Ett klassiskt Levain bröd, såklart gjort på surdeg! Det är riktigt gott och härligt rustikt, det är svårt att säga nej till en bit med lite extra saltat smör.. Mums! Receptet nedan är till ett bröd. 

Dag 1:

1 dl vetesurdegsgrund
2 dl ljummet vatten
2½ dl Vetemjöl special
1 dl Rågmjöl
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en stor bunke, täck med plastfolie och låt stå över natten eller ca 8 – 12 timmar i 22 – 24 grader.

Dag 2:

Surdegsgrunden från gårdagen
4½ dl vatten
12½ dl Vetemjöl special
1 msk salt
Blanda alla ingredienser till en deg, arbeta degen i ca 8 – 10 minuter på låg hastighet. Degen ska ha spänst och inte vara allt för kladdig.

Smörj en plastlåda med rapsolja och lägg ner degen och lägg på locket.

Låt degen jäsa till sin dubbla storlek vilken kan ta mellan 3 – 5 timmar. Under tiden jäsningen pågår kan du vika degen så att luft kommer in i degen varje halvtimme, låt degen jäsa fritt första timmer och sedan börjar du vika varje halvtimme.

Sätt ugnen på 275 grader, placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen där du placerar några isbitar när du ställer in bröder i ugnen.

Sätt in brödet i ugnen och sänk värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänk värmen till 200 grader och vädra ugnen lite då och gå genom att öppna och stänga luckan. Ta ut brödet efter ca 30 – 35 minuter då inner temperaturen skall vara 94 grader. Låt svalna på galler.

levainblogg1 levainblogg2

Translated: Classic Levain 

Day 1:

1 dl wheat sourdough due
2 dl lukewarm water
2½ dl bread flour
1 dl rye flour
Mix the pre-ferment, water and flour in a large bowl, cover with plastic wrap and let stand overnight or about 8-12 hours at 22 – 24 degrees.

Day 2:

Sourdough basis of yesterday
4½ dl water
12½ dl bread flour
1 tablespoon salt
Mix all the ingredients into a dough, knead the dough for about 8-10 minutes on low speed. The dough should have elasticity and do not be too sticky.

Grease a plastic box with oil and place the dough and put on the lid.

Let the dough rise to double its size which can take between 3-5 hours. Meanwhile, fermentation progress, you can fold the dough so that air entering the dough every half hour, let the dough rise at the first hour and then you start to fold each half hour.

Preheat the oven to 275 degrees ° C, place a plate or a baking stone in the middle of the oven and a rugged metal in the bottom of the oven where you place some ice cubes when you set the brothers in the oven.

Insert the dough in the oven and reduce heat to 250 degrees. After 15 minutes, reduce heat to 200 degrees and ventilate the oven now and go by opening and closing the door. Take the bread out after about 30-35 minutes as the internal temperature should be 94 degrees ° C. Let cool on a rack.