Ingredienser

  • 2 msk rågsurdeg
  • 2 1/2 dl ljummet vatten

  • 1 tsk salt
  • 
2 dl vetemjöl
  • 3 1/2 dl rågmjöl
  • Olivolja
  • Sesamfrön
  • Salt

Då var det dags för att baka lite knäckebröd igen. Jag bakar knäckebröd sisådär en gång om året kanske, max! Men nu kände jag att det var dags igen, knäckisar med sesamfrön, olja och salt gjord på surdeg. Vad sägs? 

Gör såhär:

Blanda ihop surdegen tillsammans med vattnet
Tillsätt sedan mjölet och saltet
Låt degen stå i rumstemperatur i ca 4 timmar eller i kylen över natten.

Baka ut degen tillsammans med ännu mer rågmjöl. Baka ihop till en slät deg.
Kavla ut degen tunt på en plåt med bakplåtspapper, pensla på olja, strö på salt och andra kryddor. Dela degen i flera deglar med hjälp av en kniv.

Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter, beroende på tjocklek.

Om knäckebröden är sega kan de stå inne på eftervärme i en timme eller två till.

In English: Crisp bread with sourdough

2 tablespoons rye sourdough
2 1/2 dl lukewarm water
1 teaspoon salt
2 dl flour
3 1/2 dl rye flour
olive oil
Sesame seeds
salt

To do:

Mix together the sourdough with the water
Then add the flour and salt
Allow the dough to stand at room temperature for about 4 hours or in the fridge overnight.

Bake the dough with more flour. Bake together to a smooth dough.
Roll out the dough thinly on a baking sheet with parchment paper, brush with oil, sprinkle with salt and other spices. Divide dough into several crucibles using a knife.

Bake in oven at 225 degrees for about 10 minutes, depending on thickness.

If  the crisps are tough, they can stand inside the heat for an hour or two more.