Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 1 äggula
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 1 dl koncentrerad flädersaft
  • 1/2 dl färska hallon
  • 1 msk florsocker

En sådan där lite mini tårta att ta med till jobbet. Det går lika bra att servera moussen som en mini tårta eller i portionsformar. Förbered gärna moussen dagen innan servering för bästa möjliga (goda) resultat.  En sådan snygg blank yta kan man över dekorera hur som helst, vilket nog är det roligaste. Håller ni med?

Gör såhär: 

Lägg gelatinbladen i blöt (kallt vatten i ca 5 minuter). 

Värm upp flädersaften och koka upp snabbt tillsammans med hallonen. Låt svalna.

Vispa grädden hårt.

Vispa äggvita till ett hårt skum (maräng) tillsammans med florsockret.

Vispa upp äggulan tillsammans med vaniljpulvret. Vänd ned äggulan i marängen.

Vänd försiktigt ned flädersaft/hallon blandningen i marängen.

Blanda till en jämn massa och vänd sedan ner grädden i marängblandningen.

Klä en form i plastfolie, häll ned smeten i formen och låt stelna i kylen under ca 3 – 5 timmar beroende på storlek. Gärna över natten.

Jag har sprayat moussen med ätbar sprayfärg för att få en snygg, krispig och jämn yta. Jag har även dekorerat med chokladrullar med överföringsark, färska hallon, lakritsströssel och krossad maräng. Inte alls fel till fredagsfikat på jobbet! 

Tips: Detta går att göra i både en större tårtform eller direkt i portionsformar så som glas eller annat.

Moussecake2.5 Moussecake1.5

Translated: Elderberry and raspberry mousse!

2 dl whipping cream
2 gelatine leaves
1 egg white
1 egg yolk
1 tsp pure vanilla powder
1 dl of concentrated elderberry juice
1/2 dl fresh raspberries
1 tbsp icing sugar

Add the gelatine in water to soak (cold water for about 5 minutes).

Warm up elderflower juice and boil along with the raspberries. Let cool.

Whip the cream until stiff.

Beat the egg whites until stiff (meringue) with icing sugar.

Whisk the egg yolks together with vanilla powder. Turn down the yolk in the meringue.

Carefully turn down elderberry juice / raspberry mixture into the meringue.

Mix to a smooth paste and then turn the cream into the meringue mixture.

Line a mold in plastic wrap, pour into the batter into the pan and let cool in the fridge for about 3-5 hours depending on the size. Preferably overnight.

I have sprayed my mousse with edible color to get a neat, crisp and smooth surface. I have also decorated with chocolate rolls of transfer sheets, fresh raspberries, licorice sprinkles and crushed meringue. Not at all wrong to Friday coffee at work!

Tip: This can be done in both a large pie dish or directly in individual molds such as glass or other.