Det här med Graviditet.

Jag är gravid igen!

Det är säkert några av er där ute som undrar hur det går för oss när vi delade med oss av vårt missfall i början av året. Det har varit jobbigt, inte fysiskt utan psykiskt. Jag tänkte dela med mig lite vad som händer och sker just nu. Japp jag är äntligen gravid igen, och jag är fortfarande dunder nervös att något ska gå fel. Jag trodde att jag kunde slappna av efter vackra ultraljudsbilder i vecka 15.. men nänänä det gick inte. Nu är jag i vecka 21 och kanske kan slappna av lite efter RUL, allt såg fint ut! Som de ser ut nu kommer det en lite tjej till oss 28 Mars, underbara vår! 

Det här med att vara gravid. 

Jag älskar att vara gravid men… Tankarna flyger runt i alla möjliga vändningar, hit och dit. Det är glatt, det är läskigt, det är spännande och kul. Men jag är verkligen livrädd. Livrädd att det inte ska gå bra den här gången heller. Det är min tredje graviditet i livet, efter ett missfall i ca v 12 och ett i v 14, så jag kan verkligen inte slappna av, gör man det någon gång under graviditeten? 

Är det våran tur nu? Det har varit psykiskt jobbigt att se alla underbara gravida vänner, bekanta och alla på stan. Jag har haft den känslan att det går så lätt för alla, att det bara är vi som haft otur och får kämpa hur länge som helst. Det har tagit oss ett år att få till en nu kanske lyckad graviditet från att vi började försöka bli gravida.

För er som vill följa med på vår resa har jag gjort en ny kategori här i bloggen, Graviditet & Barn! Jag hoppas att ni vill hänga på, stöttas och inspireras.


Babbasan1 Mamabox1

Jag har redan nu beställt alla dessa gratisboxar man får från olika apotek och företag så jag bunkrar upp allt vad jag har med bra att ha grejer. Jag har även testat en Mammabox – Gravidboxen med massa smått och gott att unna sig själv. Super kul!  Är ni fler där ute som är gravida? Känns som att det kommer en mega babyboom 2018! Dags att försöka få tag på barnvagn innan dom tar slut! haha 

Kram kram

Fish´NChips

Fish’N Chips finns i så oändligt många utföranden. Jag såg nyss att fisken va skuren på längden så att det nästan ser ut som pommes frites, perfekt att doppa. Ett väldigt roligt tips i alla fall när man vill servera detta som finger food. Jag valde att använda broccoli och sötpotatis som ”chips” i den här varianten men det går att göra på precis samma sätt om du istället vill ha potatis eller andra rotsaker. 

[ Recept i samarbete med Cylinda.se ]

FishNChips3 FishNChips2 FishNChips4

Fish´N Chips i modern tappning. Perfekt att duka fram på bordet och låta alla i familjen vara med och äta med händerna, ta en godbit och doppa i såsen, Mums!

3 – 4 portioner 

Fisk: 

Använd ca 400g färsk eller upptinad sej, även torsk är gott. Skär fisken i så stora bitar du önskar, det är alltid gott med lite mindre som kan ätas med fingrarna.

Lägg upp 3 skålar, en med ca 1 dl vetemjöl, salt och vitpeppar. En med 2 st uppvispade ägg och en skål med ca 3 dl panko.

Börja med att vända fiskbitarna i mjölet, sen ägget och sedan i panko.

Stek bitarna i rikligt med olja, stek tills de blivit gyllenbruna.

Sötpotatis & Broccoli: 

Sätt ugnen på 200°C.

Skala och skiva 1 stor sötpotatis i stavar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg även upp ca 400 g broccoli i mindre bitar på plåten.

Pensla sötpotatisen och broccolin med olja, gärna rapsolja med även olivolja går bra. Ta den du tycker bäst om.

Sätt in plåten i ugnen och låt stå i ca 40 min eller tills sötpotatisen och broccolin börjar få färg.

Vitlökssås: 

Blanda ihop 2,5 dl cream fraîche med en nypa svartpeppar, vitpeppar, salt och 4 pressade vitlöksklyftor.

Smaka av med lite extra salt och peppar.

Kantarelltoast

Skogens guld! Är det verkligen kantareller, jag skulle väl vilja säga att det är hjortron? Hjortron har jag då aldrig stött på i skogen, men kantareller det finns det gott om på sina ställen. Eller vad säger ni? Jag har faktiskt plockat både kantareller och trattkantareller i år! Första gången i livet jag har plockat en korg med svamp, ganska mysigt faktiskt. Har ni plockat någon svamp i år?

Ingredienser för 2 portioner:
2 skivor nybakt bröd
2 msk smör att steka brödet i
200 g kantareller
1 msk smör att steka kantarellerna i
1 hackad vitlöksklyfta
ca 100 g riven Parmesanost
Salt och peppar efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Stek två skivor bröd i smöret och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Dra isär de stora kantarellerna till mindre bitar.

Stek kantarellerna i smöret och tillsätt den hackade vitlöken.

Stek kantarellerna till de börjar få lite färg och dofta riktigt gott.

Tillsätt en nypa salt och peppar efter smak.

Lägg upp kantarellerna på brödet och toppa med riven ost. Grädda i ugnen under ca 10 minuter eller tills osten börjar bli gyllenbrun. Toppa gärna med en kvist basilika.

Kantarelltoast-Cylinda2Kantarelltoast-Cylinda3 Kantarelltoast-Cylinda1


[ Recept i Samarbete med Cylinda ]

Ät och njut!

Dulce de leche pannacotta

Ingredienser

  • 1 dl grädde
  • 1 dl dulde de leche
  • 1 st gelatinblad
  • Snickers bites
  • Dulce de leche
  • Havssalt

Dulce de leche pannacotta med snickers! 

En super enkel och god dessert som man kan förbereda på förmiddagen och mumsa i sig till kvällen. Även en perfekt dessert att göra dagen innan den ska serveras. Men kom igår att den är som godast när den är rumstempererad och blir då även lite krämigare. Så ta ut den i god tid innan servering. 

Gör såhär: (2 portioner)

Lägg gelatinbladet i vattenbad, i kallt vatten ca 5 minuter.

Koka upp dulce de leche och grädden i en kastrull.

Rör ner gelatinbladet och rör tills det smält. Häll upp pannacottan i 2 st glas. Ställ i kylen, det tar några timmar innan den har satt sig och fått den rätta konsistensen.

Hacka en näve med snickers bites eller vanlig snickers och använd som topping.

Toppa även med lite extra dulce de leche och havssalt! Mums!

Pannacottasnickers2 PannacottaSnickers1


Translated: Dulce de leche pannacotta with snickers!

1 dl cream
1 dl dulce de leche
1 piece of gelatin leaf
Snickers bites
Dulce de leche & Sea salt for topping

Do: (2 servings)

Place the gelatin leaf in a water bath, in cold water for about 5 minutes.

Boil dulce de leche and cream in a saucepan.

Add gelatin leaf and stir until it melts with the pannacotta. Pour over the pannacotta into 2 glasses. Put in the fridge, it takes a few hours before it’s sets and got the right consistency.

Hack a fist with snickers bites or regular snickers and use as a topping.

Also top up with a little extra dulce de leche and sea salt! Yum!

Tips på fina smycken!

Hej på er, jag vill tipsa er i samarbete med Cocoo.se om några vackra smycken! Jag tänkte visa er två av mina favoriter här nedan, det finns så mycket snyggt att det nästan blir svårt att välja. Mitt favvo smycke är antingen håraccessoarer eller armband, svårt att välja. Men jag tycker nog att det är enklast att matcha med halsband, hm, svårt val. Vilket smycke är din favvo? 

Vill du också fynda något nytt och snyggt? Ange rabattkoden AWESOME20 så får du handla med 20% rabatt! Erbjudandet gäller t.o.m 29 okt 2017 och kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter.

Cocoo.se1

[ Halsband / Cocoo.se ] . [ Hårspänne / Cocoo.se ]

 

KÖKET – nästan klart!

KÖKET! 

Hej på er! Som jag tidigare har skrivit har det varit dött i bloggen pga köksrenovering. Äntligen ska ni få några glimtar av hur köket ser ut nu! Det är så skönt att ha ett fungerande kök igen, att kunna laga god mat och baka i ett riktigt fräscht kök också. Det som fattas är några täckskivor och lister, det kommer se så mycket snyggare ut när även dessa är på plats, så ni kommer få ännu fler köksbilder. Ska försöka hitta någon före bild också.. på det facebookblåa köket. 

Allt är köpt på Ikea, vi köpte hela kittet, stommar, luckor vitvaror.. ja allt utom golv och kakel. Om någon undrar kommer falskorna med tvål, rengöringsspray och diskmedel från Lagerhaus. Passade på att fynda massa där när dom la ner sin butik i Skövde, tråkigt men bra fynd! 

DSC_0197Kök14

Integrerat.

Vi har valt att ha alla vitvaror integrerade så att dom inte syns direkt. Jag tycker att köket ser lite mindre ”rörigt” ut då. Så det är bara att gissa vart vi har diskmaskin, kylen och frysen.. Okej det kanske inte är så svårt att lista ut men jag är super nöjd! Det jobbigaste med hela renoveringen va nog att få kylen och frysen på plats då dom inte står på golvet utan en bit upp så att luckorna ska passa.. knepigt, krångligt och tungt men så jädra snyggt! 

DSC_0195 DSC_0209

Fler bilder kommer!

Dunder erbjudande – Smakbox!

Hej på er! Visst har det varit mega dött här i bloggen, det får bli bättring på det hela. Köket är nästan helt och hållet klart, några lister här och var är det som fattas, sen är renoveringen klar! Det har varit tufft att renovera kök men såå värt det såhär i efterhand. Det är ås fiint! Bilder kommer, lovar! Såå, ja det har blivit utemat och mikromat under en lång tid nu, därav har inget kul recept kikat in här på länge. Men nu blir det bättring.

Äntligen har smakboxen kikat fram igen, ännu en gång med härliga produkter som jag absolut tänker testa.  Och vet ni vad, alla mina kära läsare får ert grymt erbjudande i samarbete med Smakbox!

50% rabatt på valfri Smakbox!

En box – endast 99kr! Passa på att ge bort en till dig själv, en vän eller varför inte starta en prenumeration så att du inte missar något! 

Rabattkod: LITTLEDESSERT (gäller oktober ut!)

www.Smakbox.se

Innehållet är från förra boxen.

DSC_0094smakboxx12

Ha en fortsatt härlig dag! 

 

Vin Tips!

Bordeaux anses ofta vara världens mest framstående region för röda kvalitetsviner. Något som många inte känner till är att här även produceras en rad utmärkta vita viner. Vinmakaren André Lurton är en levande legend såväl i Bordeaux som över hela världen och har revolutionerat vinifieringen av vin från Bordeaux. Få kan säga sig ha gjort lika mycket för Bordeaux och speciellt för regionens vita viner än vinmakaren André Lurton.

De vita vinerna från Bordeaux är relativt okända för den stora publiken då volymerna är små i jämförelse med till exempel Chablis och Sancerre, men här finns fantastiska vita viner att upptäcka, säger Carin Widoff, Senior Brand Manager på Altia. Under 2017 lanseras fyra exklusiva årgångsviner från André Lurton i begränsat antal hos Systembolaget och prisade Chateau Bonnet som finns i ordinarie sortiment lanseras med en helt ny design sommaren 2017.

wine1

Château Bonnet är slottet där André Lurton föddes mitt under skörden 1924 och bor kvar än idag. Området i detta fall är Entre-deux-Mers – en appellation tillåten endast för vita viner. År efter år presenterar de ett fruktigt, friskt och mineralrikt vin som lovordas världen över och är idag ett av Systembolagets mest sålda vita franska viner. Under sommaren 2017 lanserar flaskan med helt ny design. Priset är 89kr.

Hemgjord Glass & Strutar

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 st vaniljstänger

Hemgjort är väl alltid godast eller vad tycker ni? 

Hemgjord Vaniljglass

Vispa upp äggulor och socker i en värmetålig skål tills blandningen har blivit pösig.

Koka upp grädden i en liten kastrull. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och rör ned skal och frön i grädden.

Låt grädden svalna. Häll den avsvalnade grädden över äggen och blanda väl.

Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten.

Rör långsamt och oavbrutet med en träsked tills krämen är 85°C och börjar tjockna. Det tar ca 10 minuter. (Vattnet får inte koka, bara sjuda)

Tag upp vaniljstängerna. Tag av från värmen och ställ skålen över super kallt vatten tills blandningen kallnat (gärna isbad).

Frys glassen i glassmaskin ca 10 – 15 min eller i frysen under ca 5 timmar.

Tips: Tillsätt gärna lite lakritspulver, kakao, kolasås, kakbitar eller annat för att göra just din favoritglass!

Servera!

Cylinda-Glass3 Cylinda-Glasstrutar1 Cylinda-Glass2

Hemgjorda Glasstrutar

Ingredienser:

100g vetemjöl

100g strösocker

2 ägg

Chokladstrutar: Tillsätt 1 msk kakao

Färgglada strutar: Tillsätt karamellfärg

Roliga strutar: Tillsätt strössel i smeten

Vispa upp äggen.

Rör ner mjöl och socker och rör om till en slät smet. Tillsätt eventuell smak eller färg.

Har du ett rånjärn penslar du det med olja. Testa annars att använda stekpanna på svag värme.

Grädda tills rånen blivit ljusbruna på båda sidorna. Rulla ihop rånen på en gång innan de hinner stelna.

Ställ rånen i ett glas för att få dom att behålla formen.

Vill du göra rån-skålar till glassen istället lägger du det nygräddade rånet på en uppochnedvänt glas – låt stelna.

 

[ Recept och bilder är framtagna i samarbete med Cylinda Sverige ]

Vaniljglassmed Kaffe

Jag har gjort en kaffesirap som ska tillsättas i glassen, men vet ni? Den sirapen kan man tillsätta i vad man vill! Smaksättning i choklad, muffins, frosting, som topping.. ja massa annat gott! Jag måste koka ihop lite till för det där gick ju åt. 

Kaffesirap:

Koka ihop 1/2 dl ljus sirap, 2 msk strösocker, 2 msk grädde & 1 dl Cafégo Highland mist (brygg gärna starkt).

Vaniljglass:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljpulver

Rör ihop mjölk, grädde, vaniljpulver och socker i en bunke.

Tag ut 1 dl av blandningen och lägg i en annan skål, blanda sedan i 4 msk av kaffesirapen. Blanda sedan ihop med resten av gräddblandningen.

Häll över gräddblandningen i glassmaskinen, kör i ca 20 minuter. Har du ingen glassmaskin går det bra att frysa direkt. 

Häll över i en form och ställ i frysen, toppa gärna med lite av kaffesirapen och några kaffebönor så att glassen tar åt sig extra mycket kaffesmak.

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero kafferosteri ]

Kaffe-glass3 Kaffe-glass1


Translated: Ice cream with coffee syrup!

Coffee Syrup: Cook 1/2 dl light syrup, 2 tablespoons of sugarcream, 2 tablespoons cream & 1 dl Cafégo Highland mist.

Vanilla ice cream:

2 dl whipped cream
2 dl milk
1 dl of sugar
1 teaspoon vanilla powder
Stir together milk, cream, vanilla powder and sugar in a bowl.

Remove 1 dl of the mixture and add in another bowl, then mix in 4 tablespoons of the coffee syrup. Then mix with the rest of the cream mixture.

Pour over the cream mixture in the ice cream machine, run for about 20 minutes. If you have no ice machine, it’s good to freeze immediately.

Pour into a saucepan and place in the freezer, soak up some of the coffee syrup and some coffee beans so that the ice cream takes a lot of coffee flavor.

Kaffedrinkmed vanilj

Ingredienser

  • 4 dl nybryggt kaffe av Cafégo Volcanic Blend
  • 4 cl Jameson whiskey
  • 3 tsk strösocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 dl lösvispad grädde

En Irish coffee liknande drink med vanilj gjord på det dunder goda kaffet Volcanic blend från Sofiero Kafferosteri. Den är ju verkligen perfekt till sena sommarkvällar då man vill piggna till lite lätt samtidigt som man vill värma sig, inte helt fel va? 

Gör såhär: 

Brygg kaffet och vispa upp grädde löst.

Tag fram 2 st glas och häll i strösocker och vaniljpulver i glasen.

Fyll på med det nybryggda kaffet, 2 dl i varje glas och rör om tills sockret har löst sig.

Tillsätt whiskyn, rör om och toppa till sist med grädden och några kaffebönor.

Servera!

CafégoCoffeDrink1CafégoCoffeeDrink3 CafégoKaffebönor1

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero Kafferosteri ]


Translated: Vanilla coffee drink

4 dl freshly brewed coffee by Cafégo Volcanic Blend
4 cl Jameson whiskey
3 teaspoon of sugar
1/2 teaspoon of vanilla powder
2 dl wipped cream

Brew the coffee and whip up cream loosely.

Serve 2 glasses, add sugar and vanilla powder in the glasses.

Fill with the freshly brewed coffee, 2 dl in each glass and stir until the sugar has dissolved.

Add the whiskey, stir and finally topple with the cream and some coffee beans.

Serve!

Cupcakes på Picknick

Ingredienser

  • -- Vaniljmuffins --
  • 75g smör
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 dl varmt vatten
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 1/2 dl strösocker
  • -- Kaffefrosting --
  • 50g smör
  • 100g philadelphiaost
  • ca 4 dl florsocker
  • 1 msk Cafégo triple mountain (brygg starkt)

Vaniljmuffins med kaffefrosting som passar hela familjen, även dom som inte är kaffedrickare. Med en grund av klassiska, saftiga och härliga muffins så kan man ju faktiskt toppa med vad som helst. Jag har gjort en luftig och lätt kaffefrosting som har en extra söt smak som gör att kaffet inte smakar så beskt. En riktig höjdare för alla i familjen, perfekt att ha med på sommarens picknick! 

-Vaniljmuffins: (ca 8 – 10 st)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret tillsammans med vaniljpulvret och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt sedan det smälta smöret, vattnet, mjölken och ägget.

Vispa ihop allt till en slät smet.

Fyll muffinsformarna till 2/ 3 delar och grädda mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter. Låt svalna.

-Kaffefrosting: (räcker till ca 8-10 muffins)

Rör om smör och philadelphiaost ordentligt.
Tillsätt kaffet.
Tillsätt florsockret, lite i taget. För att få en fastare frosting tillsätts mer florsocker.
Toppa muffinsen!
Tips: Toppa muffinsen med chokladsås och krossad maräng. Eller om du vill ha lite extra kaffesmak toppa med kaffesirap! 

[ Recept & bilder i samarbete med Cafégo Sofiero kafferosteri ]

CafégoCupcakes2CafégoCupcakes1 CafégoCupcakes3


Translated: Vanilla cupcakes with coffee frosting!

Vanilla Cupcakes:

75g butter
1/2 teaspoon of vanilla powder
1/2 dl warm water
1 1/2 dl of milk
1 egg
3 dl flour
2 teaspoon baking soda
2 1/2 dl of cream sugar

Put the oven at 175 ° C. Melt the butter with the vanilla powder and allow to cool.

Mix the dry ingredients in a bowl. Add the melted butter, water, milk and egg.

Whip together everything into a smooth batter.

Fill the muffin molds and bake the middle of the oven for about 15 – 20 minutes. Let cool.

Add some coffee frosting! 

Knäckig Rabarberpaj

Ingredienser

  • ca 400 g rabarber
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • Glass, Grädde el. Vaniljsås

[ Knäckig Paj och Mops-Bus ]

Linslusen-bus ville gärna vara med på bild(eller så luktade det gott om pajen) så jag får väl lägga upp några bilder på henne också. Jag har gjort en paj på mormors rabarber, smaskens! Jag hade egentligen tänk att koka någon typ av rabarberkräm men Henrik insisterade på paj så självklart blir det paj. En knäckig sådan. 

Sätt ugnen på 160°C grader.

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare.

Smält smöret i en liten kastrull och rör ned sirap och grädde i det smälta smöret.

Blanda sedan ihop de torra ingredienserna med smörblandningen.

Skär rabarbern i ca 1 cm tjocka skivor och lägg ut i en pajform. Sprit ut dem så att de täcker botten av formen.

Bred på smeten över rabarbern så jämt det går.

Grädda pajen i mitten av ugnen under ca 40 minuter eller tills pajen börjar få en fin färg.

Ruhbardpie11Pugportrait1  Pugportrait2


Translated: Rhubarb pie 

About 400 g rhubarb
2 dl oatmeal
2 dl sugar
1 1/2 dl of wheat flour
1/2 teaspoon baking soda
1 tsp vanilla sugar
125 g butter
1/2 dl whipped cream
1/2 dl light syrup

(Oven at 160 ° C degrees)

Mix all dry ingredients in a food processor.

Melt the butter in a small saucepan and stir the syrup and cream in the melted butter.

Then mix the dry ingredients with the butter mixture.

Cut the rhubarb in about 1 cm thick slices and put into a pie form. Sprinkle them out to cover the bottom of the mold.

Spread the batter over the rhubarbs.

Bake the pie in the middle of the oven for about 40 minutes or until the pie starts to get a nice color.