Yoghurtglassmed hallon

Ingredienser

  • 4 dl frysta hallon
  • 3 msk florsocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl naturell yoghurt

Snart är det dags för glass säsong, vad säger ni om det? Såå mumsigt! Visst är det härligt att ha hemgjord glass i frysen? Det är lika härligt att ta sig en kula glass som en glasspinne. Mums! Jag har en liten här hemma som börjar bli intresserad av godsaker så att göra eget är toppen, då vet du precis vad som finns där i. 

Gör såhär: (4 st glassar / ca 2 portioner)

Mixa ihop alla ingredienserna!

Mixa till en slät smet.

Häll över smeten i glassformar.

Frys i några timmar, ca 3 – 5 timmar.

Servera! 

Yoghurtglass3Yogurtglass1


MUMS! Perfekt att ha i frysen och passar både stora som små! 

Yummy Donuts!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 13 dl vetemjöl

Elsas kalas donuts! Här kommer äntligen receptet till er alla som har frågat efter det. Det är smycket enklare än vad man tror att göra donuts. Jag delade degen i två delar, ena delen blev donuts och andra delen blev kanelbullar. Så passa på att göra en stor deg på en gång, degen går även att frysa in, frys in efter första jäsningen för bästa resultat när degen tinas upp igen. Kul tips va? Nu är det bara att baka på! 

Gör såhär: (ca 30 st donuts)

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.

Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock.

Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Piffa till dom hur du vill! 

DSC_2982


Tips: 

Piffa till dina donats med socker, glasyr eller smält choklad.

Toppa med strössel, krossade maränger eller annat gott! 

Jag valde rosa glasyr, mini maränger och lite ätbart guld. 

Klassisk Laxpudding

Ingredienser

  • ca 600 g kokt potatis
  • 1 st gul lök
  • 4 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 300 g gravad lax
  • Färsk dill
  • Salt och peppar

I samarbete med Cylinda.se bjussar vi idag på den här härliga och klassiska rätten: Laxpudding. Gott till påsk och perfekt att ha till buffén. 

Gör såhär:

Koka gärna potatisen dagen innan.

Sätt ugnen på 200°C.

Skiva potatisen och lägg i en ugnsfast form, varva potatis med skivad lök.

Toppa med den gravade laxen.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor till en äggstanning.

Häll över äggstanningen och toppa med dill.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna och servera!

Tips: Servera med en god fisk dressing eller gör puddingen i portionsformar! 

Laxpudding5Laxpudding4 Laxpudding3


Ha en fortsatt härlig dag! 

Hallonremmar

Ingredienser

  • 300 g frysta hallon
  • 3 msk flytande honung
  • Saft från 1 citron
  • 2 cm riven ingefära
  • 0,5 krm salt
  • - Olja
  • - Bakplåtspapper

Hemgjort godis när den är som bäst! Använd andra goda bär också, tillsätt citron, lime eller apelsinjuice det blir super gott! Jag rev i lite ingefära, blev super gott! 

Gör såhär:

Koka upp hallonen, tillsätt honung och saften av citronen salt och ingefäran.

Sila sedan genom en finmaskig sil. Sila bort alla bitar.

Bred ut på oljat bakplåtspapper. Låt torka i ugnen i 3,5-4 timmar, ca 70 grader med ugnsluckan på glänt.

Klipp till remmar.

Sockra remmarna om du vill! 

Remmar2Remmar1


Syrligt och gott! 

Elsas 1års kalas!

[ Elsa 1 år – 10 mars 2019 ]

Jag kan inte förstå att den här lilla tjejen har varit med oss i ett år! Det är inte klokt va tiden har gått fort, jag har inte jobbat på ett helt år? haha jag förstår inte vart tiden tar vägen. Hon är ju stora tjejen nu som visar vad hon tycker och känner. Tänk att hon för ett år sen kom till oss med besked, 4 veckor förtidigt med sina 47 cm och 2600 g. Hon var helt enkelt redo för oss vår lilla prinsessa. 

I samarbete med MyPerfektDay.se har vi fått hem ett sött kit att duka med till 1 års kalaset. Tallrikar, servetter, ballonger, cool donut hängare och mycket mer. Hur sött blev det inte? Spana in bilderna nedan. Rosa blir det såklart för oss eftersom mamma tycker det är super fint med rosa, men jag har en känsla av att när Elsa kan välja själv kommer det inte bli rosa.. 

 

1kalas41Kalas1 1kalas2 1kalas3


[ Tårtan ]

För er som undrar vad det är för tårta så får jag väl kalla den för en gräddtårta. Inuti är det tre vaniljbottnar och två choklad som ligger varannan. På varannan botten ligger det vaniljkräm och varannan jordgubbssylt. Allt hemgjort dagen i ära. Dekorationerna är gjorda av sockerpasta. 

Smash that cupcake

[ Cake smash photo shoot ]

Nu kommer ett gäng härliga bilder från Elsas Cake sams som blev cupcake sams eftersom slöa mamma inte orkade göra en tårta. Vaniljmuffin med rosa grädde, lätt som en plätt. Elsa tycker det är mumsigt med grädde så det passade henne perfekt. Jag tycker att det är super kul med såna här foto projekt, mycket pyssel och söta bilder. Jag hoppas att Elsa tycker att det är kul att kolla på dem när hon blir äldre. Jag kan knappt fatta att den här lilla tjejen är 1 år (imorgon, söndag)  det går så snabbt, det är inte klokt! Hon har blivit sån stor tjej på så kort tid. Det är verkligen fantastiskt att få vara mamma och följa med i utvecklingen av ett barn, det går snabbt och det händer så mycket. 

SmashCupcake9 SmashCupcake10SmashCupcake1 SmashCupcake2SmashCupcake4 SmashCupcake8


I samarbete med MyPerfectDay.se fick vi ett sånt fint kalas-kit att använda! Dom har färdiga kit i både blått och rosa till Smash cake photo. Det är ju egentligen inget man behöver göra när barnet fyller 1 år utan vid vilket tillfälle som helst. Jag vet inte om det var mamma eller Elsa som tyckte att det här va roligast. haha! 

 

Mikro brownie delux!

Ingredienser

  • 2 msk smält smör
  • 2 msk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjöl
  • 1/2 tsk kakao
  • - Snickers
  • - Karamell popcorn
  • - Kolasås

Snabbt och gott, perfekt när sötsuget kommer igång och man bara måste ha nått nuu! Man tager vad man haver, är man inte sugen på choklad tar man bort kakaon och toppar med det man har och tycker om. Det går att variera i oändlighet! 

Gör såhär: (1 portion)

Smält smöret.

Blanda ihop alla ingredienserna till en slät deg , tryck ut degen i en form eller ett glas/mugg som tål mikron.

Grädda kakan i mikron i ca 30 sekunder till 1 1/2 minut beroende på mikro. Håll koll så att den inte bränns. Kör ca 30 sek åt gången.

Hacka en bit snickers, ett gäng karamell popcorn och toppa med mumsig kolasås!

Kika på videon hur enkelt det blir en sån här god dessert! 

mikrokladd2mikrokladd1


Toppen dessert till den där tråkiga tjej-veckan ni vet! 

Mumsigt Brioche bröd

Ingredienser

  • 240 g ägg (ca 4 st)
  • 20 g jäst
  • 400 g vetemjöl
  • 10 g salt
  • 50 g strösocker
  • 280 g smör
  • 1 st ägg till pensling

Brioche har blivit super poppis under det senaste åren, det kallas för världens godaste bröd så varför inte baka det själv? Det är gott att göra både vanliga frallor, limpa, korvbröd, hamburgerbröd med mera, det passar till allt! Så gott är det! 

Gör såhär: (ca 15 bröd)

Blanda ihop alla ingredienser till degen utom smöret.

Blanda ihop till en deg.

Tillsätt smöret i tärningar, lite i taget under tiden degen knådas.

Låt degen ligga i en bunke med plast över i kylen över natten.

Dela degen till frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 1 – 2 timmar.

Pensla med ägget och grädda i mitten av ugnen under ca 10-12 minuter på 200° C .

Servera!


Brioche2BriocheELsa1 Brioche3


Jag har en busig liten brioche tjuv här hemma! 

VeganskChilli

Ingredienser

  • 450 g vegofärs
  • 400 g tomatsås
  • 300 g kikärtor alt. valfria bönor
  • 1 st gul lök
  • 1 st habanero
  • 1 st grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • Olja att steka i

Goddagens! I samarbete med Cylinda.se har vi tagit fram denna goding, en vegansk chilligryta med massa goda grejer! Och du kan servera den precis hur du vill, med dina favvo tillbehör. 

Gör såhär: (6 portioner)

Hacka och stek löken i olja tills den börjar bli mjuk.

Tillsätt vegofärsen och rör om ordentligt.

Stek med hackad habanero.

Tillsätt de övriga ingredienserna och låt puttra på svag värme i ca 15 min.

Rör om då och då, ibland behövs det tillsättas extra vatten för att det inte ska brännas i botten. 

Servera!

TIPS:

Servera gärna med bröd, chips, lime, sallad, ris eller ät precis som det är! 

Det går jättebra att byta ut samma mängd vegofärs mot vanlig köttfärs. 

CylindachillibredCylinda-Chilli4 Cylinda-Chilli3


NJUT!

Testa testagram!

Hej på er!

Inlägget är i samarbete med Testagram.

Jag kikar in och tipsar er om ännu en härlig box, Testagram boxen! Du kan välja mellan Månadsboxen för 119 kr/mån eller Fredagsboxen för 199 kr varannan månad. Eller varför inte prova båda? Det är alltid lika kul att testa nya spännande produkter, men hittar alltid någon ny favvo! Det finns även olika temaboxar att klicka hem till fynd priser. Självklart går det också att köpa ett presentkort till någon eller köpa en box att ge bort, hur smart är inte det? 


Här är några av mina favvo produkter i förra boxen. 

Testagram2Testagram1


Kram! 

 

Tips, Kökets Box

Inlägget innehåller annonslänk.

Kökets box ger dig nya, spännande och inspirerande produkter, recept och tips varje månad! Innehållet är hemligt… tills du öppnar boxen!

– Inspireras och upptäck spännande produkter, smaker och nyheter
– Ny box med nytt tema varje månad (Exempel på tidigare teman: Baka, Grilla, Fest)
– Innehåller 8-10 produkter inom mat och bak (värde minst 190 kr)
– Du får ett lyxigt magasin fyllt med recept och tips från Kökets redaktion
– Innehållet i boxen är hemligt tills du öppnar boxen
– Du hämtar din box på ditt valda utlämningsställe
– Löpande prenumeration – Ingen bindningstid
– 129 kr per box – Fri frakt

Vill ni testa en box till att börja med? Använd rabattkoden ”provabox99” för en liten extra rabatt på första boxen. Det är ingen bindningstid på prenumerationen, så det går lätt att säga upp det om du endast önskar en box. Men att sluta när man väl har börjat, det är inte lätt!

Läs mer eller beställ en prenumeration på Kökets Box här! 

DSC_2686


Njut av massa nya spännande godsaker! 


						

Kul att testa efterrätter på ovanliga platser

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad (70%)
  • 75 g smör
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1 msk mörk rom
  • 1 ägg
  • 1 krm salt

Mumsig chokladterrin! 

Gör såhär: (4 portioner)

Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull.

Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt.

Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie.

Ställ i kyl ca 12 timmar.

. Bild från Arla.se


Göteborg ligger inte så långt härifrån och det händer lite då och då att jag tar mig en tur till stan för att shoppa och besöka olika restauranger. Det är ju alltid kul att prova nya maträtter och speciellt skoj är det ju att kolla in deras efterrätter. Man kan ju få lite inspiration och det är ju gott också. När jag var i Göteborg senast så fick jag fundera bra länge innan jag kom på en plats där jag aldrig ätit förut och såg att de har en restaurang på casinot. Så dit gick jag för att äta.

Maten var jättegod och när de kom in med efterrätten så blev jag väldigt förväntansfull. Det var en chokladterrine på Valrhonachoklad med havtornssorbet och marängcrisp. Och även om man kan göra riktigt goda chokladdesserter hemma så är det alltid lite speciellt att få in en efterrätt på restaurang. Jag blev verkligen inte besviken, det var ju hur gott som helst! Sen att befinna sig på en lite udda plats att äta var ju kul det med, med slotsmaskiner som plingade samtidigt som jag njöt av chokladen och sorbeten.

Även om efterrätten var lite lyxig och exklusiv så kan man ju göra en egen choklaterrin hemma. De finns både med och utan alkohol och man kan ju ha massor av olika smaker. Pekannötter till exempel, är något jag direkt kommer att tänka på. Eller varför inte banan? Man kan experimentera en hel del med den här efterrätten så den passar många olika smaker, men chokladen ska ju vara central. 

Sovrummet!

Nu ska jag visa er sovrummet. Sovrummet genom tiderna, från 2013 när vi köpte lägenheten, 2014 när vi flyttade in och nu 2019 när vi ska sälja lägenheten. Det är så kul att se vad fint det har blivit och vilken hemskt ful lägenhet vi köpte. Skulle jag hittat lägenheten på Hemnet i dag skulle jag aldrig ha köpt den! hahaha! Så mycket jobb! Men håll utkik här i bloggen, det kommer fler före och efterbilder framöver under piffets gång.

I samarbete med Leksakstanten.se så har Elsa fått hem ett gäng härliga julklappar, så kul! Ni kanske har sett ett tidigare inlägg om detta, massa härliga OCH ekologiska leksaker. Men nu ska vi visa den vackra sänghimmelen hon fick. Det finns så många fina att välja på men vi valde efter noga övervägande en sänghimmel i mörk grå från Jabadabado. Här hittar ni en fin sänghimmel!  Finns i många fina färger och lite olika modeller. 


Sovrummet när vi köpte lägenheten: 

DSC_2682

Det var lila, det var trångt och massa hål i väggen. På golvet fanns en grå-gul missfärgad platsmatta   (vad det nu var för färg från början?). 

Sovrummet innan vi flyttade in: 

Skärmavbild 2019-01-22 kl. 10.14.09

Vi la nytt golv, målade väggarna och tapetserade en söt fondvägg. Vi han inte klart innan vi flyttade in då det såg lika lilla ut i resten av lägenheten. Det ska ni också få se! 

Sovrummet NU: 

Sovrum1 Sovrum2 DSC_2676 DSC_2678

Sådär, lite piff innan försäljning. Nu är vi nöjda med sovrummet och går vidare till nästa rum. Vardagsrummet är vi nog ganska nöjda med så det kan ni få se före och efter bilder på också. Mer kommer! Håll utkik.