Ingredienser

  • 1 ½ dl socker
  • 0,7 dl ljus sirap
  • 0,7 dl grädde
  • 1 msk smör

Jag tycker egentligen att man kan ha karameller året om, olika smaker, jordgubb, pepparmint och massa annat kul! Eller tillsätta hackad mandel så blir det som knäck karameller kanske?  Jag hällde upp smeten på ett bakplåtspapper, lät det svalna och sen tog jag två smörknivar och vände runt på degen med så det funkade de me! Testa er fram! 

Gör såhär:

Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.

Koka blandningen under omrörning tills den håller karamellprovet (några droppar av smeten som hälls i kallt vatten skall stelna och kunna brytas sönder). Koktiden är ca 15 – 20 minuter.

Rör om försiktigt hela tiden så inget bränns i botten. Häll upp karamellmassan på en smord plåt. Låt massan svalna något så att det går att bearbeta utan att man bränner sig (Smeten är super varm!) Arbeta massan med stekspadar så att luft kommer in, (vänd hit och dit med smeten på plåten).

Arbeta tills degen börjar svalna, och stelna lite.  Dra slutligen ut massan till en lång längd och klipp genast till karameller i önskad storlek.