Vrålåk & Teståkaren

[ Gravid v 30 ]

Nu har även vecka 30 gått förbi och vi har rustat upp med vårt vrålåk! Äntligen har den kommit och blivit monterad, nu står den bara och väntar på att bli bemannad och ut och köras. Vi valde att köpa en Stokke Xplory med svart chassi, svart sittdel och grå liggdel och jag är super nöjd! Den är lättkörd och super snygg. Jag gillar att det är lite höjd på den, även om den går att både höja och sänka, man slipper böja sig så långt ned för att lyfta upp barnet. Men jag ska köpa en till sufflett så jag har en svart på den svarta sittdelen och en grå till den gråa liggdelen, tror att det blir liiiite snyggare. 

En hemlis. Jag och Märta har testkört vagnen men det är super hemligt för Henrik, han vill inte ha hundhår i vagnen men det var kul att köra med en riktig tyngd i, haha (sisådär 9kg mysig vovve). Vi gjorde även lite mysigt med filt så att hon inte skulle håra ned så mycket i vagnen. Men i alla fall, Märta har godkänt vrålåket och det är huvudsaken, kanske får som plats båda två där i? 

Vrålåk2Vrålåk1

Kör försiktigt! 

CrèmeBrûlée – KaffeDrink

Ingredienser

  • 2,5 dl starkt bryggt kaffe, Sofiero VOLCANIC BLEND
  • 3 msk farinsocker
  • 1 msk kolasås
  • 1 dl lättvispad grädde

Recept i samarbete med Sofiero Kafferosteri. Ett kaffe odlat på hög höjd för att ge extra härlig smak! Tänk er en dessert i en kopp kaffe? YES här är den! Så gott så man knappt kan tro det. Passar alla tillfällen. Mums! Karamellig kaffe med grädde och bränt socker, precis som en cream brulee, tackar någon nej till denna goding? 

Gör såhär: 

Brygg kaffet.

Häll upp kolasåsen och 2 msk av farinsockret i ett högt glas.

Häll på det varma kaffet och rör om tills allt socker smält.

Toppa kaffet med den löst vispade grädden och toppa sedan grädden med 1 msk farinsocker.

Bränn av sockret med en brännare för att få det krispigt och extra gott.

CoffeCreamBrulee2 KaffeCreamBrulee3 Kaffecreambrulee4

Drick och njut! 

Barnvagn och Babyboom.

[ Gravid v 29 ]

Barnvagnskaos. Vi har som många andra haft lite otur med vår order från Lekmer.. Sittdelen av chassit var slut i lager så dom skickade liggdelen – I fel färg! Det var väl någon som hade finfin julstämning och tyckte att jag behövde en röd liggdel istället för en grå. Nänänä det vill jag inte ha. Känns så tråkigt att de andra delarna inte kommer skickas så där fick vi för att vi tänkte fynda lite. En räkning på frakt och inga produkter.. toppen kul! Nu har vi beställt vagnen från ett annat ställe som jag hoppas är bättre. Håller tummarna för mega-leveransen-arnold då vi beställde babyskydd, vagn, säng mm samtidigt från samma ställe. Hejj å håå! 

Stressen att föda mitt i babyboomen. Jag pratade med en undersköterska på barnmorskemottagningen som sa att jag skulle föda samtidigt som alla andra i Skaraborg under våren. Jippie! Det hade jag i för sig redan räknat ut då alla är gravida just nu, inte bara i Skaraborg.. Men hon ”lugnade” mig och sa att BB hade byggt ut och det går snabbt att få ut en unge och in med nästa som ska föda.. hahaha! Men tänk om.. tänk om vi måste åka jättelångt när förlossningen börjar ta fart på riktigt! Herregud jag vill inte tänka på det! Jag känner även att det är en stress med produkter så som barnvagnen, tänk om den vi vill ha tar slut helt och hållet, tänk om den sängen vi vill ha inte går att beställa för att alla andra ska ha samma. Det kommer säkert vara fullt på de dagis som är närmast, igen plats på babysim eller andra kurser heller… Puuuh. 

Magen3 Magen2

Ha en fortsatt mysig dag! 

Städa in våren

Städa Städa varje fredaaag! Nu har vi städat bort julen och städat in våren. Jag har fyllt på med massa fina tulpaner och nya orkidéer i vardagsrummet. Jag har även köpt en ny ljusstake/ljushållare från Cervera som platsar perfekt i fönstret tillsammans med de nya orkidéerna. Jag har en sån hemsk inredningsinspiration och har lust att slösa alla pengar jag äger och har på fina sittpuffar, klädhängare, mattor, lampor, ja allt nytt! Men jag får försöka tänka Blöjor-Blöjor-Blöjor… Jag fick i alla fall tag på den fina ljusstaken för endast 299kr vilket känns som ett fynd jämfört med de liknande ljusstakarna från Klong, visst är dom sjukt snygga men jag var faktiskt ute efter just en svart. *Nöjd!* 

Vårstäd1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

. Rund vas – Mio . Klong vas – Lillabyran.se . Duk – Hemtex . Krukor i betong – Åhléns . Ljusstake – Cervera

Har ni städat ut julen eller njuter ni in i det sista?

Kaffefudgepralin

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad till pralinskalen
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 110 g hackad mjölkchoklad
  • 25 g smör
  • 1 dl starkt bryggt kaffe av Highland Mist

I samarbete med Sofiero Kafferosteri har jag tagit fram den här underbart goda praliner med en len kaffesmak. Muums! En mörk choklad på 85% som skal och en fudge med smak av kaffe och en liten gnutta vanilj och mjölkchoklad. Vem kan säga nej till den här lilla godingen?

Passar ju perfekt året om! Är ni lediga nu i mellandagarna så tycker jag absolut att ni ska testa att göra lite mumsiga praliner!

Gör såhär: ca 12 st praliner 

Häll upp vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull.
Koka upp under omrörning till 125°C.
Rör ner smör och kaffe, koka ytterligare 2 minuter och ta sedan av från värmen.
Tillsätt sen den hackad mjölkchoklad. Rör om tills chokladen smält.
Häll upp fudgen i en bakpappersklädd form, ca 15 x 15 cm. Låt svalna i kylen, gärna över natten.
Gör pralinskalen i en pralinform eller forma kolafudgen till bollar eller skär i fyrkanter och doppa i choklad.
Toppa gärna med lite havssalt.

SofieroPralin3 SofieroPralin1 SofieroPralin2

Njuuut! 

IngefäraShots

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 300 g ingefära
  • 1/2 dl honung
  • 3 st citroner

Är du en av dem som ska leva ett lite hälsosammare år nu under 2018? Det tycker jag låter som en bra idé, alla ska kunna må så bra det bara går! Men då kanske det skulle vara perfekt att starta dagen med en ingefärashot? 

Gör såhär: (ca 1 liter)

Riv ingefäran grovt med skal och häll över i en kastrull.

Pressa citronerna över ingefäran.

Blanda i alla ingredienser i kastrullen.

Värm upp till 60°C och låt stå varm i ca 20 minuter. Försök hålla det runt 60°C hela tiden. Blir det varmare eller börjar koka sägs det att det nyttiga försvinner. 

Sila av ingefäran och eventuella citronkärnor och häll upp i en flaska. Förvara i kylen!

Shots2Shots1

Ha en fortsatt toppen dag! 

Besök på Förlossning.

[ Gravid v 28 ]

Besök på förlossningen. För några veckor sen fick vi vara med om första besöket på förlossningen. Vilket i Skövde verkligen är super fint, nyrenoverat, både förlossning och BB. Helt nya salar, vissa beskriver det som hotellrum på BB, kan det verkligen stämma? Det låter ju toppen! haha. Men i alla fall, efter en lång dag på jobbet kom jag hem och funderade på om jag verkligen känt några fosterrörelser under dagen.. Tänkte riktigt noga och kom fram till att det var knappt.. La mig på sidan och försökte känna efter.. det va knappt, hon som brukar vara så livlig för minsta lilla. Jag hade fått en blankett som handlade om minskade fosterrörelser från min barnmorska som Henrik fick läsa igenom och hans reaktion va mer – Ring förlossningen nuuu! Jag ringde förlossningen och vi fick komma in på stört (så lyxigt att bo så nära!), vi fick ett rum av en sköterska, sen kom läkaren och tyckte vi skulle kolla läget med ultraljud. 

Åh vilken lättnad att se att hon låg med ryggen upp och sparkade snett nedåt mot min svanskota. Hon rörde sig inte så mycket men ändå lite, och hjärtat slog som vanligt. Läkaren mätte flödet i navelsträngen, hur mycket fostervatten det fanns, hur stor hon va och vad hon vägde. Det stämde så fint med måtten ”hon ska ha” för den veckan vi var i då. 

Magen1 Magen4

Zzzz. Jag sover ganska dåligt på natten, jag vet inte riktigt hur jag ska ligga bekvämt. BulanKulan bara växer och växer, jag hinner knappt med! Den här veckan har jag börjar drömma läskiga förlossningsdrömmar med allt vad man kan tänka sig kan hända, framförallt det dåliga och läskiga! Det kanske är en förberedelse på det värsta? Då kan det ju bara gå bättre! Jag är rädd för värkarna, kommer ihåg dom från mitt första missfall, det var den värsta smärtan jag känt i hela mitt liv. Men jag hoppas att smärtan kopplas ihop med – Ååh nu är hon på G va kul! Håller tummarna för det i alla fall! 

Jordgubbspannacotta!

Ingredienser

  • 2 st gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • ca 1 liter frysta jordgubbar
  • 1 st citron
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2/3 dl florsocker

Här kommer vår nyårsdessert! Japp, Pannacotta som alla andra serverar på Nyår, haha. Jag gjorde en pannacotta med jordgubb och vanilj, en jordgubbsgelé med citron toppad med massa mini maränger. Det sitter ju finfint sådär på kvällskvisten. Jag tycker att det kan bli lite för mastigt med en pannacotta med choklad till exempel med får man bara i lite frukt eller syra blir det lite lättare att få i sig efter all den goda nyårsmaten. Men men, jordgubbspannacotta passar ju bra att göra året om till alla tillfällen. Mums! 

Gör såhär: (4 portioner)

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.

Koka upp grädden och tillsätt gelatinbladen. Tillsätt 1/2 liter jordgubbar.

Koka även med vanljpulver och florsocker någon minut och tag sedan av från värmen.

Häll upp i portionsformar och låt stelna i kylen.

Koka sedan upp resterande jordgubbar tillsammans med citronsaft från 1 st citron. Smaka av om det behövs lite florsocker även här i. 

När pannacottan har stelnat häller du över jordgubbsgelén och låter även den stelna i kylen tills det är dags för servering.

TIPS: Ta gärna fram pannacottan någon timme innan servering så blir den extra smakrik och krämig! 

JOrdgubbspanna1 Jordgubbspannacotta2

Ät och njut! 

Tips på bubbel!

[ Alkohol eller Alkoholfritt? ]

Hos oss kommer vi dricka alkoholfritt framöver, man vet aldrig när man behöver åka in till förlossningen eller om det skulle hända något. Visst är det tre månader kvar till beräknad förlossning men man vet ju aldrig, jag är förberedd på allt! Men jag tänkte i alla fall tipsa om en av varje, något gott till er som dricker alkohol och för er som inte gör det. Två mycket mumsiga alternativ till festen! 

 

Drycker1

[ Xanté – Alkoholhaltigt ]

Xanté Sparkling & Pear 10%, 75 cl

Fruktig smak med sötma och tydlig karaktär av gula päron, inslag av citrusskal. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsdryck, eller till frukt- och bärdesserter.

[ Herrgårdscider – Alkoholfritt ]

Kiviks Herrgårdscider Vinter kanel&vanilj 0,3%, 75 cl

Herrgårdscider Vinter med smak av kanel och vanilj är en smaksatt äppelcider för vinterns alla festliga stunder. Den har en fruktig och kryddig karaktär och tillverkas enligt den traditionella cidermetoden. Julfest på flaska, men passar lika bra för vinterns alla festliga stunder. Kiviks Herrgårdscider – klassiker sedan 1969. Innehåller 25 % äpple och 6,5 % tillsatt socker.

Kaffedesserttill nyår

Ingredienser

  • --- Pannacotta ---
  • 3 dl grädde
  • 2 st gelatinblad
  • 4 msk kaffe, Cafégo Volcanic blend
  • 4 msk farinsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • --- Kaffegele ---
  • 2 dl kaffe, Cafégo Volcanic blend
  • 2 msk strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 1 krm vaniljpulver

En perfekt dessert till nyårs kvällen när alla behöver piggas upp en aning för att orka med de sista timmarna innan det nya året. Det gäller att hålla sig vaken med massa gott! 

Gör såhär: (ca 6 portioner)

Kaffepannacotta: 

Brygg ca 4 koppar starkt kaffe.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Koka upp grädden och tag av från värmen. Rör ner farinsocker och vaniljpulver, rör om tills sockret har smält.

Rör sedan ner kaffet och gelatinbladen.

Fyll 6 st mindre formar/glas och ställ i kylen, låt stelna ordentligt innan pannacotta dekoreras med kaffegelen.

Kaffegelé: 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Blanda ihop varmt kaffe med sockret och rör tills sockret har smält.

Tillsätt vaniljpulver och gelatinbladen. Rör om tills allt har blandats väl.

Toppa pannacotta med kaffegelen och låt stelna i kylen.

TIPS: Görs med fördel dagen innan servering. Låt gärna panncottan stå framme någon timme innan servering, då blir den extra smakfull och krämig! 

Kaffepannacotta1-2 Kaffepannacotta1

Njut av gott och invig det nya året med stil! 

Vår Julafton.

[ God Jul & Gott Nytt År! ]

Jag hoppas att ni alla hade en riktigt härlig jul och umgicks med nära och kära och att ni inte fastnade i något tråkigt föder påväg hem igen. Vi klarade oss finfint mellan Skövde och Stockholm även i år. Nästa år kommer vi fira med en ny liten familjemedlem och kommer säkert vara hemma, hemma i vår nya fina hus, ja man kan ju drömma lite i alla fall! Hur har ni haft det, har ni varit hemma eller bortresta? 

Några bilder från vår jul, god mat och Märtas bästa kompis Jeffie.

Julmys3 Julmys2 Julmys1

Ha en fortsatt härlig dag! 

Alkoholfritt på Nyårsafton!

[ Nyårs-Mums! ]

Enkla och goda drinkar till nyår, det vill väl alla ha? Hemma hos oss kommer vi dricka dessa godingar under nyårshelgen och njuta av riktigt mycket sött! Det är många som är gravida just nu så självklart tipsar jag om mina alkoholfria favoriter som jag själv kommer festa till det på. Det går ju såklart att tillsätta lite sprit också för er som gärna vill det.

Jag drack en sån super god Röda remmar drink när vi åt på Pinchos sist och kände att jag var tvungen att hitta ett bra recept så jag kan göra den själv, och detta blev resultatet. Dessa Pinchos-inspirerade drinkar verkar super poppis så varför inte testa själv! Drinkarna är lite syrliga, precis som remmarna och sodapopen, jättegott enligt mig! Men det går såklart att justera om man vill det, spana in recepten nedan för att se hur ni ska gå tillväga. 

Nyårsdrinkar2

[ Gröna Remmar, gröna äpplen! ] 

4 msk Monin green apple

1 tsk färskpressad citronsaft

1/2 dl Seven-up

Gröna remmar & is

Blanda ihop alla ingredienser, rör gärna med ett sugrör. Smaka av med Seven-up och citron efter din egen smak om det behövs mer eller mindre. Toppa med mycket is och lite mumsigt godis! 


Nyårsodapop1

[ Sodapop! ]

2 msk Monin green apple

1 msk Monin curacao blue

1 tsk färskpressad citron

1/2 dl Seven-up

Sodapops & is

Blanda ihop alla ingredienser, rör gärna med ett sugrör. Smaka av med Seven-up och citron efter din egen smak om det behövs mer eller mindre. Toppa med mycket is och lite mumsigt godis! 


NyårsdrinkRösaremmar1

[ Röda Remmar, jordgubb! ]

2 msk Monin green apple

1 msk Monin Strawberry

1 tsk färskpressad citron

1/2 dl Seven-up

Röda remmar & is

Blanda ihop alla ingredienser, rör gärna med ett sugrör. Smaka av med Seven-up och citron efter din egen smak om det behövs mer eller mindre. Toppa med mycket is och lite mumsigt godis! 

Havrebollarmed O´Boy

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 6 msk O´Boy
  • 3 dl havregryn
  • 1/2 dl mjölk

Små snabba godingar när man är sugen på något gott! Går lika bra att förvara i frysen och kylen, bara att ta fram och tina när man är sugen. Perfekt! 

Gör såhär: (ca 15 bollar)

Rör ihop smör och socker till en slät massa.

Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop.

Låt stå i kylen för att stelna lite, det blir lättare att forma till bollar då. 

Häll upp kokosen på en tallrik, rulla bollar och rulla i kokos. Servera!

Bollar1 Bollar2

Ät och njut!