Elsasdop!

Elsa Linnéa Aurora

En lyckad dag med fint väder och glada gäster. Vi serverade tre sorters smörgåstårta och prinsesstårtor med blåbär, super gott! Jag han tyvärr inte baka själv, det får bli nästa gång istället. Men nu är vår lilla prinsessa äntligen döpt, Elsa Linnéa Aurora Lindberg. Lindberg heter hon efter mig och får heta det tills Henrik får tummen ur och friar. Vi har det som en liten muta lixom.. haha. I samarbete med MyPerfectDay.se  så har vi serverat och dekorerat allt i rosa till vår lilla prinsessa som säkert kommer hata rosa efter allt rosa hon får, men sålänge mammsen får bestämma så..! 

DopDekor7DopDekor2 DopDekor6

Till maten hade vi rosa bestick, tallrikar, servetter och muggar i en härlig ljusrosa mix med olika mönster. Till desserten valde jag att ha kollektionen Pink confetti, det är ju bara för sött! Temat på dopet var rosa, guld och vitt, men det kanske syns ganska tydligt? Jag dukade bordet med vitt engångspapper och la över en rosa löpare och över den en genomskinlig löpare med guldprickar, det blev super fint. 

DopDekor1 DopDekor4

Enkelt pyssel tips: Vaserna har jag sprayat med guldfärg och köpt en liten bukett på ica som jag delat upp på tre. Ett kul pyssel-tips som inte alls behöver vara så dyrt. Jag fyndade vaserna och hittade en gulfärg här hemma i mina gömmor. Buketten var på rea efter studenten, typ 100-150kr allt som allt för tre vaser och färska blommor. Det är alltid fint att ställa fram färska blommor. Älskar det! 

DopDekor5

Ha en fortsatt härlig dag!

HemgjordaBaguetter

Ingredienser

  • 5 dl vatten (37°C)
  • 50 g färsk jäst
  • 30 g rumstempererat smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • ca 1,4 dl vetemjöl

I samarbete med Cylinda.se är det nu dags för lite pick nick tema, så vi kör på hemgjorda baguetter med massa gott i! Såklart fyller man med sina favoriter, jag valde att fylla baguetterna med serrano och ruccola. MUMS! 

Gör såhär: 4 st baguetter

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om ordentligt tills jästen löst sig i vattnet.

Tillsätt 2 dl av vetemjölet, salt, honung och smöret. Rör om och tillsätt lite av vetemjölet i taget tills det blodats en slät deg.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda ihop degen och dela degen i 4 längder, ca 30 cm långa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C, sänk till 225°C när baguettera ställs in i ugnen.

Pensla baguetterna med kallt vatten så att baguetterna får en krispig yta och grädda i mitten av ugnen under 20 minuter.

Låt svalna och servera med skinka, sallad och mycket annat gott!

 

Cylinda-Baguetter4 Cylinda-Baguetter1 Cylinda-Baguetter3


Baka lugnt! 

 

Milkshake & Donuts

Man tager vad man haver och sjunger det man kan. Här gäller det att veta vad man har för favoriter. Favvo glassen blir alltid grymt god även som milkshake! Jordgubbsglass är ju dunder gott på sommaren att göra milkshake på, även choklad såklart! Välj dina favoriter så kommer det bli kalas-gott helt enkelt. 

Gör såhär: 

Doppa kanten av glaset i choklad och sedan i strössel, chokladbitar, mini marshmallows eller annat gott, välj det du tycker är godast! 

Ringla lite kolasås i glaset. 

Mixa glassen, (ca 4-5 skopor per glas) tillsammans med mjölken (ca 2 dl per glas) och häll upp. 

Vispa upp 2 dl grädde och toppa med, toppa gärna även med en donut och extra kolasås! 

Mums! 

Donutss2 Donutss3milkdonut5 Doutss1

Jag njuter av att värmen börjar komma sakta men säkert, gör den det även hos er? Det är nu jag önskar att jag hade en liten gräsmatta att slå ner rumpan på och njuta av min milkshake i soligt väder. Håller tummarna att det blir så nästa år! 

Chokladkladdkaka

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 100 g choklad
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm havssalt

Chokladbollens dag idag, då serveras kladdkaka!

Smaken är som baken – Istället för att ha kakao i smeten så tillsätt 100 g av din favvo choklad! Jag använde mig av choklad från Malmö chokladfabrik och deras dunder goda mörka choklad med havssalt! Kan ni tänka er vad gott det blir med havssalt/lakrits? Eller med hallon kanske? Mmm – Så gott!

Gör såhär:

Klä en form med bakplåtspapper eller smöra formen, cirka 22 cm i diameter.

Börja med att smälta smöret. Hacka chokladen och smält ner i smöret.

Vispa ihop ägg och socker lätt och rör sedan ner smöret. Rör om till en slät smet.

Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt, rör ned i smeten.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter.

KladdkakaChoco2 äggis1 KladdkakaChoco1


Vi har fått så fina ägg från Henriks släkt som har egna höns. Det skulle vara såå härligt att ha ett gäng höns gå runt i trädgården och bara gå ut och plocka några ägg då och då. Så lyxigt! Vi är lite sugna på att bo lite lantligt vi med så vi ska kika på några lantligare hus framöver, vad tror ni om det? 

Elsas favoriter

Inlägget innehåller Ad-links i samarbete med ElodieDetails 

Jag längtar så mycket tills vi får inreda ett rum till Elsa, hennes alldeles egna rum. Nu när hon bara är några veckor gammal har hon inte så mycket saker utan mest bara kläder – i mängder! Men det ska bli så kul att få köpa leksaker, mattor, lampor och tapet till rummet med mera. Jag har några favoriter i hennes gömmor med grejer från ett av mina favvo märken Elodie Details. 

Svanen, en musikmobil som hon har att kika upp på i sängen- Den kommer från ElodieDetails och den super söta rosetten hon har i håret kommer från HoneyLemon.se.  Njuter även lite av vitsipporna i det här inlägget också, det är så härligt att plocka ett gäng, det känns som våren har kommit på riktigt nu! 

ElodieSvan1 Sippan22KollageSippELsa1

Njut, tiden får för snabbt! 

Laxburgare

Ingredienser

  • 600 g lax
  • 1 st ägg
  • Salt & peppar
  • Hamburgerbröd
  • Färskost, naturell
  • Sallad
  • Smör att steka i

Mumsiga fiskburgare i samarbete med Cylinda.se! Det är hur enkelt som helst att göra egna burgare, lika lätt med både kött och fisk så det borde ni alla testa. Använd den fisk ni gillar bäst, gärna lax eller torsk. 

Gör såhär: (ca 4 st portioner)

Mixa laxen tillsammans med ägget till färs i en matberedare, krydda med salt och peppar.
Forma till biffar och stek i smöret.
Bred på den naturella färskosten på insidan av hamburgerbröden och fyll sedan på med sallad och laxburgare.
Tips: Det är även gott att servera med tomat och picklad rödlök! Det går även bra att göra burgarna med torsk istället för lax. 

Cylinda-Laxburgare2Cylinda- Laxburgare1 Cylinda-Laxburgare4


Njut av en riktigt härlig burgare! 

Piffa i hemmet!

Inredning i mängder! 

Inlägget innehåller AD-links i samarbete med ConfidentLiving.se & Hemtex.se .

Jag blir ju så sugen på att piffa till här hemma, det är alltid något extra under våren. Lixom riktigt härliga vårkänslor som gör att jag vill byta ut precis allt! Prio nummer ett är att införskaffa nytt köksbord och stolar men jag vill helst ha ett långbord och det får inte plats i vår lägenhet. Förhoppningsvis hittar vi något nytt boende inom kort, det blir så mycket roligare att handla till ett nytt hem. Det är liiite trångt nu när vi är fyra i familjen och bor i en 2.a på 70kvm. Vi håller utkik! 

Min nya dö-snygga lampa köpt från Hilkeindesign.se och hängt upp över köksbordet kan ni njuta av här nedan. Lampan kommer från Globen lighting och heter Pendel Ray. Lampan finns i flera färger och kostar från 1 989 kr. När denna goding kom upp över köksbordet flyttade jag min gråa fjäderlampa till sovrummet istället, blev ju super snyggt eller vad säger ni? 

home1  home2
home3

Här är ett kollage med mina favoriter som jag känner att jag bara måste ha! När jag lägger precis allt jag vill ha i varukorgen blir det ganska dyrt.. många många tusenlappar. Tänk om man kunde lägga hur mycket pengar som helst på inredning, jag skulle ha så fint här hemma då! haha. 

Önskelista: 

InredningConf-Hem1

Timglas och lampan sprindeldon är från Hemtex.se och resten finns att klicka hem från ConfidentLiving.se. Jag har klickat hem massa kul från dem båda och eftersom jag jobbar bredvid Hemtex och ofta kikar in på lunchrasten efter härliga nyheter och fynd så kan jag lätt beställa hem fraktfritt till butik och springa in och hämta min beställning. 

In och fynda dina favoriter! 🙂

3 Veganska snittar

I samarbete med Cylinda har jag tagit fram recept på tre olika typer av veganska sittar / tapas. Perfekt till alla härliga tillfällen som påsk, nyår, födelsedagsfesten, midsommar – ja till allt helt enkelt! Det var första gången jag testade det här med Oumph, är det något ni har testat? Jag har inte riktigt fattat vad de är för något egentligen, något spännande vego i alla fall. Men absolut super kul med nya roliga utmaningar, älskar att utmata mig själv när det gäller recept, att komma på något nytt och något bättre! Hoppas att ni gillar de vegansk snittarna och gärna serverar dom på just er fest! 

Ceviche1

[ Ceviche med mango & avokado ] 

Ingredienser: (ca 6 portioner)

1 1/2 dl tärnad mango

1 st avokado

ca 8 st körsbärstomater

1 st röd paprika

ca 15 cm gurka

1 st finhackad färsk chili

1 st finhackad vitlöksklyfta

Färskpressad limesaft efter smak

Hackad mynta efter smak

Gör såhär: 

Hacka eller skiva alla ingredienser och lägg i en skål. Pressa över limesaft och rör om med de hackade myntablad. Smaka av och tillsätt mer limesaft och mynta om det så behövs. Servera!


Oumph1

[ Snittar med gurka, het Oumph & avokadokräm ] 

Ingredienser: (ca 6 portioner) 

ca 20 bitar skivad gurka

1 st avokado

1 dl vegansk majonnäs

1 dl små bitar av naturell Oumph

2 krm liquid smoke

1/2 hackad färsk chili

Citronsaft

Salt & Peppar

Gör såhär: 

Stek Oumph tillsammans med liquid smoke och den hackade chilin, gärna i lite olja. Mixa majonnäsen med avokadon och citronsaft, smaka av med citronsaften, salt och peppar. Klicka ut krämen med hjälp av en sked på varje gurkbit. Toppa med små bitar av den stekta Oumphen. Servera!


Knäckis1

[ Knäckis med sparris & citronkräm ]

Ingredienser: (ca 6 portioner)

ca 20 små bitar av gott Knäckebröd

1 dl vegansk majonnäs

Citronsaft

Salt & Peppar

Färsk basilika

5 st Skivade sparrisar

Gör såhär: 

Blanda ihop majonnäsen tillsammans med citronsaft och hackad basilika. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och klicka sedan ut krämen på knäckebrödsbiterna. Toppa med skivade bitar av sparris och färsk basilika. Servera!

Godaste päronpajen!

Ingredienser

  • -- Fyllning --
  • 4 st päron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • -- Deg/Smet --
  • 125 g smält smör
  • 1 st ägg
  • 2 1/2 strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Det här är ett MÅSTE att testa! En underbart god päronpaj med krispig toppen och underbar vaniljsmak. Perfekt att servera efter en härlig middag och absolut till helg-fikat. Det är gott att servera lite vispad grädde, vaniljsås eller varför inte en kula glass till. 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär päronen i tunna skivor och lägg i botten av en pajform. Strö över vaniljsocker över päronen.

Blanda ihop smör, socker, mjöl, ägg och bakpulver till en ganska lös deg.

Bred på degen över päronen jämt och snyggt.

Toppa med mald vaniljstång och grädda i ugnen under ca 20 minuter.

Kakan ska vara gyllenbrun på toppen och vara lite krispig.

Servera med lite grädde eller vaniljsås.

Päronpajj22 Päronjajj11


Translated: Pear pie!

Filling 
4 pcs pear
2 teaspoon vanilla
Dough
125g melted butter
1 egg
2 1/2 powdered sugar
3 dl flour
1 1/2 teaspoons baking powder
Preheat the oven to 225 degrees.
Cut the pears into thin slices and place in the bottom of a pie dish. Sprinkle with vanilla sugar over the pears.
Mix together butter, sugar, flour, eggs and baking powder into a rather loose dough.
Spread the dough evenly over the pears.
Top with ground vanilla and bake in the oven for about 20 minutes.
The cake should be golden brown on top and a little crispy.
Serve with a little cream or custard.

Hon är här, vår älskade Elsa.

2018-03-10 kl 06.36

Det var då vår Elsa kom till världen, hon var så efterlängtad och älskad redan innan vi fick träffa henne för första gången. Hon vägde 2615g och var 47 cm lång, hon föddes 3 veckor och 3 dagar förtidigt men stark och pigg ändå. Jag hade helt glömt bort att vi fick ett annat datum på RUL jämfört med det datumet vi fick på ultraljudet i v 15. Enligt RUL fick vi den beräknade förlossningen den 2 april medan jag hela tiden hade räknat på den 28 mars som vi fick på ultraljudet i v 15 som stämde på pricken in på ägglossningen. 

Vattnet gick. Jag vet inte varför men jag har hela tiden föreställt mig att min förlossning skulle starta med vattenavgång, jag har även drömt om det vid flera tillfällen som tex att vattnet gick och Henrik fick skjutsa mig till förlossningen på moppe för att bilen va på service.. haha. Men då blev det, förlossningen startade med vattenavgång fredagen den 9 mars. Efter att ha vaknat lite senare än planera på morgonen så skulle jag till MVC på blodtryckskontroll senare under förmiddagen. Tänkte att jag skulle ta en snabb dusch innan jag åkte så jag klädde av mig och skulle hoppa in i duschen när jag kom på att jag inte hade någon aning om vad klockan var. Jag kilade in i vardagsrummet där min mobil låg på laddning, klickade på den – 09.00. – Ett litet splash på vardagsrumsgolvet.. inte mycket alls. Min tanke var – Oj va mycket flytningar jag hade idag då.. En vecka tidigare gjorde jag ultraljud på spec-mvc för att kolla så allt va ok pga mitt höga blodtryck och det var det, kom ihåg att jag hade bra med fostervatten (ca 1 liter). 1 liter fostervatten var det jag hade i huvudet och den där lilla pölen var inte 1 liter utan knappt 1/2 dl. Hoppade in i duschen en snabbis, klädde på mig och gick ut med Märta. Vi gick en bit.. där kom nästa splash.. – Kissade jag på mig nu? Hmm, Märta vi behöver gå in nu.. haha. Denna gången var det lite mer vatten som kom och jag började fundera på om det faktiskt var fostervattnet. 

Jag tänkte vänta med att åka in till MVC (Hallå mer rinnande vatten på bussen, nej tack!) då värkarbetet brukar sätta igång tätt efter vattnetavgång men så verkade det inte vara för mig. Inte en enda värk.. Ringer till mamma vid 10.30 och frågar om det kan vara vattenavgång? Jag fick till svar att ringa förlossningen. Samtal till förlossningen vid 11.30, fortfarande inga värkar men dom tycker att det är bra om jag kommer in och kollar om det verkligen är vattenavgång då det sipprar lite sakta men säkert (då det även kan vara flytningar). Ringer till Henrik direkt efteråt och säger att jag ska åka till förlossningen för att jag tror att vattnet har gått.. Han har nog aldrig varit så snabb hem någon gång! Haha! Vi kom in på förlossningen vid 12.30 där det konstaterades att det var rent och fint fostervatten men fortfarande inga värkar… Vi fick en tid på lördag kl 11.00 för igångsättning om inte värkarna kommit igång av sig själva då hon var liten och något för tidig. Bara att åka hem och vänta.

Dags att åka till förlossningen. Vid 15-tiden började jag känna av lite mer värkar, vi försökte vila men det var svårt då värkarna sakta med säkert blev kraftigare. Jag satte mig i duschen och satt där från och till i flera timmar. På kvällen fick Henrik sitta med mig i badrummet och hjälpa mig att andas igenom värkarna medan han packade upp bilbarnstolen. Vi åt lite mat, la oss i sängen och kämpade på helt enkelt. Vid 23-tiden hade jag fått nog. Smärtan var för intensiv för att uthärda hemma men då var värkarna fortfarande oregelbundna med 4 – 7 minuters mellanrum. Inga 3 värkar på 10 minuter här inte, jag skulle ha smärtlindring! Helst för en timme sedan! 

Jag kräktes mig igenom dom värsta värkarna. Kom in på förlossningen vid ca 23.30 och jag trodde att jag skulle gå av på mitten. Jag trodde verkligen att jag skulle dö och om de sagt att jag inte var något öppen så hade jag svimmat. Från och med nu är resten av förlossningen ganska dimmig då jag var helt bortdomnad av smärtan och lustgas. Jag var öppen 6cm när vi kom in till förlossningen och barnmorskan sa att vår bebis hade hår och grattade oss till att vi skulle bli föräldrar idag! (klockan hade då passerat 12-slaget). Lustgasen sög jag mer än gärna i mig och epiduralbedövningen som senare sattes in var mer än välkommen. Barnmorskan sa att jag kunde ta en liten tupplur när epiduralen hade börjat verka.. Glöm det, inte ens med lustgasen som komplement kunde någon tuppis infinna sig.

Någon gång på morgonkvisten så plingar jag i panik på klockan och säger att bedövningen håller på att släppa. Det var då tydligen dags för krystvärkarna att komma igång och då hjälper inte epiduralen längre. Våldsamt blev jag ryckt ut ur min lustgas-dimma då det var dags att börja krysta! 

Hon börjar må sämre. Jag har heller ingen aning om hur länge krystvärkar höll på eller hur lång tid det tog att trycka ut det där lilla knytet. Jag minns bara att dom pratade om att dom hade tillkallat läkare för assistans. Eventuellt att dom skulle behöva hjälpa henne ut med hjälp av sugklocka. Jag blev lite orolig men orkade knappt lyssna, det gjorde så ont och jag var hur trött som helst. Mina värkar började avta och min ork fanns inte längre kvar, jag fattade inte hur jag skulle orka trycka på.. Ett sista försök innan läkaren kom in och plopp så var hon ute. (Jag sa – Åh coolt och kände att jag höll på att somna av utmattning). Klockan var då 06.36. Läkarn kom in och sa Grattis, sen gick han igen. Hon låg där och skrek, en snabb kontroll och sedan fick hon äntligen komma upp på mitt bröst. Hon slog upp ögonen och det första hon såg var sin pappa. Dom blev förälskade på stört och det kommer verkligen bli pappas flicka det här! 

Efter 4 dagar på BB fick vi åka hem med vår lilla flicka, en frisk och glad tjej. Henrik fick sova över alla nätter och vi hade ett eget rum under hela vistelsen. Vi hade verkligen tur för den dagen vi skulle åka hem blev det fullt på både BB och på förlossningen. Nu är babyboomen igång! 

Världens bästa stöd. Jag hade aldrig klarat mig igenom den här förlossningen ensam, jag hade världens bästa stöd från Henrik, han var med från början till slut. Han hjälpe mig att andas som vi lärde oss på föräldrakursen, han bad dom höja styrkan på lustgasen och han vågade tillslut klippa navelsträngen. Världens bästa och stoltaste pappa till Elsa. 

Chardonnay till Påsk!

I Italien är påsken, eller ”pasqua” som det heter på italienska, den stora högtiden på året. Högtiden firas runt matbordet med storslagna måltider från frukost till middag – gärna med ett glas vin till.

I Italien dricker man gärna Pasqua-viner på påsken, för att ordet pasqua betyder just påsk på italienska och vinerna passar perfekt till påskmåltiderna. Några exempel på klassiska italienska påskrätter är minestra di pasqua (påsksoppa), torta pasqualina (påskpaj med ricottaost) och agnello cacio e uovo (lammgryta med ägg och parmesan).

Familjen Pasqua började producera vin för 90 år sedan och deras vineri är beläget strax utanför Verona i norra Italien. Pasqua Sanzeno Chardonnay är ett ekologiskt, fruktigt vin med en smak av finess som grundar sig i nästan 100 år av erfarenhet. Det passar lika bra till påskens fiskrätter som till vårminglet på altanen.

Pasqua Sanzeno Chardonnay är ungdomlig och fruktig men på samma gång en ganska frisk karaktär med toner av tropiska frukter, päron, vanilj samt fat. Vinet passar väldigt bra till medelkraftiga fiskrätter, grillade skaldjur och grönsaker.

Produktinformation: Pasqua Sanzeno Chardonnay
Artikelnr: 2907
Land: Italien, Venetien
Pris: 219 kr
Alkoholhalt: 12,5%
Råvaror: Chardonnay 100%. Ekologiskt.

Frågor & Svar-Gravidbältet!

Jag har fått några fler förfrågningar om mitt gravidbälte och tänkte att jag skulle in och tipsa om det här igen. Det verkar vara en rejäl babyboom nu och hur många som helst är gravida, främst i min egen ålder men det är väl så att familjen börjar växa vid 30-års åldern. 

Vart kan man köpa bältet? Det finns att köpa på Jollyroom! 

Fungerar det verkligen? För mig har det fungerat super bra, alla är ju olika och allas magar ser lite olika ut men jag tror att de allra flesta skulle tycka att det här är en riktigt bra lösning till sömnproblemen. 

Är det inte obekvämt att sova med? Det känns ju självklart ovant i början som med allt annat. Jag tycker att det var ovant att behöva bulla upp med en kudde under magen och mellan bena också men man vänjer sig och tillslut är det super skönt. Det gäller att slappna av och ge det någon natt eller två. 

Vad är det bästa och det sämsta med Babymoove bältet? Det bästa är att det är så mycket lättare och skönare att rulla runt på natten och byta sida. Jag är en sån som inte alls ligger stilla under natten och behöver något som underlättar, det har varit toppen. Det sämsta är att det blir lite varmt om magen under natten. Jag tror många fler gravida än jag har blivit extremt mycket varmare än vanligt under graviditeten. Jag har sovit halvt utanför täcket hela vintern, det har aldrig hänt i mitt liv i alla fall.

Inlägget i samarbete med Babymoov.

Grova frallor

Ingredienser

  • 1 paket jäst (50g)
  • 10 dl mjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1/2 dl chiafrön
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl kallt vatten

Här kommer ett tips på mumsiga frallor! Visst är det lite lyxigt att ha nygräddade frallor där hemma? Det är nog som allra godast att äta som ljumna.. Mums!

Gör såhär: 

Blanda ihop vatten, jäst, olja, salt och chiafrön. Rör om tills jästen löst sig helt.

Tillsätt honung och mjölet, lite i taget. Använd de mjölet du tycker bäst om. 

Arbeta degen i ca 20 minuter i bakmaskin.

Låt degen jäsa i ca 20 minuter.

Rulla sedan bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.

Grädda i ca 20 minuter på 200°C, tiden beror på storleken också men när bullarna har fått fin ljusbrun färg är dom klara! 

Fralls1 Fralls2

Toppa med det du tycker bäst om, alla typer av frön passar super bra!