Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 13 dl vetemjöl

Elsas kalas donuts! Här kommer äntligen receptet till er alla som har frågat efter det. Det är smycket enklare än vad man tror att göra donuts. Jag delade degen i två delar, ena delen blev donuts och andra delen blev kanelbullar. Så passa på att göra en stor deg på en gång, degen går även att frysa in, frys in efter första jäsningen för bästa resultat när degen tinas upp igen. Kul tips va? Nu är det bara att baka på! 

Gör såhär: (ca 30 st donuts)

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.

Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock.

Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Piffa till dom hur du vill! 

DSC_2982


Tips: 

Piffa till dina donats med socker, glasyr eller smält choklad.

Toppa med strössel, krossade maränger eller annat gott! 

Jag valde rosa glasyr, mini maränger och lite ätbart guld.