Så här gör du:

Dag 1:

  • 1 dl vetesurdegsgrund
  • 2 dl ljummet vatten
  • 2½ dl Vetemjöl special
  • 1 dl Rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en stor bunke, täck med plastfolie och låt stå över natten eller ca 8 – 12 timmar i 22 – 24 grader.

Dag 2:

  • Surdegsgrunden från gårdagen
  • 4½ dl vatten
  • 12½ dl Vetemjöl special
  • 1 msk salt

Blanda alla ingredienser till en deg, arbeta degen i ca 8 – 10 minuter på låg hastighet. Degen ska ha spänst och inte vara allt för kladdig.

Smörj en plastlåda med rapsolja och lägg ner degen och lägg på locket.

Låt degen jäsa till sin dubbla storlek vilken kan ta mellan 3 – 5 timmar. Under tiden jäsningen pågår kan du vika degen så att luft kommer in i degen varje halvtimme, låt degen jäsa fritt första timmer och sedan börjar du vika varje halvtimme.

Sätt ugnen på 275 grader, placera en plåt eller en baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen där du placerar några isbitar när du ställer in bröder i ugnen.

Dela degen i 2 delar, vik ihop vardera del utan att trycka ut luften. Sätt in bröder i ugnen och och sänk värmen till 250 grader. Efter 15 minuter sänk värmen till 200 grader och vädra ugnen lite då och gå genom att öppna och stänga luckan. Ta ut brödet efter ca 30 – 35 minuter då inner temperaturen skall vara 94 grader. Låt svalna på galler.