CoffeeToGo!

[ CoffeeLove ]

Hej på er! Nuuu ska jag visa er min nya snygging här hemma. Jag bara älskar alla KitchenAid produkter, min Artisan har äntligen fått en kompis (efter ca 7 års ensamhet) en To Go kaffebryggare. Jag har länge kikat runt efter både ny vattenkokare och kaffebryggare.. Min sambo dricker knappt kaffe längre och jag dricker nästan bara kaffe på jobbet, så vad skulle egentligen passa bättre än en Coffee To Go? Något lyxigt bara till mig själv. Spana in ännu fler KitchenAid produkter här – KitchenAid  . Visst blir man förälskar i allt? 

KitchenAidCoffe2

Många vill ju kanske inte bara ha en kopp kaffe när det är dags för kalas, jag tycker att det finns massa snygga kaffebryggare, är det modernt med kaffe nu? Har ni sett dom här vakuum bryggarna? Ser så coolt ut, det måste ni spana in om ni missat dom. Det finns hur mycket som helst! Gör en dykning in i djungeln av kaffebryggare! Alltid hittar man nått läckert som får en extra fin plats i köket. 

Denna To Go bryggare från KitchenAid har tre alternativa mått för att brygga kaffe. En liten, mellan och stor kopp! Den stora koppen räcker till 2 – 3 mindre koppar ”3 st normala koppar för mig”! Ladda bryggaren på kvällen och klicka igång den på morgonen så är dagen räddad från start. Brygg direkt i en vanlig mugg eller i Take away muggen om du är på språng. 

KitchenAidCoffe1GoodmorningCoffe

Såhär enkelt är det –  Välj ditt favoritkaffe och brygga rätt mängd bara för dig! Den eleganta, kompakta designen är perfekt för din bänkskiva och brygger direkt i den medföljande termomuggen eller i favoritkoppen. Fyll vatten i den avtagbara vattentanken, lägg i ditt favoritkaffe i det återanvändbara guld-ton filtret och tryck på ON för att starta bryggningen. Inga expertkunskaper krävs. En signal ljuder när kaffebryggaren slås på och knappen lyser blå, när den stängs av ljuder signalen tre gånger. Ljudsignal ljuder tre gånger när bryggningen är klar.

[ Inlägget är i samarbete med Bagaren & Kocken ]

 

Pudding a la Chia

Ingredienser

  • 5 msk Chiafrön
  • 2 dl Mjölk
  • 1 tsk Vaniljpulver
  • 2 tsk Honung
  • Mango
  • Jordgubbar
  • Hallon
  • Grobladstopping

Hej på er, Idag kommer det ett recept som jag faktiskt inte är så förtjust i själv. Det är Chiapudding.. Jag har lite svårt för konsistensen men min sambo Henrik tycker att det är helt ok. Det är ju dunder nyttigt tydligen så det är väl bara att köra på. Såhär ser det i alla fall ut när jag gör Henriks frukost-puddingar. Perfekt att göra dagen innan så är det bara att ta fram och hugga in sådär på morgonkvisten. 

Gör såhär, 2 portioner.

Häll upp 2,5 msk chiafrön i vardera skål. Blanda sedan i 1 tsk honung samt 1/2 tsk vaniljpulver i varje skål.

Tillsätt 1 dl mjölk (mjölken går att byta ut mot tex. havremjölk, sojamjölk eller liknande) i varje skål och rör om tills allt är väl blandat. Lägg ned några skivor av jordgubb i skålarna.

Låt stå i kylen några timmar, gärna över natten.

Toppa puddingen med med mango, hallon och grobladstopping för lite extra krisp.

Servera!

AlaChia1 Alachia2

Ät och njut! 

Klassiska Kolasnittar

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • + jordnötter
  • + mörk choklad

Ibland vill man bara ha det vanliga, det goda, och det som fungerar till alla tillfällen. Japp det är kolakakor/kolasnittar. Det är en av de godaste kakorna -tycker jag! Gör klassiska eller som jag och toppa med jordnötter och mörk choklad, dom blev faktiskt liiiiite godare med toppingen. Man tager vad man haver och gör det ännu godare! 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175 ° C

Blanda ihop alla ingredienser utom toppingen (jordnötter/choklad).

Blanda ihop till en jämn och slät deg.

Dela degen i två delar och rulla ut till längder på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till längderna en aning och strö över eventuell topping.

Grädda i mitten av ugnen under ca 12 minuter.

kolasnittar2 kolasnitt1

Translated: Yummy Cookies

100 g of soft butter
1 dl of sugarcane
2 tablespoons syrup
1 teaspoon vanilla powder
2 1/2 dl of wheat flour
1 teaspoon baking soda
+ Peanuts
+ Dark chocolate

Put the oven at 175 ° C

Mix all ingredients except the toppings (peanuts / chocolate).

Mix into a smooth dough.

Divide the dough into two pieces and roll out to lengths on a sheet of baking paper.

Flat to the lengths slightly and sprinkle over your topping.

Bake in the middle of the oven for about 12 minutes.

Let cool and serve! 

Bakad avokado med ägg och lax

Ingredienser

  • 2 st avokado
  • 4 st äggulor
  • 2 skivor kallrökt lax
  • Salt
  • Peppar
  • Chiliflakes

Här kommer ett tips på en enkel avokado rätt med ägg och lax. Jag råkade ha inne några stycken för länge i ugnen och det blev ingen höjdare med bränd avokado så mitt tips är att hålla koll på tiden. Det är även godare när äggulan är lite krämigare – i min smak i alla fall men smaken är ju som baken. Har man lite större gulor kan man även gröpa ur lite extra så hålet i avokadon blir större. Perfekt till buffén. 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 180°C

Dela avokadon i två delar, tag ut kärnan. Lägg avokadon på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg i äggulorna i det hål som blir efter kärnan. En äggula i varje halva.

Krydda halvorna med salt, peppar och chiliflakes. Krydda efter tycke och smak, det går alltid att krydda på mer innan servering.

Ställ in plåten med avokadon i ugnen och baka i ca 15 minuter. Äggulan ska gärna vara lite lös.

Låt svalna och servera med en tunn skiva kallrökt lax.

Cylinda-BakadAvokado2Cylinda-BakadAvokado1 Cylinda-BakadAvokado3

[ Recept och bilder är framtagna i samarbete med Cylinda ]

Enkel-mat inspiration!

[ Livet ] 

Vissa dagar, vissa perioder i livet.. ja när livet händer kanske man kan säga. Då kan det vara skönt att inte alltid tänka på maten. Det tycker även jag som älskar att stå i köket och både laga mat och baka. Jag vet att många där ute kämpar för mat-inspiration, det ska gå snabbt, enkelt och vara gott.. Gärna nyttigt också. Det kan vara jobbigt och svårt att hitta något nytt.. Här nedan kommer tre tips på super enkla, super snabba och super goda maträtter som är bra att ha hemma när man inte orkar. Jag tror att alla har varit med om en sådan period i livet då man bara inte orkar. Så här kommer tips till er! 

Vill ni ha hjälp med matinspirationen? Testa att starta en prenumeration på Smakbox. Just nu får ni 20% rabatt på första boxen med rabattkod ” LITTLEDESSERT ” eller ” cp8wfr ” vid köp av en box att ge bort. Eller vill ni kanske testa nyheten Kökets box? Då får ni första boxen för 99kr, den kommer varje månad! Använd då rabattkoden ” köketvänner ” !


Kikärtsbiffar från Risenta som blev bollar. 

Blanda bara förpackningens innehåll med vatten, forma till biffar, bollar eller annat kul. Stek och servera. Enkelt och super gott. Jag har testat några andra produkter av denna typ från Risenta och jag tycker att dom är både goda och enkla. En bra vego/vegan-rätt som passar lika bra att värma på i matlådan som att äta till lunch eller middag.  

biffbollar2biffbollar1


Jamaican Jerk tacos från Santa Maria. 

Även denna lilla tacos med ett mumsigt mjukt skal med smak av kokos passar  också i matlådan dagen efter. Kryddblandningen passar perfekt i smaken tillsammans med mangosåsen. Jag är inte så förtjust i mango men detta fungerade absolut som en bra smak-kombo. Jag serverade min taco med blandad sallad och en liten klick gräddfil vilket blev riktigt gott. Allt som behöver göras är att unga kyckling med kryddblandningen och servera! 

Chickenmaria1 Chickenmaria2


Pulled salmon wraps från Santa Maria. 

Samma typ av tacos/wraps som ovan men med helt andra smaker och är istället gjord med lax! En härligt kryddig smak tillsammans med lite citrus från lemon chutneyn. Blanda ihop kryddorna med laxen, in i ugnen och servera med sallad och gräddfil i mumsiga bröd. Enkelt och gott. Kul med variation på fisk istället för att bara laga mat med köttfärs och kyckling hela tiden. Perfekt variation! 

salmon

Hoppas att ni fick lite extra inspiration! Ha en fortsatt härlig dag, kram på er alla. 

Nyhet bland rosa godingar!

Här hemma hos oss dricks det inte allt för mycket rosé eftersom det bara är jag som tycker det är goda grejer det! Med den absolut snyggaste flaskan jag sett på länge föll jag för denna rosé goding, visst ser den bara för god ut? 

Info om vinet från leverantör: 

Doften är medelstor, fruktig och fräsch med inslag av hallon, röda bär, grapefrukt och en touch av örter. Smaken är torr men med en trevlig fruktsötma som för tankarna till solmogna hallon, röda vinbär och grapefrukt. Passar var som välkomstdrink och sällskapsvin eller varför inte till en fräsch sallad med bland annat kycklingbröst, vattemmelon och semitorkade plommontomater. Viktigt att den serveras väl kyld vid 8-10 grader annars kan den trevliga grapefruktliknande beskan bli lätt obalanserad.

Rivarosé2 Rovarosé1

Produktion
Rivarose väljer nogrannt ut druvor av Syrah och Grenache som krossas och skalen får urlaka i musten under en tid för att ge den vackra rosa färgen Efter en nogrann kontrollerad jäsning görs en varsam cuvée (blandning) för att sedan genomföra en andra jäsning i en sluten trycktank. Den långsamma andra jäsningen bildar vinets behagliga kolsyra och ytterligare drygt en procent i alkohol. Denna tillverkningsmetoden som Rivarose behärskar mästerligt kallas Charmatmetoden och används bland annat i de så populära Proseccovinerna.

Kul att veta
Rivarose grundades 1909 och är belägen i Salon de Provence som är en kommun och ort i departementet Bouches-du-Rhône i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i sydöstra Frankrike. De är idag Provences äldsta och största producent av mousserande vin.Vinet är förslutet med DIAM korken MYTIK som är rengjord med superkritisk koldioxid och skall garantera att vinet inte får någon korkdefekt på grund av korken. Vinet har en restsockerhalt på 10 gram/liter, beteckningen Brut kan gå upp till max 12 gram.

Priset för vinet är 99:-

[Mer info finns här]

Mumsig milkshake :)

Ingredienser

  • Chokladsås
  • 1 kula Strawberry & cream
  • 1 kula Belgian Chocolate
  • 1 kula Strawberry cheesecake
  • 2 dl mjölk

Glass i stora lass! En mumsig milkshake gjord på Häagen-Dazs glass, visst ser det riktigt gott ut. Det är ju så härligt att göra egen milkshake. Det är enkelt och det går fort, muuums! 

Gör såhär: 

Ringla lite chokladsås i ett glas.

Mixa glassen tillsammans med mjölken.

Toppa med chokladsås och marshmallows.

Servera! MUMS!

Milkshake12 Milkshake13

Translated: Häagen-Dazs Milkshake

chocolate sauce
1 ball of Strawberry & Cream
1 ball of Belgian Chocolate
1 ball of Strawberry cheesecake
2 dl milk

Drizzle a little bit of chocolate sauce in a glass.

Mix the ice cream with milk.

Top with chocolate sauce and marshmallows.

Serve! YUM!

Glad påsk & Vin!

Glad påsk på er alla!

Hoppas ni har det bra med släkt och vänner, slipper jobba och njuter av all god mat som har att erbjudas. Jag vill passa på att flika in ett vintips (eller två) som passar perfekt till all mastig påskmat. Lätta och fräscha drycker, för dig som gillar rosé eller chardonnay. Jag gillar de båda, vinerna är friska och passar bra nu när värmen förhoppningsvis börjar komma till vårt avlånga land.

[ Chill Out – Fresh and fruity Chardonnay ]  – Mycket fruktig smak med inslag av fat, mango, apelsin, ananas och vanilj. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller kyckling. Priset ligger på 209 kr och finns i Systembolagets sortiment. 

[ Chill Out – Delicate & Fruity Shiraz Rosé ]Fruktig smak med sötma, inslag av jordgubbssylt, persika, smörkola och apelsin. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk eller fågel, samt till sallader. Priset ligger på 209 kr och finns i Systembolagets sortiment. 

Lite nytt hemma hos mig!

[ Hem ljuva hem.. ]

Ibland känns de bara så skönt att vara hemma eller att komma hem efter tex en resa. Jag tycker därför de är väldigt viktigt att känna att man VILL komma hem. Det är svårt att trivas någon annanstans om man inte trivs i sitt eget hem. Jag lägger gärna lite extra pengar på trivseln här hemma. Jag gillar att ha det ljust och fint med det lilla extra. Om jag trivs tror jag att andra också skulle kunna trivas hemma hos oss. Det senaste som har fått komma in och frysa vårt hem är ett gäng tavlor, vaser och kuddar, nedan får ni se lite av det. 

Och Glad påsk får jag inte glömma att säga till er!

Hemmet2Svenskttennkudde1 Blomster1Hemmet1

Allt nytt kommer från några av mina favvo butiker, nedan kan ni se vad de kommer ifrån så kika in där och hämta ännu mer inrednings-inspo! 

[ Svenskt tenn kuddar från ButikRufft (675:- ink innerkudde)  ] – [ Klong-vas mini från Lillabyrån  (765:-) ]  – [ Tavla med ren från Anneliesdesign (från 99:-) ]

Citronmoussetårta

Ingredienser

  • ---- Mousse ----
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1/2 dl färskpressad citronsaft
  • ---- Tårtbotten ----
  • 4ägg
  • 2dl socker
  • 1msk vaniljsocker
  • 2tsk bakpulver
  • 1dl potatismjöl
  • 1dl vetemjöl
  • ---- Topping ----
  • Vispad grädde
  • Choklad
  • Jordgubbar

För några veckor sen gjorde jag den här tårtan och tog med mig till jobbet, en kollega fyllde 60 år och självklart ska det firas med go-tårta! Den fick hänga med på en blåsig promenad till bussen, upp på bussen och en blåsig promenad från bussen till jobbet.. Det ve en ganska blåstagen tårta som dukades fram men såhär såg den ut innan redan. haha. 

Gör såhär: 

Moussen:

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden hårt. Dela ägget (gula och vita försig) och rör ner gulan i grädden försiktigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Rör sedan ner saften i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stelna i kyl 2–3 timmar beroende på storlek.

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och potatismjöl. Rör noga! Tillsätt sedan vetemjölet och rör om noga så att inga klumpar bildas. Smöra och bröa en form och fyll den med smeten. Grädda i ca 35 minuter. Dela botten i 3 delar och använd 1 st som botten till moussetårtan.

Sätt ihop tårtan:

Täck en springform med plastfolie och lägg tårtbotten i botten av formen. Fyll på med moussen och låt stå i kylen, gärna under natten. Toppa med grädde, jordgubbar och eventuellt en kant at choklad om så önskas.

Citroncake2Citroncake1

Bjud, Ät och Njut! 

Godmorgon!

Godmorgon! 

Idag serveras en enkel frukost såhär innan jobbet. Ni vet fördelen med att börja kl 10, det är som sovmorgon varje dag! Fast nu när jag är van att gå upp vid 8 så är ju sovmorgon för mig att gå upp kl 10 istället. Det är väl kanske den enda fördelen med att jobba i butik? Det blir tyvärr inte så varierade tider och det är knepigt med flex.. Jag kan inte sitta hemma och jobba heller.. humf. 

Tips till alla som vill ha en enkel, god, nyttig och snabb frukost – vem vill inte det? Jag har testat en gröt mix från Fazer med lite extra godsaker och inte bara havre. Absolut värt att testa. Kanske är det lite mer nyttigheter i men smakar som vanligt gröt. Servera gärna med massa goda bär så är morgonen räddad och energin på topp! 

GoodmorningGröt2GoodmorningGröt1

Ha en fortsatt härlig morgon! Njut ni som också har sovmorgon 🙂 

 

Fetaostbiffar!

Ingredienser

  • 1 påse Orzo-miz 250g
  • 1 röd lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl färsk spenat
  • 1 msk hackad röd paprika
  • ca 1 cm hackad chili
  • 200 g fetaost
  • Olja

Ett riktigt härligt vegetarisk alternativ på biffar. Jag har även testat färdig mix av både quinoaburgare och kikärtsbiffar som även de är bra vegetariska alternativ, riktigt gott! Men om man vill göra egna biffar från grunden så kommer receptet här nedan. Jag hittade ett sånt härligt recept på vegetariska biffar från Made By Mary, som jag bara va tvungen att testa! Mitt recept blev lite annorlunda men ingredienserna är nästan de samma. – Yummy Yummy! Det är alltid lika härligt att kika runt i sina favvo bloggar och hitta inspiration. 

Gör såhär: (ca 12 st biffar/3-4 portioner)

Koka orzo mixen i rikligt med vatten och salt i 10 minuter. Häll av vattnet.

Stek löken, vitlöken, paprika, chili och spenaten i en skvätt olja (använd din favvo olja).

Mosa fetaosten med en gaffel och blanda ned i den varma orzo mixen, rör om tills fetaosten har smält.

Blanda ned den stekta blandningen i orzo mixen.

Mixa blandningen med hjälp av en stavmixer.

Forma blandningen till biffar och stek tills det fått en fin gyllenbrun yta på båda sidorna.

Servera!

Servera gärna med spenat och picklad rödlök. 

Fetaostbiffar3 fetaostbiffar1 Fetaostbiffar2


Vegetarian patties with feta cheese

1 bag Orzo-mix 250g
1 red onion
1 clove garlic
2 dl fresh spinach
1 tablespoon chopped red bell pepper
about 1 cm chopped chilli
200 g feta
Oil

Cook the orzo mix in plenty of water and salt for 10 minutes. Drain.

Fry the onion, garlic, peppers, chilli and spinach in a dash of oil (use your fave oil).

Mash the feta cheese with a fork and mix into the warm orzo mix, stir until the feta cheese is melted.

Mix in the fried mixture of orzo mixture.

Blend the mixture with a hand blender.

Shape the mixture into patties and fry until it got a nice brown surface on both sides.

Serve! Serve with spinach and pickled red onion.

Picklad Rödlök

Ingredienser

  • 2 st rödlökar
  • 3/4 dl ättikssprit (12%)
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt

Picklad rödlök, inlagd rödlök eller va man nu vill kalla det. Detta passar till det mesta tycker jag och jag gillar att ha några brukar hemma i kylen, de håller hur länge som helst! Perfekt till korv med bröd, hamburgare, sallader.. mm. Det blir en härlig smak! 

Gör såhär:

Skiva rödlökarna, skriva gärna väldigt tunt och lägg i burkar.

Koka upp ättika, vatten, salt och socker i en kastrull. Låt svalna.

Häll över ättikslagen över rödlökarna så att det täcket. Låt stå i kylen.

Dessa ska stå minst 2 timmar men gärna längre.

Lök2 Lök1


Pickled onions

2 red onions
3/4 dl vinegar (12%)
1/2 dl granulated sugar
2 dl of water
1 pinch of salt

Slice red onions very thin and put in jars.

Boil the vinegar, water, salt and sugar in a saucepan. Let cool.

Pour over in the jars with red onions as it covers. Let stand in the refrigerator.

These should be at least 2 hours in the refrigerator but preferably longer.