Ingredienser

  • ---- Vetedeg ----
  • 1 tsk kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g rumstemp. smör
  • 1 ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
  • ---- Fyllning ----
  • 200 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • Vispgrädde
  • Florsocker

Japp, då var det dags för årets bästa bak – semelbaket! Har ni startat med era semlor än? Jag har gjort ett gäng som fått flytta in i frysen så att jag har några veckor till. Imorgon är det fettisdagen – semmeldagen och självklart måste alla ha sina semlor redo då. Här kommer ett recept som jag brukar använda mig av. 

Gör såhär: Svenska Semlor!

–> Vetedegen

  1. Värm med mjölken tills den är ”fingeravarmt” – 37 grader ° C.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.

–> Fyllningen

  1. Dela degen i ca 18 bitar och riv dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 1 timme.
  5. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket – Pudra med florsocker.

–> Tips; Hemgjord mandelmassa

  1. Skålla och skala 250 g mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt 2,5 dl strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Translated: Swedish Semlor!

Wheat dough
1 tsp cardamom
3 dl milk
50 fresh yeast
1 1/2 dl granulated sugar
1/2 teaspoon salt
150 g room temp. butter
1 egg
11-12 dl bread flour

Filling
200 g almond paste
1 splash of milk
whipping cream
Icing sugar

-> Wheat Dough

Heat the milk until it is ” finger hot” – 37 degrees ° C.
Crumble the yeast into a bowl and dissolve it with milk, granulated sugar, salt, butter and eggs.
Add a little flour at a time and work together to form a smooth dough.
Prover dough in a bowl under a cloth until doubled in size in 1 hour.
Turn out dough onto a floured table and bake out to the desired buns.

-> Filling

Divide the dough into about 18 pieces and grate them into round buns.
Place the buns on baking trays with baking paper with the seam Nedar.
Preheat the oven to 200 degrees.
Prover under a cloth for 1 hour.
Bake in center of oven for 6-7 minutes. Allow to cool.
Cut off the tops of the buns and scoop out the guts. Stir the guts creamy with grated almond paste and a dash of milk. Fill semla buns with marzipan, pipe the cream over and put on the lid – Dust with icing sugar.

-> Tip; Homemade almond paste

Scald and peel 250 g almonds.
Mix the almonds to a fine powder in household blender.
Add 2.5 cups granulated sugar and mix for 5-7 minutes until it becomes a smooth and warm mass.