Ingredienser

  • -- Pumpasoppa --
  • 1 kg butternut pumpa
  • 1 liter vatten
  • 1 st buljongträning, grönsak
  • 1 st gul lök
  • Finhackad chili efter smak
  • Salt & Peppar
  • Olivolja
  • -- Fröknäcke --
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • ½ dl linfrön
  • 2 ½ dl kokat vatten
  • ½ dl olivolja
  • Havssalt

[ Höstigt toppen recept! ]

Nu är hösten här laddar vi upp med en krämig pumpasoppa och mumsigt fröknäcke nu när kylen börjar komma. Inlägget är i samarbete med Cylinda.se. Har ni någon favvo soppa nu till hösten eller kör ni extra mycket på härliga långkok om dagarna? 

Pumpasoppa (4 portioner)

Skär bitar av pumpan, ta bort skalet och kärnorna. Lägg bitarna av pumpa i en kastrull med olivolja.

Tillsätt hackad lök och chili. Fräs tills löken börjat mjukna och tillsätt vatten och buljong.

Låt koka i ca 15 minuter.

Mixa soppan och krydda med salt och peppar efter smak.

Toppa soppan med en skvätt grädde, persilja och torkade pumpafrön.

TIPS. Torka/rosta pumpa fröna i ugnen med en skvätt olivolja och havssalt. Rosta på ca 100°C i minst 1 timme. 

Fröknäcke (1 st plåt)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka vattnet och tillsätt det och olja till mjöl- och fröblandningen. Rör ihop.

Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, dela i önskade stora bitar och strö över flingsalt.

Grädda på 150 grader i mitten av ugnen ca 1 timme. (Tiden varierar beroende på ugn, håll koll så brödet inte bränns).

Cylinda-Pumpssoppa1 Cylinda-Pumpasoppa2