Här kommer ett recept på den danska delikatessen Äbleskvier, ett pannkak/donut/bull liknande bakverk. Faktiskt ett riktigt härligt bakverk som gärna serveras med jordgubbssylt, florsocker och grädde. Självklart går det att servera mycket annat gott till också. 

Gör så här:

250 ml mjölk
75 g smör
25 g jäst
3 st ägg
200 g vetemjöl
2 msk socker
en nypa salt
några droppar citronsaft

Värm mjölken och blanda i smöret, rör tills de smält ihop ordentligt.
Blanda jästen med en skvätt kall mjölk och tillsätt sedan resten av mjölk och smör blandningen.

Rör ner äggulorna och sen mjöl, socker, salt och citronsaften. Blanda väl.

Vispa äggvitan fast och vänd ned den i smeten.

Låt smeten jäsa i ca 30 minuter.

Värm upp äbleskvie-järnet och grädda dem, vänd på dem med jämna mellanrum för att få jämna bollar. Använd 2 st grillpinnar för att på lättaste sätt vänta på bullarna.

Fyll äbleskvierna med jordgubbar: Klicka i smet i maskinen, innan det är dags att vända på bullarna trycker du ned fyllning i mitten och sen vänder på bullen. Då får du en härlig fyllning i. 

äbleskvierjordgubb1

Translated: Äbleskvier, Danish donuts!

250ml milk
75 g butter
25 g yeast
3 pcs eggs
200 g flour
2 tablespoons sugar
a pinch of salt
a few drops of lemon juice

Heat the milk and mix in the butter, stirring until they melt together properly.
Mix the yeast with a dash of cold milk then add the rest of milk and butter mixture.

Stir in the egg yolks and then the flour, sugar, salt and lemon juice. Mix well.

Beat the egg whites firm and turned it into the batter.

Leave to rise for about 30 minutes.

Warm up äbleskvie-iron and bake them, turn them periodically to even the balls. Use 2 pieces barbecue sticks to the easiest way to wait for the buns.

Fill äbleskvierna with strawberries: Click the batter into the machine, before it’s time to turn on the buns, press the filling in the center and then turn on the bun. Then you get a lovely filling.