praliner

[ Nyttiga praliner ]

Att göra sitt eget godis är toppen. Du vet precis vad det innehåller. Jag har valt att göra praliner av en mörk kvalitetschoklad som både är ekologisk och fairtrade (finns i butiken). Hur härligt är inte det? Jag har blandat i frystorkade blåbär för att det ska vara gott och frasigt. Det som är härligt med frystorkade blåbär är att dom fortfarande är krispiga när pralinerna stelnat. Mums! 

Konstigare än så behöver det inte vara. Smält lite choklad, blanda i något riktigt gott i chokladen och häll upp i en pralinform. Låt stelna och banka ur dem. Både lyxigt, nyttigt och gott till kvällsfikat. Eller vad säger ni? 

pralajjnblåbär2 pralajjnblåbär1

Translated: not yet.

Helg-tips!

Måste bara kika in här och tipsa om ännu mer härligheter att hänga på väggen. Tavlor i miljontals olika motiv med vilken text du vill! Hur läcker är inte det? Jag har en tavla ett mops motiv som är gjort av massa Märta(s) haha. Visst blev den dunder söt? Perfekt som present till någon du tycker om. 

Spana in tavlorna på Facebook eller Instagram!  Har ni något motiv ni gärna skulle vilja ha, hojta till bara för att hon har allt! 

mpug2 mpug1

—-

Translated: Just have to look into this and advise on further glories to hang on the wall. Pictures of millions of different motifs with any text you want! How cool isn’t it? I have a painting of a pug motif that is made from the name Märta(s) haha. This is so sweet, huh? Perfect as a gift for someone you love.

Check out the pictures on Facebook or Instagram @Plottastavlor ! Do you have any design you would like to have, just ask – she has everything!