Ingredienser

  • 150 g hasselnöt
  • 75 g Smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 0.5g saffran
  • 7 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Det fungerar ju lika bra med hasselnötter som med mandel, det är bara att välja vad man tycker bäst om, kanske någon annan rolig nöt? eller helt nötfri? Allt är gott bara det är saffran i! Ja, precis som alla andra så tycker jag absolut att det ska bakas biscottis över jul, både med saffran och kanel! mums! Här kommer ett recept på mina absoluta favoriter, och ett perfekt presenttips! 

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 200˚C. Hacka hasselnötterna grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med en elvisp. Tillsätt ägg, ett i taget under vispning.

Blanda samman de torra ingredienserna –  vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten.

Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandats. Rulla degen till fyra längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Om dom ännu inte är torra efter en halvtimme så kan dom låta stå i ugnen tills ugnen har svalnat eller över natten.

 

 

in english: yummy Saffron biscotti with hazelnut

150 g of hazelnut

75 g Butter
3 dl granulated sugar
3 eggs
0.5g saffron
7 dl flour
1 tsp baking powder
1 teaspoon vanilla

Preheat oven to 200 ˚ C. Chop the hazelnuts coarsely. Cream butter, sugar and saffron porous with an electric mixer. Add eggs, one at a time while whisking.

Mix the dry ingredients – flour, baking powder, vanilla sugar and almonds and stir into the batter.

Beat on low speed until well blended. Roll the dough into four lengths that are as long as the plate. Place them on a baking sheet with parchment paper.

Bake rolls at the lower part of the oven for about 30 minutes. Remove the plate. Reduce heat to 120 ˚ C. Let the rolls cool slightly and cut them into long, crooked pieces. Put them back on the baking sheet, cut side up, and dry them in the oven for about 30 minutes or until they are dry.

If they still are not dry after half an hour so they can let stand in the oven until the oven has cooled or overnight.