Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • svarta oliver
  • färsk rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • flingsalt
  • 3 msk olivolja

Det går alltid ner med lite Focaccia, perfekt till soppa eller lätt mat för lite extra att tugga på! Eller bara till lite kvälls mål kanske? Det är lätt att blanda ihop alla ingredienser och bara vänta på jäsningen, det är svårt att misslyckas med!

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.

Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.