Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • Fyllning:
  • mjölk
  • mandelmassa
  • Vispad grädde

Glad Fettisdag allesammans! Vad säger ni om en semla idag? om ni alla hade kikar förbi hemma hos mig hade jag självklart bjudit på en semla, eller två! Ska ni, precis som jag också njuta av en semla idag? 

Gör såhär: 

Så gör du:  (ca 12 semlor)

Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till  37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakning). Arbeta ihop en smidig deg och lägg under duk i ca 30 minuter för jäsning.

När degen jäst klart delar du degen i ca 12 bitar och rullar till runda bullar.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda sedan i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter eller när bullarna börjar få lite färg. Låt svalna.

Fyllning: 

Skär av ett litet lock på bullen.

Riv mandelmassa och blanda med en en skvätt mjölk. Blanda till en smet (smaksak när det gäller konsistensen) och bred på semlan.

Vispa grädde, blanda i lite vaniljsocker för godare smak och spritsa på semlan och lägg över locket, pudra lite med florsocker!

Translated: Swedish Semlor!

75 grams of butter
2.5 dl milk
25 grams of yeast
1 pinch salt
1 dl sugar
7 dl flour
1 tsp cardamom

Filling:
milk
chops
whipped Cream

To do: (about 12 rolls )

Melt butter in a saucepan , pour in 2.5 dl milk and heat to 37 degrees. Crumble the yeast into a bowl and stir it into the bit of butter/milk thing.

Add the rest of the butter/milk thing , salt, sugar , cardamom and most of the flour ( save some to baking ) . Working together for a smooth dough and place under canvas in about 30 minutes for fermentation.

When the dough yeast clearly assign the dough into about 12 pieces and roll into round buns .

Place the buns on a baking sheet with parchment paper and let rise for another 30 minutes.

Bake in the oven at 200 degrees for about 8 minutes, or when the buns are getting color . Allow to cool .

Filling:

Cut off a small cover on the bun .

Grate the almond paste and mix with a dash of milk. Mix the batter ( matter of taste when it comes to consistency ) and spread semla .

Whip the cream, mix in some vanilla sugar for better taste and pipe on semla and put over the cap , powder with a little icing sugar!