Till mig eller bebisen?

Idag är det ingen vanlig dag för idag är det min alldeles egna födelsedag, Hurra Hurra Hurra! Jag har flirta lite på vad jag ska köpa till mig själv men jag kommer inte på nått. Snart är det dags att unna sig en ny kamera i alla fall.. ska bli såå kul att beställa en! Men främst blir det ju till bebisen istället. Jag kan inte riktigt låta bli! Såklart måste lilla bebisen i magen få en fin liten julklapp också. Det är ett tag kvar innan hon kan använda det men som sagt, jag kunde inte låta bli.

Är det så att bli förälder? Man glömmer lixom bort sig själv och lägger precis allt på sitt/sina barn. Helt plötsligt behöver jag ingenting till mig själv utan såååå mycket till bebisen! Herreguud. Hur ska det här gå.. Jag har i alla fall köpt en så söt kanindräkt från Livly + två små söta rosetter, jag passade på när det var lite rabatter här för några veckor sen. Rosetterna kommer hon säkert heller inte kunna använda på ett tag med tanke på att jag själv inte hade ett enda fjun på huvudet på flera år, haha! Men jag håller tummarna för lite bättre hårväxt än på mig själv! 

Vi har däremot beställt barnvagn, jag längtar så efter att den ska komma, jag är lite spänd! haha, Märta kommer få testköras i vagnen! vilken barnvagn har ni där ute? 

LivlyGift2 LivlyGift1

Ha en toppen dag!

 

Mumsiga SaffransBiscottis

Ingredienser

  • 75 g Smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0.5g saffran
  • 7 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Allt är gott bara det är saffran i! Ja, precis som alla andra så tycker jag absolut att det ska bakas biscottis över jul, både med saffran och kanel! mums! Här kommer ett recept på mina absoluta favoriter, och ett perfekt presenttips! Den här gången använde jag glutenfritt mjöl istället för vanligt, mest för att testa hur det smakade. Det blev precis lika gott det! 

Sätt ugnen på 200˚C. Rör smör, socker och saffran poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget under vispning.

Blanda samman de torra ingredienserna –  vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten.

Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandats. Rulla degen till fyra längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Om dom ännu inte är torra efter en halvtimme så kan dom låta stå i ugnen tills ugnen har svalnat eller över natten.

SBiscottis22SBiscottis1

MUMS!

BroccoliPaj

Ingredienser

  • -- Deg: --
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk kallt vatten
  • -- Fyllning: --
  • 300 g broccoli
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 5 st körsbärstomater
  • 2 dl riven ost
  • Salt & Peppar

En mumsig paj som passar alla tillfällen. Jag tycker det är toppen att göra middagar som även räcker till matlådan dagen därpå. Hur brukar ni göra? Äter ni mycket matlådor eller äter ni lunch ute för det mesta? Här hos oss är vi två som ska ha matlådor med oss till jobbet. Bekvämt ska det va. Och gott! 

Gör såhär: 

 Sätt ugnen på 225°C.

Blanda ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och rör ihop till en slät deg.

Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar.
Fördela tomaterna och broccolin över det förgräddade pajskalet.
Häll över ägg och mjölkblandningen över broccolin. Toppa med den rivna osten.
Grädda pajen under ca 25 minuter. Servera!
BPajj1 BPajj2
Ät och njut! 
 

Biff & Potatiskaka

Halojj på er allesammans. Ett härligt recept som passar perfekt till hösten och vintern i samarbete med Cylinda!  Kika ner på receptet och njut! Enkla biffar och super enkel variant på potatiskaka. Mums!

Cylinda-Biff4Cylinda-Biff2 Cylinda-Biff3

Ingredienser till 4 portioner

Enkel variant på Potatiskaka: 

3 – 4 stora svenska potatisar

ca 2 dl grädde

4 msk smör

4 skivor ost

Salt & Peppar

Sätt ugnen på 200°C. Tvätta potatisarna ordentligt och låt skalet sitta kvar. Skiva potatisen i tunna skivor. Dela upp skivorna i 4 mindre formar. Toppa med din favorit ost och 1 msk smör i varje form. Häll i ca i msk grädde i varje form och pressa ihop potatisen ordentligt med hjälp av en likadan form som går i eller en mortel. Häll sedan i grädde så det nästan täcker potatisen. Grädda i ca 30 minuter. 

Biffar: 

500g nötfärs

1 st ägg

Salt & Peppar efter smak

Övriga kryddor efter smak, gärna lite vitpeppar, chili och paprika.

Blanda ihop allt och forma till 4 st biffar. Stek biffarna i rikligt med smör och låt sedan biffarna vila på en tallrik.

Gör såsen i det stekta som är kvar i pannan. Lägg i biffarna i såsen sen när den är klar, och låt puttra i några minuter innan servering.  

Sås: 

2,5 dl grädde

1 st gul lök

2 msk japansk soya

Salt & Peppar

Efter att ha stekt biffarna och tagit upp dom, tillsätt mer smör i pannan och stek löken. Tillsätt grädden, soya och kryddor. 

Låt koka i några minuter och lägg sedan i biffarna och låt puttra några minuter, sen är det dags för servering! 

Grönkålschips

Goda chirr som gärna vill bli serverade till jul! Eller ja, redan nu förstås! Passar perfekt till er som vill göra ett grönare julbord med mycket vegetariskt/veganskt, grönt och gott. Dessa chirr passar min sambo perfekt som inte ska äta några chips eller nått godis fram till jul, så dessa får han äta med gott samvete. Klarar han sig till jul tror ni? 

Ingredienser:

400g Grönkål, 2 msk Olja och många nypor Salt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 80°C.

Skölj grönkålen. Bryt grönkålen i små chips bitar och lägg i en skål.

Häll över olja och salt. Blanda ordentligt.

Lägg ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i ugnen under ca 1 timme.

Servera!

kalechips1

Ät och njut! 

Klassiska Kolasnittar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Mumsiga kolasnittar till alla tillfällen, några tips på krydda och topping finns längre ned i inlägget. Att toppa med jordnötter och choklad är en av mina favoriter, super gott! Har ni någon god variant på de klassiska kolasnittarna? Ni får gärna dela med er, skulle vara kul att testa något nytt! 

Gör såhär: (ca 25st kakor)

Sätt ugnen på 175°C

Rör ihop smör, socker, vaniljpulver och bakpulver till en slät deg.

Blanda sedan i de övriga ingredienserna i degen. Blanda väl.

Dela upp degen i två delar och rulla ut i längder. Lägg på längderna på en plåt med bakplåtspapper.

Dom flyter ut en aning så det behöver inte plattas till, tycker jag. Grädda mitt i ugnen under ca 12 minuter. Låt kakorna svalna skär dem sedan på snedden. MUMS!
Kolasnitt2Kolasnitt1

Tips på kryddor och topping till kolasnittarna: 

– Krydda/tillsätt lite kanel, havssalt, lakrits, kakao, ingefära eller annat gott i degen!

– Strö på lite hackad choklad, goda nötter, torkad frukt eller sylt innan gräddning.

– När dom är färdiga ringla över lite glasyr.

Njut av julens goda!

Märta är jule-redo!

[ December – Vi är redo! ]

Nu är Märta redo för julen, hon har redan hittat sin julklapp…(gömde dåligt som vanligt) och tagit fina julbilder. Nu är vi redo för Decembers alla spännande påhitt såsom min födelsedag, jul och nyår! Så kul! Det är min absoluta favoritmånad av dem alla. Jag är klar med julklapparna och slagit in dom alla, älskar att ha massa kassar fulla med julklappar! Det är så kul att leta efter små söta klappar till allihopa. Jag har till och med köpt en liten present till bebisen. Kan man göra det? haha. 

Julemopsen2 Julemops1 Julemopsen4


Ha en toppen helg och mys ordentligt på första advent! 

SaffransVåffla

Ingredienser

  • 125 g smält smör
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl kallt vatten

Våfflor + Saffran = Sant! Alltid lika gott med saffran och alltid lika gott med våfflor. Det går knappt att beskriva hur gott det doftar här hemma efter att ha gräddat dessa härliga våfflor. Julstämningen är på topp! Snart är det ju dags att börja julpynta, jag har bara inte orkat rota runt i garderoben för julgrejjer… Men laga gott är nemas problemas! 

Gör såhär: 

Smält smöret tillsammans med saffranet.

Vispa ihop ägg och mjölk.

Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och vispa ihop till en slät smet.

Grädda och servera!

SVåffla2SVåffla1

MUMS!

Black Friday Fynd!!

[ YHEJJ, BLACK FRIDAY! ]

IDAG KÖR VI 40% PÅ ALLT I BUTIKEN, IN OCH FYNDA!

Passa på att fynda julklappar till dig själv till en vän eller allt som behövs till det stora julbaket. 

HTTP://LITTLEDESSERT.SE/BUTIK 

Kram Kram 

Det här med Graviditet.

Jag är gravid igen!

Det är säkert några av er där ute som undrar hur det går för oss när vi delade med oss av vårt missfall i början av året. Det har varit jobbigt, inte fysiskt utan psykiskt. Jag tänkte dela med mig lite vad som händer och sker just nu. Japp jag är äntligen gravid igen, och jag är fortfarande dunder nervös att något ska gå fel. Jag trodde att jag kunde slappna av efter vackra ultraljudsbilder i vecka 15.. men nänänä det gick inte. Nu är jag i vecka 21 och kanske kan slappna av lite efter RUL, allt såg fint ut! Som de ser ut nu kommer det en lite tjej till oss 28 Mars, underbara vår! 

Det här med att vara gravid. 

Jag älskar att vara gravid men… Tankarna flyger runt i alla möjliga vändningar, hit och dit. Det är glatt, det är läskigt, det är spännande och kul. Men jag är verkligen livrädd. Livrädd att det inte ska gå bra den här gången heller. Det är min tredje graviditet i livet, efter ett missfall i ca v 12 och ett i v 14, så jag kan verkligen inte slappna av, gör man det någon gång under graviditeten? 

Är det våran tur nu? Det har varit psykiskt jobbigt att se alla underbara gravida vänner, bekanta och alla på stan. Jag har haft den känslan att det går så lätt för alla, att det bara är vi som haft otur och får kämpa hur länge som helst. Det har tagit oss ett år att få till en nu kanske lyckad graviditet från att vi började försöka bli gravida.

För er som vill följa med på vår resa har jag gjort en ny kategori här i bloggen, Graviditet & Barn! Jag hoppas att ni vill hänga på, stöttas och inspireras.


Babbasan1 Mamabox1

Jag har redan nu beställt alla dessa gratisboxar man får från olika apotek och företag så jag bunkrar upp allt vad jag har med bra att ha grejer. Jag har även testat en Mammabox – Gravidboxen med massa smått och gott att unna sig själv. Super kul!  Är ni fler där ute som är gravida? Känns som att det kommer en mega babyboom 2018! Dags att försöka få tag på barnvagn innan dom tar slut! haha 

Kram kram

Fish´NChips

Fish’N Chips finns i så oändligt många utföranden. Jag såg nyss att fisken va skuren på längden så att det nästan ser ut som pommes frites, perfekt att doppa. Ett väldigt roligt tips i alla fall när man vill servera detta som finger food. Jag valde att använda broccoli och sötpotatis som ”chips” i den här varianten men det går att göra på precis samma sätt om du istället vill ha potatis eller andra rotsaker. 

[ Recept i samarbete med Cylinda.se ]

FishNChips3 FishNChips2 FishNChips4

Fish´N Chips i modern tappning. Perfekt att duka fram på bordet och låta alla i familjen vara med och äta med händerna, ta en godbit och doppa i såsen, Mums!

3 – 4 portioner 

Fisk: 

Använd ca 400g färsk eller upptinad sej, även torsk är gott. Skär fisken i så stora bitar du önskar, det är alltid gott med lite mindre som kan ätas med fingrarna.

Lägg upp 3 skålar, en med ca 1 dl vetemjöl, salt och vitpeppar. En med 2 st uppvispade ägg och en skål med ca 3 dl panko.

Börja med att vända fiskbitarna i mjölet, sen ägget och sedan i panko.

Stek bitarna i rikligt med olja, stek tills de blivit gyllenbruna.

Sötpotatis & Broccoli: 

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skiva 1 stor sötpotatis i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg även upp ca 400 g broccoli i mindre bitar på plåten.

Pensla sötpotatisen och broccolin med olja, gärna rapsolja med även olivolja går bra. Ta den du tycker bäst om.

Sätt in plåten i ugnen och låt stå i ca 40 min eller tills sötpotatisen och broccolin börjar få färg.

Vitlökssås: 

Blanda ihop 2,5 dl cream fraîche med en nypa svartpeppar, vitpeppar, salt och 4 pressade vitlöksklyftor.

Smaka av med lite extra salt och peppar.

Kantarelltoast

Skogens guld! Är det verkligen kantareller, jag skulle väl vilja säga att det är hjortron? Hjortron har jag då aldrig stött på i skogen, men kantareller det finns det gott om på sina ställen. Eller vad säger ni? Jag har faktiskt plockat både kantareller och trattkantareller i år! Första gången i livet jag har plockat en korg med svamp, ganska mysigt faktiskt. Har ni plockat någon svamp i år?

Ingredienser för 2 portioner:
2 skivor nybakt bröd
2 msk smör att steka brödet i
200 g kantareller
1 msk smör att steka kantarellerna i
1 hackad vitlöksklyfta
ca 100 g riven Parmesanost
Salt och peppar efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Stek två skivor bröd i smöret och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Dra isär de stora kantarellerna till mindre bitar.

Stek kantarellerna i smöret och tillsätt den hackade vitlöken.

Stek kantarellerna till de börjar få lite färg och dofta riktigt gott.

Tillsätt en nypa salt och peppar efter smak.

Lägg upp kantarellerna på brödet och toppa med riven ost. Grädda i ugnen under ca 10 minuter eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Toppa gärna med en kvist basilika.

Kantarelltoast-Cylinda2Kantarelltoast-Cylinda3 Kantarelltoast-Cylinda1


[ Recept i Samarbete med Cylinda ]

Ät och njut!

Dulce de leche pannacotta

Ingredienser

  • 1 dl grädde
  • 1 dl dulde de leche
  • 1 st gelatinblad
  • Snickers bites
  • Dulce de leche
  • Havssalt

Dulce de leche pannacotta med snickers! 

En super enkel och god dessert som man kan förbereda på förmiddagen och mumsa i sig till kvällen. Även en perfekt dessert att göra dagen innan den ska serveras. Men kom igår att den är som godast när den är rumstempererad och blir då även lite krämigare. Så ta ut den i god tid innan servering. 

Gör såhär: (2 portioner)

Lägg gelatinbladet i vattenbad, i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp dulce de leche och grädden i en kastrull.

Rör ner gelatinbladet och rör tills det smält. Häll upp pannacottan i 2 st glas. Ställ i kylen, det tar några timmar innan den har satt sig och fått den rätta konsistensen.

Hacka en näve med snickers bites eller vanlig snickers och använd som topping.

Toppa även med lite extra dulce de leche och havssalt! Mums!

Pannacottasnickers2 PannacottaSnickers1


Translated: Dulce de leche pannacotta with snickers!

1 dl cream
1 dl dulce de leche
1 piece of gelatin leaf
Snickers bites
Dulce de leche & Sea salt for topping

Do: (2 servings)

Place the gelatin leaf in a water bath, in cold water for about 5 minutes.

Boil dulce de leche and cream in a saucepan.

Add gelatin leaf and stir until it melts with the pannacotta. Pour over the pannacotta into 2 glasses. Put in the fridge, it takes a few hours before it’s sets and got the right consistency.

Hack a fist with snickers bites or regular snickers and use as a topping.

Also top up with a little extra dulce de leche and sea salt! Yum!