Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl nötter / tranbär
  • 1 msk riven ingefära
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 -3 tsk salt

Det enklaste bröder ever! Blanda ihop alla ingredienser till en deg ”typ” och lägg i en gryta, låt jäsa och ställ in hela grytan i ugnen! Tipp topp helt enkelt 🙂 Super gott med ingefära i brödet, det går även bra att riva ner lite äpple eller morot – mums. 

Grytbröd med ingefära! 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med vätskan.

Tillsätt nötterna/tranbär och ingefäran och mjöl (spara lite av mjölet), avsluta med saltet. Arbeta ihop degen till en smidig och ganska lös deg.

Olja grytan. Lägg degen i grytan och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 1 timme.

Strö över lite mjöl och havssalt på toppen av brödet.

Värm ugnen till 225 grader.

Grädda brödet i 30 minuter utan lock. Vänd ut brödet och låt svalna på galler.

grytbröd2 grytbröd1

Translated: Pot bread with ginger!

50 g yeast
5 dl lukewarm water
1 dl nuts / cranberry
1 tablespoon grated ginger
12 dl flour
2 -3 tsp salt

Crumble the yeast into a bowl, stir the yeast with the liquid.

Add the nuts / cranberry and ginger and flour (save a little of the flour), and finish with salt. Work the dough until smooth and rather loose dough.

Oil pot. Put the dough into the pan and let rise in a covered bowl for about 1 hour.

Sprinkle a little flour and sea salt on top of the bread.

Preheat oven to 225 degrees C.

Bake the bread for 30 minutes without a lid. Turn out the bread and let cool on a rack.