Choklad-Tårta

Nu är det redan tredje advent! Tänk va tiden går snabbt, det är bara en vecka kvar till jul, sen nyår och vips är det ett helt nytt år igen! Så varför inte servera en annan variant på tårta till nyårs-festen? Jag skulle kunna äta en liten bit av denna tårta varje dag. Med tårt-design inspiration från all things green  kom jag fram till detta mega chokladiga recept, inget nyttigt vegansk eller annat. Så ni som är rädda för kalorier och sånt.. hitta bort! 

Brownie: 

200 g smör
3 dl strösocker
1 ,5 dl kakao
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175° C. Klä en form på cirka 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
Smält sedan smöret i en kastrull. Vispa ihop vetemjöl, strösocker, kakao, salt och vaniljpulver. Häll i smöret under vispning, lite i taget. Blanda till sist i äggen, ett i taget och vispa ihop till en slät smet. Häll över smeten i formen och grädde i ugnen under ca 20 minuter. Låt svalna! 

Chokaldganache: 

1 dl vispgrädde & 110 g hackad choklad 70%

Koka upp grädden och tag av från värmen. Blanda i den hackade chokladen och rör om till ganachen blivit slät. Låt svalna och bred sedan över brownie. 

Mjölkchokladmousse: 

110 g choklad 40%, 2 äggulor(rumstempererade), 1 tsk vaniljpulver, 2,5 dl vispgrädde.

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa upp grädden, vispa inte för hårt – då kan moussen bli grynig. Vispa upp äggulorna i en skål. Rör sedan ner den svalna chokladen i äggulorna. Blanda sedan ned detta i grädden. Rör om sakta men säkert tills allt är en slät mousse. Låt vila i kylen under minst 2 timmar innan spritsning. 

ChocolateCake3 ChocolateCake2

Ät och njut! 

Enkla pepparkakor

Ingredienser

  • 150g smör
  • 2dl socker
  • ½dl ljussirap
  • 1dl vatten
  • 1msk malen ingefära
  • 1msk kanel
  • 1tsk kardemumma
  • ½tsk bikarbonat
  • 7dl vetemjöl

En pepparkaksdeg är enkel att slänga ihop och låta vila i kylen tills man är sugen på några nygräddade peppisar. Det går även lika bra att frysa degen om man är sugen på att baka pepparkakor året om! Riktigt smart, eller om man har feeling i oktober och ska baka ut kakorna i december så in i frysen med degen bah! 

Gör såhär: 

Rör socker, sirap och smör.

Blanda i dem övriga ingredienserna. Blanda i lite mjöl i taget.

Låt stå i kyl över natten.

Kavla ut och tryck ut papparkakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gräddas i ugnen på 225 grader i ca 2 – 3 minuter beroende på tjocklek. Håll noga kolla på kakorna så dom inte bränns.

Sen är det bara att mummsa i sig dom!

Peppis1 Peppis2


Homemade gingerbread!

150g butter
2dl sugar
½ dl light syrup
1dl water
1 tablespoon ground ginger
1 tablespoon cinnamon
1 tsp cardamom
½ tsp bicarbonate
7dl wheat flour

Stir sugar, syrup and butter.

Mix in the other ingredients. Mix in the flour – a little at a time.

Let stand in refrigerator over night.

Roll out and press out the cookies and place on a baking sheet with parchment paper.

Bake in the oven at 225 degrees C for about 2-3 minutes depending on thickness. Keep a close check on the cookies so they do not burn.

Serve!

Mördegskakormed snickers

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 4½ dl vetemjöl
  • Snickers

[ Glad Lucia ]

Inga lussebullar här inte, här kör vi Snickers cookies!

En kul variant på klassiska syltkakor, men utan sylt och istället fylld med Snickers, vad sägs? Jag skulle gärna ta en kaka fylld med Nutella också! Degen är en klassisk mördeg, blanda i lite krydda och nötter eller annat och få en helt annan kaka, så smidigt. Eller gör typ 100 olika kakor av samma deg! 

Gör såhär: (ca 50st kakor)

Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk.

Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.

Sätt ugnen på 175° och rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Gör en grop i varje kaka och lägg ned en bit Snickers.

Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Cookiessnickers2 cookiessnickers1

Mums! 

Årets pepparkakshus!

[ Pepparkakshuset 2017 + Tävling ]

Nu är det dags att vara med och få hem det här härliga huset till just ditt hem!

Ni som vill vara med för att vinna vårt sekelskifteshus i äkta pepparkaka skänker ett bidrag till Sällskapet Jultomtarna genom att swisha valfritt belopp, dock minst 25 kr för att delta i tävlingen, till vårt swish nr 123 67 17 201 (kopplat till Roma förmedling).

När du swishar skriver du svaret på frågan under meddelande. Sen är det bara att hoppas på vinst. Lycka till!

Tävlingsfrågan: Vilken växt kommer saffran ifrån?

Ni som inte vinner kan ändå känna lyckan av att ha spridit julglädje till ett barn. Vi skänker hela beloppet vi får in på vårt swishnummer direkt till Sällskapet Jultomtarna! Tävlingen avslutas den 20 december. 

I samarbete med Länsförsäkringar fastighetsförmedling Skövde. Läs mer här! 

Pepparkakshus1 Pepparkakshus3 Pepparkakshus4Pepparkakshus2


[ Belysningen ]

I år har huset både inomhusbelysning och utomhusbelysning runt hela huset. Vad tycker ni om det? 

Pepparkakshus6 Pepparkakshus5

 

Till mig eller bebisen?

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det min alldeles egna födelsedag, Hurra Hurra Hurra! Jag har flirta lite på vad jag ska köpa till mig själv men jag kommer inte på nått. Snart är det dags att unna sig en ny kamera i alla fall.. ska bli såå kul att beställa en! Men främst blir det ju till bebisen istället. Jag kan inte riktigt låta bli! Såklart måste lilla bebisen i magen få en fin liten julklapp också. Det är ett tag kvar innan hon kan använda det men som sagt, jag kunde inte låta bli.

Är det så att bli förälder? Man glömmer lixom bort sig själv och lägger precis allt på sitt/sina barn. Helt plötsligt behöver jag ingenting till mig själv utan såååå mycket till bebisen! Herreguud. Hur ska det här gå.. Jag har i alla fall köpt en så söt kanindräkt från Livly + två små söta rosetter, jag passade på när det var lite rabatter här för några veckor sen. Rosetterna kommer hon säkert heller inte kunna använda på ett tag med tanke på att jag själv inte hade ett enda fjun på huvudet på flera år, haha! Men jag håller tummarna för lite bättre hårväxt än på mig själv! 

Vi har däremot beställt barnvagn, jag längtar så efter att den ska komma, jag är lite spänd! haha, Märta kommer få testköras i vagnen! vilken barnvagn har ni där ute? 

LivlyGift2 LivlyGift1

Ha en toppen dag!

 

Mumsiga SaffransBiscottis

Ingredienser

  • 75 g Smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0.5g saffran
  • 7 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Allt är gott bara det är saffran i! Ja, precis som alla andra så tycker jag absolut att det ska bakas biscottis över jul, både med saffran och kanel! mums! Här kommer ett recept på mina absoluta favoriter, och ett perfekt presenttips! Den här gången använde jag glutenfritt mjöl istället för vanligt, mest för att testa hur det smakade. Det blev precis lika gott det! 

Sätt ugnen på 200˚C. Rör smör, socker och saffran poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget under vispning.

Blanda samman de torra ingredienserna –  vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten.

Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandats. Rulla degen till fyra längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Om dom ännu inte är torra efter en halvtimme så kan dom låta stå i ugnen tills ugnen har svalnat eller över natten.

SBiscottis22SBiscottis1

MUMS!

BroccoliPaj

Ingredienser

  • -- Deg: --
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • -- Fyllning: --
  • 300 g broccoli
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 5 st körsbärstomater
  • 2 dl riven ost
  • Salt & Peppar

En mumsig paj som passar alla tillfällen. Jag tycker det är toppen att göra middagar som även räcker till matlådan dagen därpå. Hur brukar ni göra? Äter ni mycket matlådor eller äter ni lunch ute för det mesta? Här hos oss är vi två som ska ha matlådor med oss till jobbet. Bekvämt ska det va. Och gott! 

Gör såhär: 

 Sätt ugnen på 225°C.

Blanda ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och rör ihop till en slät deg.

Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.
Fördela tomaterna och broccolin över det förgräddade pajskalet.
Häll över ägg och mjölkblandningen över broccolin. Toppa med den rivna osten.
Grädda pajen under ca 25 minuter. Servera!
BPajj1 BPajj2
Ät och njut! 
 

Biff & Potatiskaka

Halojj på er allesammans. Ett härligt recept som passar perfekt till hösten och vintern i samarbete med Cylinda!  Kika ner på receptet och njut! Enkla biffar och super enkel variant på potatiskaka. Mums!

Cylinda-Biff4Cylinda-Biff2 Cylinda-Biff3

Ingredienser till 4 portioner

Enkel variant på Potatiskaka: 

3 – 4 stora svenska potatisar

ca 2 dl grädde

4 msk smör

4 skivor ost

Salt & Peppar

Sätt ugnen på 200°C. Tvätta potatisarna ordentligt och låt skalet sitta kvar. Skiva potatisen i tunna skivor. Dela upp skivorna i 4 mindre formar. Toppa med din favorit ost och 1 msk smör i varje form. Häll i ca i msk grädde i varje form och pressa ihop potatisen ordentligt med hjälp av en likadan form som går i eller en mortel. Häll sedan i grädde så det nästan täcker potatisen. Grädda i ca 30 minuter. 

Biffar: 

500g nötfärs

1 st ägg

Salt & Peppar efter smak

Övriga kryddor efter smak, gärna lite vitpeppar, chili och paprika.

Blanda ihop allt och forma till 4 st biffar. Stek biffarna i rikligt med smör och låt sedan biffarna vila på en tallrik.

Gör såsen i det stekta som är kvar i pannan. Lägg i biffarna i såsen sen när den är klar, och låt puttra i några minuter innan servering.  

Sås: 

2,5 dl grädde

1 st gul lök

2 msk japansk soya

Salt & Peppar

Efter att ha stekt biffarna och tagit upp dom, tillsätt mer smör i pannan och stek löken. Tillsätt grädden, soya och kryddor. 

Låt koka i några minuter och lägg sedan i biffarna och låt puttra några minuter, sen är det dags för servering! 

Grönkålschips

Goda chirr som gärna vill bli serverade till jul! Eller ja, redan nu förstås! Passar perfekt till er som vill göra ett grönare julbord med mycket vegetariskt/veganskt, grönt och gott. Dessa chirr passar min sambo perfekt som inte ska äta några chips eller nått godis fram till jul, så dessa får han äta med gott samvete. Klarar han sig till jul tror ni? 

Ingredienser:

400g Grönkål, 2 msk Olja och många nypor Salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 80°C.

Skölj grönkålen. Bryt grönkålen i små chips bitar och lägg i en skål.

Häll över olja och salt. Blanda ordentligt.

Lägg ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen under ca 1 timme.

Servera!

kalechips1

Ät och njut! 

Klassiska Kolasnittar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Mumsiga kolasnittar till alla tillfällen, några tips på krydda och topping finns längre ned i inlägget. Att toppa med jordnötter och choklad är en av mina favoriter, super gott! Har ni någon god variant på de klassiska kolasnittarna? Ni får gärna dela med er, skulle vara kul att testa något nytt! 

Gör såhär: (ca 25st kakor)

Sätt ugnen på 175°C

Rör ihop smör, socker, vaniljpulver och bakpulver till en slät deg.

Blanda sedan i de övriga ingredienserna i degen. Blanda väl.

Dela upp degen i två delar och rulla ut i längder. Lägg på längderna på en plåt med bakplåtspapper.

Dom flyter ut en aning så det behöver inte plattas till, tycker jag. Grädda mitt i ugnen under ca 12 minuter. Låt kakorna svalna skär dem sedan på snedden. MUMS!
Kolasnitt2Kolasnitt1

Tips på kryddor och topping till kolasnittarna: 

– Krydda/tillsätt lite kanel, havssalt, lakrits, kakao, ingefära eller annat gott i degen!

– Strö på lite hackad choklad, goda nötter, torkad frukt eller sylt innan gräddning.

– När dom är färdiga ringla över lite glasyr.

Njut av julens goda!

Märta är jule-redo!

[ December – Vi är redo! ]

Nu är Märta redo för julen, hon har redan hittat sin julklapp…(gömde dåligt som vanligt) och tagit fina julbilder. Nu är vi redo för Decembers alla spännande påhitt såsom min födelsedag, jul och nyår! Så kul! Det är min absoluta favoritmånad av dem alla. Jag är klar med julklapparna och slagit in dom alla, älskar att ha massa kassar fulla med julklappar! Det är så kul att leta efter små söta klappar till allihopa. Jag har till och med köpt en liten present till bebisen. Kan man göra det? haha. 

Julemopsen2 Julemops1 Julemopsen4


Ha en toppen helg och mys ordentligt på första advent! 

SaffransVåffla

Ingredienser

  • 125 g smält smör
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl kallt vatten

Våfflor + Saffran = Sant! Alltid lika gott med saffran och alltid lika gott med våfflor. Det går knappt att beskriva hur gott det doftar här hemma efter att ha gräddat dessa härliga våfflor. Julstämningen är på topp! Snart är det ju dags att börja julpynta, jag har bara inte orkat rota runt i garderoben för julgrejjer… Men laga gott är nemas problemas! 

Gör såhär: 

Smält smöret tillsammans med saffranet.

Vispa ihop ägg och mjölk.

Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och vispa ihop till en slät smet.

Grädda och servera!

SVåffla2SVåffla1

MUMS!

Black Friday Fynd!!

[ YHEJJ, BLACK FRIDAY! ]

IDAG KÖR VI 40% PÅ ALLT I BUTIKEN, IN OCH FYNDA!

Passa på att fynda julklappar till dig själv till en vän eller allt som behövs till det stora julbaket. 

HTTP://LITTLEDESSERT.SE/BUTIK 

Kram Kram