Gör eget glasspapper

[ Glass-Kalas ]

Nu är det dags för en riktig glass-fest nu när värmen har kommit till vårt avlånga land. Vad säger ni om det? Om jag skulle fast barn skulle jag bjuda in alla små vänner på ett riktigt kalas med massa glass! Det skulle ju vara super kul, passa ju såklart även föräldrar! Nedan kommer ett tips på eget glasspapper till strutar. Det är lätt att glassarna rinner och det blir lite kladdigt, men framförallt blir det ju snyggt! 

Klipp avlånga remsor av något roligt papper. Går även att göra eget och skriva ut såklart, använd vanligt papper du har i skrivaren. Vik runt pappret runt struten och sätt ihop med en liten tejpbit.

Klart!

icecream223 icecream22

Ta de lugnt i värmen!

Karameller

Ingredienser

  • 1 ½ dl socker
  • 0,7 dl ljus sirap
  • 0,7 dl grädde
  • 1 msk smör

[ GODIS ]

Visst är det gott med en och annan karamell ibland. Speciellt hemgjorda. Bilderna nedan är på karameller från Gränna, inte de jag har gjort själv. Detta recept är på vanligt karameller(lite ljusbruna i färgen) med lite kola/karamellsmak, en sån där klassisk smak om ni förstår vad jag menar? Vill ni kan ni absolut ha i någon rolig smak! 

Hemgjorda karameller: 

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.

Koka blandningen under omrörning tills den håller karamellprovet (några droppar av smeten som hälls i kallt vatten skall stelna och kunna brytas sönder). Koktiden är ca 15 – 20 minuter.

Rör om försiktigt hela tiden så inget bränns i botten. Häll upp karamellmassan på en smord plåt. Låt massan svalna något så att det går att bearbeta utan att man bränner sig (Smeten är super varm!) Arbeta massan med stekspadar så att luft kommer in, (vänd hit och dit med smeten på plåten).

Arbeta tills degen börjar svalna, och stelna lite. Dra slutligen ut massan till en lång längd och klipp genast till karameller i önskad storlek.

MumsigaPolka1yummtpolka2

Translated: Not translated yet. 

Banan-Glassar

[ Fryst frukt ]

Glad sommar önskar mina banan-glassar! Det här är faktiskt dom enklaste glassarna man kan göra. Det är faktiskt riktigt gott att sätta tänderna i en fryst banan. Det smakar precis som glass med banansmak, perfekt för er som vill ha en frukt istället för en glass. Jag har toppat mina bananer med lite extra gott innan jag stoppade in de i frysen men det behövs egentligen inte. Frysta bananer är lika goda utan extra tillbehör. 

Spana in bananerna nedan och inspireras! 

bananasyummy1 bananasyummy2 bananasyummy3

Frozen bananas! 

Servetter & Dryck

Goddagens allesammans!

Idag bjuder jag er på fler dryckes-tips som passar perfekt till sommaren och ett härligt shoppingtips! Det är alltid kul att fynda och det är alltid kul att hitta nya dryckes-favvisar. Så varför inte göra ett inlägg med en kombo är detta? Absolut! 

servertthemtex1

[ Servetter från Hemtex ] Jag har fyndat dom här super snygga gråa servetterna från Hemtex. Deras sommar-rea hittar jag alltid något på! Jag har inga tygservetter sedan innan men dom här kommer bli dunder snygga att duka upp lite snyggt med! Jag tror att dom bara kostade ca 12 kr styck! 

gingerjoenytt1

[ Ginger JoeGinger Joes limited edition är en fräsch, kittlande, törstsläckande dryck med ingefärssmak. Den har en söt, kryddig smak med lätt hetta och tydlig karaktär av ingefära, inslag av äpple, lime och citrongräs, som med sin låga alkoholhalt (4 %) gör den till den perfekta törstsläckaren. Dessutom så kan du enkelt blanda till en drink eller göra ett läskande välkomstbål med Ginger Joe. För att hjälpa dig lite på traven så har vi specialkomponerat några recept till dig. (Ursprung: Storbritannien Volym: 330 cl. Pris: 20,90. Varunummer: 88024)

dryckesvinlorentz1

[ Gustave LorentzI den franska delen av Alsace finner du lugnet, skönheten och några av världens bästa vita viner. Det ekologiska Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris Biologique med sin eleganta kryddighet med inslag av friska röda äpplen, mandarin, mineral och en fräsch grapeton i avslutet, utgör inget undantag. Här får du ett franskt kvalitetsvin som odlats i sluttningarna av bergskedjan Vogeserna, där odlingsförhållandena är optimala och där den anrika vingården Domaine Gustave Lorentz sedan 1836 framställt sina kvalitetsviner. Sedan 2012 är samtliga av deras viner ekologiska. (Ursprung: Frankrike. Alkoholhalt: 13 %. Pris: 129 kr. Varunr: 75542)

Tävla på Instagram!

[ Tävling Pågår på LittleDesserts Instagram ]

Just nu håller jag en ny tävling på instagram, jag tävlar ut en Smakbox med massa nya härliga och spännande smaker i. Boxen skickas ut i mitten av augusti och får då en spännande paket med många överraskningar! 

Om Smakbox:
.) På hemsidan www.smakbox.se tecknar man sig enkelt för prenumeration med betalkort.
.) Varje Smakbox innehåller ca 15 nya smaker och produkter och kommer till PostNords utlämningsställe.
.) Smakbox innehåller en bra mix av produkter som har smaker som överraskar, starka nyheter från stora varumärken, noga utvalda ingredienser och även ekologiska och lokala alternativ.
.) Smakbox kommer varannan månad – Ca-pris i butik är 350-450 kr
.) Priset för prenumeration är endast 189 kr / box
.) Nästa box med nya överraskningar skickas 16-19 augusti.

[ Instagram @ LittleDessert ]

 

 

Fisk-Wraps

Ingredienser

  • ca 200 g Sej
  • Sallad
  • Bröd
  • Majonnäs
  • Goda kryddor

[ Kryddig fisk-wrap ]

Wraps i alla former och smaker är alltid enkelt att göra. Även detta ett man tager vad man haver recept. Men det här är faktiskt första gången jag gör wraps med fisk. Jag skulle steka snygga bitar med fisk men den gick sönder och blev lite smulig så den fick bli serverad på det här sättet. Blev ju toppen! 

Gör såhär: 

Stek fisken tillsammans med rödcurry krydda (eller någon annan god krydda du har hemma). Bred bröden med majonnäs och lägg på lite sallad. Toppa med den stekta fisken och vik i hop – servera! Hur enkelt är inte det?

fiskwrap2 fiskwraps1

Translated: FishTaco!

about 200 g Pollock
Salad
Bread
Mayonnaise
Good spices

Fry the fish with red curry spice (or any other good spice to your home). Spread the bread with mayonnaise and add some salad. Top with the fried fish and fold in the hop – serve! How easy is that?

Till alla kaffeälskare!

[ Kaffe, Kaffe & Kaffe ]

Här kommer nya kaffesorter från Sofiero Kafferosteri. Allt kaffe är 100% UTZ certifierat, vilket innebär ett långsiktigt hållbart jordbruk med minskad miljöpåverkan och högre levnadsstandard för kaffeodlarna. Dessutom är det himla gott!! 

sofierocofe2 Sofierocoffe1

Volcanic Blend – ett extra mörkrostat kaffe med en hög andel bönor från Östafrika och framförallt från de vulkaniska jordarna kring Mount Kenya. Denna jordmån ger kaffet en unik prägel och en smakupplevelse med mycket fyllighet och karaktär. Ett kaffe med extra rundhet och lång elegant eftersmak. Minst 50% av bönorna är från plantager som ligger på över 1500 meters höjd. 100 % Arabicabönor.

Triple Mountain – ett mörkrostat kaffe med ursprung från tre högvuxna områden i Östafrika, Colombia och Centralamerika. För att få fram smakkaraktärerna har vi rostat kaffet enligt vår definition av skånerost. Ett friskt och välbalanserat kaffe med en lång, ren och fyllig eftersmak. Minst 50% av bönorna är från plantager som ligger på över 1400 meters höjd. 100 % Arabicabönor.

Highland Mist – ett lätt mörkrostat kaffe med ursprung från Östafrika och Centralamerika. Kaffet hämtar en balanserad karaktär från högvuxna områden i Centralamerika. Ett något mildare kaffe som ändå är smakrikt, med tydlig friskhet och lång eftersmak. Minst 50% av bönorna är från plantager som ligger på över 1200 meters höjd. 100% Arabicabönor.

Espresso – en kraftfull och kryddig Espresso med många spännande smaknyanser. En blandning av högvuxna Arabicabönor från Centralamerika och Östafrika, en del från Brasilien samt en del Robustabönor från Vietnam för att få den perfekta Espressobalansen. Ett mörkrostat kaffe med mycket arom och en lång och kraftig eftersmak. Passar lika bra att drickas ren som i en Cappuccino, Macchiato eller Latte.

Smulpaj med Jordgubb&Rabarber

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 200 g jordgubbar
  • 100 g rabarber

[ Finns det något bättre till sommarfikat? ]

En smulpaj är kanske något man orkar ge sig på i värmen och visst är det bland det godaste som finns att fika med under sommaren? Det är svårt att gå till fler härliga sommar-smaker i ett, jordgubbar och rabarber är nog bland det godaste som kikar fram under sommaren. 

Gör såhär: 

Blanda ihop ingredienserna till degen, smör, socker och mjöl – blanda till det blivit en smulig massa.

Dela jordgubbarna på mitten och skiva rabarbern.

Tag hälften av smulorna och lägg i botten av en pajform.

Lägg på jordgubbarna och rabarbern.

Häll över resten av smulorna.

Grädda i mitten av ugnen på ca 210 °C i ca 20 minuter.

Servera med vispad grädde eller krämig vaniljsås!

smuliss1smuliss2

Translated: Swedish crumble cake with strawberries and rhubarb!

200g butter
4 dl flour
1 dl granulated sugar
200 g strawberries
100 g of rhubarb

Mix together the ingredients for the dough, butter, sugar and flour – mix it become a crumbly mass.

Share the strawberries and rhubarb.

Take half of the crumbs and place in the bottom of a pie plate.

Add the strawberries and rhubarb.

Pour the rest of the crumbs.

Bake in oven at about 210 ° C for about 20 minutes.

Serve with whipped cream or creamy custard!

Sushi-lunch

[ Mumsiga rullar ]

Asså hur gott är det inte med sushi? Det tar lite tid att tillaga sushi då sushiriset ska sköljas, sköljas och sköljas lite till, och svalna.. Min avokado hinner ju bli brun innan allt är klart, haha! Jag har testat en ny variant att krydda utsidan på en inside-out rulle, vad tror ni om det? Jag hittade en sushi/fisk krydda med japanska smaker som passar perfekt till sushi, wasabi och sesamfrön. Riktigt pepprig smak – mumsigt! 

Tonfiskröra till Sushi 

120 g tonfisk på burk

1 msk japansk soya

4 msk majonnäs

1 liten klick wasabi

Blanda ihop allt och låt stå i kylen i ca 3 timmar så att smakerna kommer fram ordentligt. 

sushilurre44 sushiilurre1 sushilurre33

Translated: Tuna cream to Sushi

120g canned tuna

1 tbsp Japanese soy sauce

4 tablespoons mayonnaise

1 small dab of wasabi

Mix everything together and let stand in the refrigerator for about 3 hours so the flavors come out properly.

Bröd med Fänkål

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 2,5 dl vatten (37°c)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl kruskakli
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 2 msk honung
  • 1/2 msk brödkryddor
  • 1/2 tsk fänkål

[ Här önskas det bröd ]

Henrik har önskat sig ett nybakt bröd med mycket brödkryddor och fänkål – här är det! Jag tycker det är ganska tråkigt att baka bröd och jag är inte heller förtjust i brödkryddor men vad gör man inte för att behålla husefriden – nä bara skoja. Brödet slank ner när det skulle i alla fall, haha. 

Gör såhär: (1 st bröd)

Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig.

Häll i de övriga ingredienserna och blanda till en jämn deg. Tag lite mjöl i taget ifall allt inte skulle behövas. Om Degen fortfarande är ganska kladdig kan du tillsätta extra vetemjöl.

Låt jäsa i 60 minuter i jäskorg eller i bunke.

Stjälp upp degen på en plåt med bakpkåtspapper och grädda i ca 20-30 minuter på 225 ° C

Servera!

fänkålsbröd2 fänkålsbröd1

Translated: Bread with fennel 

50 g of fresh yeast
2.5 dl water (37 ° C)
1/2 tsp salt
1 dl kruskakli
about 6 dl flour
2 tablespoons honey
1/2 tbsp bread spices
1/2 tsp fennel

Crumble the yeast into a bowl, pour over the water and stir until the yeast has dissolved.

Pour in the remaining ingredients and mix to a smooth dough. Take a little flour at a time if everything would not be needed. If the dough is still quite sticky, you can add extra flour.

Let rise for 60 minutes in a bowl.

Add the dough on a baking sheet and bake for about 20 minutes at 220 ° C

Serve!

söta koppar!

[ Dunder söta koppar ]

Kikar in med ett tips till er alla idag. Har ni sett dessa söta koppar?  Just den här koppen finns med på Rea hos Wahlmans interiör, finns även fler söta koppar att välja på med andra mönster + massa annat kul såklart. Jag blir så sugen på att fika när jag ser det här bilderna, massa god kakor och mazariner. Jag skulle faktiskt kunna fika ihjäl mig. Skulle inte ni? 

Köp koppen här

Recept på HallongrottorRecept på Mazariner

firstcofffee22 coffefirstii2

Ha en fortsatt mysig dag! 

 

Sommar-drycker

[ Drycker som passar grillen ]

Här kommer två härliga drycker inför sommarens grillfest. En härlig fördrink som passar både inför grillningen och som en extra smaksättare i desserten och en grym chardonnay som passar perfekt till den grillade fisken och härligt ljumna grönsaker. 

dryckisch1

[ Fresita ]                                                              [ Pasqua Chardonnay Grillo ]

 

Fresita – en jordgubbsdryck gjord på handplockade jordgubbar. 

Fresita som betyder jordgubbe på spanska är ett mousserande vin från Chile. Det är tillverkat enligt Charmatmetoden på en blandning av Muscat, Chardonnay, Sauvigon Blanc och som ända mousserande vin på marknaden, av en puré av handplockade, färska jordgubbar. Priset ligger på ca 84 kr. 

 

En vit syrlig, fruktig och ekologisk till grillen – Pasqua Chardonnay Grillo. 

Nu så här i grilltider vill man gärna ha ett säkert kort till köttbiten eller fisken. Vill man dessutom ha ett ekologiskt vin så är en Pasqua Chardonnay Grillo, till det fantastiska priset 69 kronor, ett självklart alternativ. På Bröderna Pasquas odlingar på västra Sicilien är förutsättningarna för att odla ekologiskt de allra bästa; läget har relativt stor skillnad i altitud (höjd över havet) vilket förlänger växtsäsongen och därmed också skörden, och ger druvorna en tydligare aromatisk intensitet med bibehållen frisk fruktsyra.

 

Sillen

Ingredienser

  • Din favvo sill
  • Ditt favvo bröd
  • Kokt ägg
  • Gräddfil
  • Ärtskott
  • Persilja
  • Gräslök

[ Enkel och lyxig sill-smörgås ]

Jag tänkte lägga upp lite recept/tips på enkel lunch i bloggen nu under sommaren. Alla kanske inte orkar baka men måste i alla fall äta. Vad tror ni om det? 

Fördela alla det goda på en smörgås och njut! Ta så mycket du vill, orkar och kan. Det här är ett litet man tager vad man haver recept, sånt gillar jag. Jag tog de jag hade på balkongen (ärtskotten, persiljan och gräslöken). Det är så underbart att bara gå ut och plocka ihop det man behöver. Tänk när jag har en egen trädgård med växthus och massa kul – jag längtar! 

silllurre2 silllurre1

Translated: Distribute all the good on a sandwich and enjoy! Take as much as you want! This is a small you took what you have recipes – you know stuff like that. I took the ones I had on the balcony (peas, parsley and chives). That´s so wonderful to go out and pick up what you need. I´m thinking about when I have a private garden with greenhouse and lots of fun – I can not wait!