Ingredienser

  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • svarta oliver
  • färsk rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • flingsalt
  • 3 msk olivolja

Det är nog ett av de enklaste och godaste bröden man kan göra, eller vad säger ni? Förutom scones förstås som även dom är dunder goda när dom kommer direkt ur ugnen! För några dagar sedan skulle jag upp tidigt och göra en makarons beställning och min sambo Henrik hängde på. Han fick helt enkelt för sig att han skulle baka en Focaccia, jättekul och super gott! 

Gör såhär:

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.

Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.

Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

—-

Baka lugnt!