Mumsiga Potatishalvor

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 dl mjukost (din favorit)
  • 4 skivor stekt och skivat bacon
  • Ärtskott
  • salt & peppar

Det härliga med det här receptet är att du kan göra det till ditt! Jag använde en mjukost med chili för att få lite styrka på potatisarna. Men du kan använda precis vilken mjukost du vill! Om man inte gillar bacon eller vill servera vegetariskt så skippa baconet, blir precis lika gott utan! Det är bara fantasin som sätter stopp. 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 200°C.

Tvätta och dela potatisarna i halvor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla potatisarna med olja och strö över en liten nypa salt.

Baka potatisarna i mitten av ugnen under ca 30 minuter.

Tag ut potatisarna och toppa med en klick ost och bacon.

Baka potatisarna i ca 5 minuter till så att osten smälter ut över potatisen.

Tag ut, låt svalna och toppa med ärtskott och en nypa peppar.

Servera!

 

 

Körsbärsmarmelad

Ingredienser

  • 2,5 dl körsbär
  • 1 dl syltsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk vatten

Nu finns det så mycket körsbär runt om i landet som måste skördas. Här kommer ett tips på en härlig körsbärsmarmelad som passar perfekt på rostat bröd, till kötträtter och som en extra krydda i grytan. Marmelad är inga problem att göra, det är enkelt och det går snabbt! 

Körsbärsmarmelad

Gör såhär: 

Dela och kärna ur alla körsbär.

Blanda alla ingredienserna i en kastrull.

Låt koka i ca 10-15 minuter på medelvärme.

Häll upp i en burk och förvara i kylen.

Mums! 

Vintips till sommaren

Hej på er! Jag har testar några nya viner och tänkte sammanställa ett litet tips till er inför sommarens alla härliga tillfällen. Ett roligt bubbel, vin på flaska och vin på bag in box för det större kalasen. Men tänk på att det finns massa gott som är alkoholfritt också, det kommer också komma i ett inlägg framöver. 
True Colours Sparkling Wine – Artikelnr: 77024
Land: Spanien
Pris: 35 kr
Volym: 200 ml
Alkoholhalt: 11%
Råvaror: Airen 80%, Sauvignon Blanc 20%
Ett gott bubbligt vin som passar perfekt att ställa fram till alla gästerna när det är kalas. Hur lyxigt är det inte att få en alldeles egen flaska när man sätter sig till bords? Älskar de små flaskorna, det ser så mycket godare ut. 
Nederburg Winemaster Reserve Riesling – Artikelnr: 79751
Land: Sydafrika
Pris: 89 kr
Alkoholhalt: 12 %
Råvaror: Riesling
Passar bra till ost och kex, är lättdrucket och inga problem att servera med några goda ostar lite senare på kvällen. 
Nederburg The Winemasters Shiraz Tannat – Artikelnr: 2027
Land: Sydafrika
Pris: 89 kr
Alkoholhalt: 14 %
Råvaror: Shiraz 70 %, Tannat 30  %
Vi testade att dricka denna till grillat, passade jättebra. Den passar lika bra till grillat fläskkött som nötkött och dricks lika lätt till en härlig lunch som till middag under semestern. 
 —
Drostdy-Hof Chardonnay Viogner  – Artikelnr: 15558  
Land: Sydafrika, Western Cape
Pris: 219 kr
Alkoholhalt: 13,%
Råvaror: Chardonnay 90%, Viogner 10%
En bag in box. Jag som gillar chardonnay tycker ju att denna passar till allt. Jag kan ju dricka det till både fisk och kött så testa gärna, jag gillar det! 
 —
Drostdy-Hof Shiraz Merlot – Artikelnr: 12038  
Land: Sydafrika, Western Cape
Pris: 209 kr
Alkoholhalt: 13,5%
Råvaror: Shiraz 46%, Merlot 38%, Petit Verdot 13%, Övriga  3%
En bag in box. Ett gott rött till det stora kalaset, passar lika bra till det grillade som till annat nu under det härligt varma månaderna. Perfekt för er som gillar rött vin till maten. 

Hemgjorda glasspinnar!

Ingredienser

  • 2 st äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Jag har just köpt en ny glassform i silikon som jag va tvungen att testa så fort jag bara kunde! Det är en mini form med 4 st glassar där man fryser fast glasspinnen direkt. Men hålet för glasspinnen läckte ut smet.. ingen höjdare men lite glass han stelna i formen i alla fall.. Jag tror att det äts riktigt mycket glass nu när värmen har hållit i sig rekord-länge. Fyll frysen med glas vettja! 

Gör såhär: 

Vispa upp äggulor och socker i en värmetålig skål tills blandningen har blivit pösig.

Koka upp grädden i en liten kastrull tillsammans med vaniljpulvret.

Låt grädden svalna. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.

Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är 85°C och börjar tjockna. Det tar ca 10 minuter. (Vattnet får inte koka, bara sjuda)

Tag av från värmen och ställ skålen över super kallt vatten tills blandningen kallnat (gärna isbad).

Fyll glassformar och ställ i frysen under ca 5 timmar.

Tips: Tillsätt gärna lite lakritspulver, kakao, kolasås, kakbitar eller annat för att göra just din favoritglass!

IceCreamStick1IceCreamSticks2 IceCreamSticks3IceCreamSticks4


GLASS I STORA LASS! 

Elsa 4 månader

[ 4 månader ]

Stora tjejen, Elsa är redan 4 månader gammal. Det går så snabbt! Det känns inte som att hon är en liten bebis längre, det känns som ett litet mini barn, en mini människa. Nu ska vi börja testa lite spännande smaker, vad tror ni om det? Vad ska man börja med? Hon tycker att det är super tråkigt att ligga och sitta, nu är det stå och hoppa som gäller, mamma kommer ha grymma armmuskler till beach 2019.  

Vikt: 6195 g  |  Längd: 60,8 cm

E42E4 E41


Prinsessan <3

Vegansk ”Cheesecake”

Ingredienser

  • -- Botten --
  • 15 st färska dadlar
  • 200 g mandel
  • 1 nypa vaniljpulver
  • -- Fyllning --
  • 1 1/2 dl kokosolja
  • 2 avokado
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 st lime

I samarbete med Cylinda.se serverar vi nu en härlig sommar-tårta som dessutom är vegansk! Vad tror ni om det? Jag lovar att många av er kommer bli positivt överraskade av denna goding. 

Gör såhär: (4-6 portioner)

Mixa ihop dadlar (glöm inte att ta bort kärnorna) vaniljpulver och mandeln.

Mixa ihop så slätt det går och tryck ut i en form (ca20x20cm). 

Vispa sedan ihop alla ingredienser till fyllningen, blanda med fördel i bitar med jordgubbar sist. Spara några jordgubbar och använd som topping på kakan.

Toppa gärna med färska jordgubbar, mynta och vispad sojagrädde! Eller varför inte choklad-doppade jordgubbar i mjölkfri choklad? 

CheeseCake4-CylindaCheeseCake1-Cylinda CheeseCake2-Cylinda


Passa på att testa en lite nyttigare variant av tårta! 

Elsas PhotoBooth!

[ Festliga Dop ]

Här kommer lite mer kul från dop-festen! Alla gäster fick skriva en liten hälsning i en speciell dop-bok som vi hade lagt fram på ett bord till fikat. När vi läste igenom alla underbara hälsningar så sprutade alla tårar, så fint från alla. Dopboken finns att köpa hos LinasGlädjeyra! Jag kan varmt rekommendera att ha en bok att samla alla härliga minnen i. Om inte till Elsa så till oss stolta föräldrar. 

Dopboken

Självklart hade vi satt upp en PhotoBooth i samarbete med LinasGlädjeyra!  på dopet, det blev en succé! Vi fick massa härliga bilder på alla gästerna plus att dom kanske hade lite extra kul också! En PhotoBooth bör finnas på alla kalas. Vi hade Unicorn tema men det finns ju såå mycket mer! Det finns olika motiv, olika skyltar, massa roliga bakgrunder med mera. Passar verkligen alla! 

Om vi någon gång gifter oss kommer vi ha en rejäl PhotoBooth, jag tycker att det va super kul! 

ElsasPhotoBooth2

Här finns allt att köpa:

Unicorn kit .

Bakgrundsdraperi .

Best day ever skylt .

PhotoBooth ballonger .

In och fynda alla härliga grejer till kalasets höjdpunkt! 

Parta lugnt! 🙂

TwistShake

Påfyllt i flask-förrådet! 

I samarbete med TwistShake har jag och Elsa fått testa deras flaskor! Vi har länge använt den minsta flaskor från 0 månader men nu är det dags att byta till de större flaskorna. Flaskorna är med anti-kolik funktion så bebisarna förhoppningsvis slipper magont. Det har funkar för oss, Elsa fick som ondast i magen när jag hade smällt i mig 1 liter jordgubbar.. men men nu vet vi det. Det ska bli kul att testa pip-muggarna nu när hon närmar sig 4 månader och ska få testa både vatten och små smakportioner för första gången. Jag längtar! 

Bitringen från samma märke är Elsas favvo nu när det börjar klias lite i tandraden. Perfekt! Vi har även fått testa deras skedar från 4 månader som vi snart ska använda till de första smakproverna. Dom finns i så många fina färger. Det roligaste med flaskorna är att det går att mixa och matcha mellan de olika färgerna, eller så tar man det som är rent så blir de som det blir helt enkelt. 

Twist11 Twist22

Ha en fortsatt härlig dag!

 

Elsasdop!

Elsa Linnéa Aurora

En lyckad dag med fint väder och glada gäster. Vi serverade tre sorters smörgåstårta och prinsesstårtor med blåbär, super gott! Jag han tyvärr inte baka själv, det får bli nästa gång istället. Men nu är vår lilla prinsessa äntligen döpt, Elsa Linnéa Aurora Lindberg. Lindberg heter hon efter mig och får heta det tills Henrik får tummen ur och friar. Vi har det som en liten muta lixom.. haha. I samarbete med MyPerfectDay.se  så har vi serverat och dekorerat allt i rosa till vår lilla prinsessa som säkert kommer hata rosa efter allt rosa hon får, men sålänge mammsen får bestämma så..! 

DopDekor7DopDekor2 DopDekor6

Till maten hade vi rosa bestick, tallrikar, servetter och muggar i en härlig ljusrosa mix med olika mönster. Till desserten valde jag att ha kollektionen Pink confetti, det är ju bara för sött! Temat på dopet var rosa, guld och vitt, men det kanske syns ganska tydligt? Jag dukade bordet med vitt engångspapper och la över en rosa löpare och över den en genomskinlig löpare med guldprickar, det blev super fint. 

DopDekor1 DopDekor4

Enkelt pyssel tips: Vaserna har jag sprayat med guldfärg och köpt en liten bukett på ica som jag delat upp på tre. Ett kul pyssel-tips som inte alls behöver vara så dyrt. Jag fyndade vaserna och hittade en gulfärg här hemma i mina gömmor. Buketten var på rea efter studenten, typ 100-150kr allt som allt för tre vaser och färska blommor. Det är alltid fint att ställa fram färska blommor. Älskar det! 

DopDekor5

Ha en fortsatt härlig dag!

HemgjordaBaguetter

Ingredienser

  • 5 dl vatten (37°C)
  • 50 g färsk jäst
  • 30 g rumstempererat smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk flytande honung
  • ca 1,4 dl vetemjöl

I samarbete med Cylinda.se är det nu dags för lite pick nick tema, så vi kör på hemgjorda baguetter med massa gott i! Såklart fyller man med sina favoriter, jag valde att fylla baguetterna med serrano och ruccola. MUMS! 

Gör såhär: 4 st baguetter

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om ordentligt tills jästen löst sig i vattnet.

Tillsätt 2 dl av vetemjölet, salt, honung och smöret. Rör om och tillsätt lite av vetemjölet i taget tills det blodats en slät deg.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Knåda ihop degen och dela degen i 4 längder, ca 30 cm långa. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C, sänk till 225°C när baguettera ställs in i ugnen.

Pensla baguetterna med kallt vatten så att baguetterna får en krispig yta och grädda i mitten av ugnen under 20 minuter.

Låt svalna och servera med skinka, sallad och mycket annat gott!

 

Cylinda-Baguetter4 Cylinda-Baguetter1 Cylinda-Baguetter3


Baka lugnt! 

 

Milkshake & Donuts

Man tager vad man haver och sjunger det man kan. Här gäller det att veta vad man har för favoriter. Favvo glassen blir alltid grymt god även som milkshake! Jordgubbsglass är ju dunder gott på sommaren att göra milkshake på, även choklad såklart! Välj dina favoriter så kommer det bli kalas-gott helt enkelt. 

Gör såhär: 

Doppa kanten av glaset i choklad och sedan i strössel, chokladbitar, mini marshmallows eller annat gott, välj det du tycker är godast! 

Ringla lite kolasås i glaset. 

Mixa glassen, (ca 4-5 skopor per glas) tillsammans med mjölken (ca 2 dl per glas) och häll upp. 

Vispa upp 2 dl grädde och toppa med, toppa gärna även med en donut och extra kolasås! 

Mums! 

Donutss2 Donutss3milkdonut5 Doutss1

Jag njuter av att värmen börjar komma sakta men säkert, gör den det även hos er? Det är nu jag önskar att jag hade en liten gräsmatta att slå ner rumpan på och njuta av min milkshake i soligt väder. Håller tummarna att det blir så nästa år! 

Chokladkladdkaka

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 100 g choklad
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm havssalt

Chokladbollens dag idag, då serveras kladdkaka!

Smaken är som baken – Istället för att ha kakao i smeten så tillsätt 100 g av din favvo choklad! Jag använde mig av choklad från Malmö chokladfabrik och deras dunder goda mörka choklad med havssalt! Kan ni tänka er vad gott det blir med havssalt/lakrits? Eller med hallon kanske? Mmm – Så gott!

Gör såhär:

Klä en form med bakplåtspapper eller smöra formen, cirka 22 cm i diameter.

Börja med att smälta smöret. Hacka chokladen och smält ner i smöret.

Vispa ihop ägg och socker lätt och rör sedan ner smöret. Rör om till en slät smet.

Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt, rör ned i smeten.

Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter.

KladdkakaChoco2 äggis1 KladdkakaChoco1


Vi har fått så fina ägg från Henriks släkt som har egna höns. Det skulle vara såå härligt att ha ett gäng höns gå runt i trädgården och bara gå ut och plocka några ägg då och då. Så lyxigt! Vi är lite sugna på att bo lite lantligt vi med så vi ska kika på några lantligare hus framöver, vad tror ni om det? 

Elsas favoriter

Inlägget innehåller Ad-links i samarbete med ElodieDetails 

Jag längtar så mycket tills vi får inreda ett rum till Elsa, hennes alldeles egna rum. Nu när hon bara är några veckor gammal har hon inte så mycket saker utan mest bara kläder – i mängder! Men det ska bli så kul att få köpa leksaker, mattor, lampor och tapet till rummet med mera. Jag har några favoriter i hennes gömmor med grejer från ett av mina favvo märken Elodie Details. 

Svanen, en musikmobil som hon har att kika upp på i sängen- Den kommer från ElodieDetails och den super söta rosetten hon har i håret kommer från HoneyLemon.se.  Njuter även lite av vitsipporna i det här inlägget också, det är så härligt att plocka ett gäng, det känns som våren har kommit på riktigt nu! 

ElodieSvan1 Sippan22KollageSippELsa1

Njut, tiden får för snabbt!