Ingredienser

  • ---- Mousse ----
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • ---- Tårtbotten ----
  • 4ägg
  • 2dl socker
  • 1msk vaniljsocker
  • 2tsk bakpulver
  • 1dl potatismjöl
  • 1dl vetemjöl
  • ---- Topping ----
  • Vispad grädde
  • Choklad
  • Jordgubbar

För några veckor sen gjorde jag den här tårtan och tog med mig till jobbet, en kollega fyllde 60 år och självklart ska det firas med go-tårta! Den fick hänga med på en blåsig promenad till bussen, upp på bussen och en blåsig promenad från bussen till jobbet.. Det ve en ganska blåstagen tårta som dukades fram men såhär såg den ut innan redan. haha. 

Gör såhär: 

Moussen:

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden hårt. Dela ägget (gula och vita försig) och rör ner gulan i grädden försiktigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Rör sedan ner saften i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stelna i kyl 2–3 timmar beroende på storlek.

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och potatismjöl. Rör noga! Tillsätt sedan vetemjölet och rör om noga så att inga klumpar bildas. Smöra och bröa en form och fyll den med smeten. Grädda i ca 35 minuter. Dela botten i 3 delar och använd 1 st som botten till moussetårtan.

Sätt ihop tårtan:

Täck en springform med plastfolie och lägg tårtbotten i botten av formen. Fyll på med moussen och låt stå i kylen, gärna under natten. Toppa med grädde, jordgubbar och eventuellt en kant at choklad om så önskas.

Citroncake2Citroncake1

Bjud, Ät och Njut!