Ingredienser

  • 270 g upptinad filodeg
  • 4 dl osaltad nötmix
  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 200 g mandelmassa
  • ca 75 g smält smör
  • Sirap:
  • 1 dl honung
  • 1 dl rårörsocker
  • 1 dl vatten

Min mamma har tjatat på mig så länge nu att jag ska baka baklava. Så här kommer den i paj-format. Tyvärr bor min mamma så långt bort så hon kan inte bara kika in på en liten fika och smaka på denna godingen  Jag får helt enkelt frysa in en bit till henne.. sen äter jag nog upp resten själv.. Mums! 

Baklava (8 bitar)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 ° C.

Rosta nötterna i en torr stekpanna till de blivit gyllenbruna. Låt svalna och hacka nötterna.

Riv mandelmassan och blanda ihop jämnt med de hackade nötterna.

Lägg ut 3 – 4 ark med filodeg i en form, pensla med de smälta smöret mellan varje ark.

Lägg på hälften av nötfyllningen och täck med 3 ark till, glöm inte att pensla med smör mellan varje lager.

Lägg på resten av nötfyllningen och täck med ytterligare 3 – 4 ark, pensla med smör mellan varje lager.

Skär av kanter av filodeg som hänger utanför och lägg på pajen.

Skär upp i portionsbitar och grädda i ugnen under 20 minuter.

Koka ihop vatten, socker och honung till sirapen. Tag ut kakan och ringla över sirapen över den varma pajen och låt svalna. Det går lika bra att servera varm som kall.

Translated: Baklava pie!

270 g of thawed phyllo pastry
4 dl unsalted nut mixtures
1 dl shelled hazelnuts
200 g almond paste
75 grams of melted butter

Syrup:
1 dl honey
1 dl raw cane sugar
1 dl water

Preheat the oven to 175 ° C.

Toast the nuts in a dry frying pan to an golden brown color. Let cool and chop the nuts.

Grate the almond paste and mix evenly with chopped nuts.

Place 3-4 sheets of phyllo pastry into a mold, brush with the melted butter between each sheet.

Add in half of the nut filling and cover with 3 sheets to, do not forget to brush with butter between each layer.

Add the rest of the nut filling and cover with another 3-4 sheet, brush with butter between each layer.

Cut the edges of the phyllo pastry that hanging outside and put on the pie.

Cut into serving pieces and bake in the oven for 20 minutes.

Boil water, sugar and honey to make an syrup. Take out the cake and drizzle the syrup over the hot pie and let cool. It is just as easy to serve hot or cold.