Ni kommer väl ihåg att vara med och tävla? Det är bara en vecka kvar tills vinnaren dras! Tävla Här!

Jag har precis fått hem några kilo med non-temp choklad så jag kan göra chokladskor lite snabbare, enklare och snyggare. Non-temp choklad behöver inte tempereras utan blir glansig och snygg ändå genom att bara smälta ner den. Vanlig choklad som finns i livsmedels butiker är inte non-temp choklad utan bör tempereras. Det tar sin tid men om man lyckas blir det super snyggt!

Temperering av choklad:

Vit choklad – Värm chokladen till 40 grader. Kyl till 25-26 grader och värm sedan till 28-29 grader.

Ljus/mjölk choklad – Värm chokladen till 45 grader. Kyl till 26-27 grader och värm upp till 30 grader.

Mörk choklad – Värm chokladen till 48 – 50 grader. Kyl till 27-28 grader och värm till 31-32 grader.

Efter denna temperering är chokladen klar att användas.

Felsökning:

Det tar lång tid innan chokladen stelnar – Partiklarna i chokladen flyter upp på ytan tillsammans med kakaosmöret som bildar ett vitt lager när det stelnar. I arbetsrummet bör det vara ca 20 grader och alla produkter som skall doppas i chokladen bör också vara rumstempererade (ca 20 grader).

Fettstrimmor bildas – Rumstemperaturen är för hög, chokladen har påverkats av någon närliggande värmekälla.

Glanslösa praliner – Arbetstemperaturen är antagligen för hög. Chokladen stelnar för sakta och något verktyg du använder kan vara för kallt. (Skål, form, pralinsmet mm.)

Chokladen är skummig – Kall choklad har blandats för kraftigt. Värm upp chokladen under omrörning. Om detta inte hjälper går det bra att temperera om chokladen. Värm upp till ca 50grader.

Chokladen är grå – Chokladen har utsatts för fukt och kan resultera i att fukten angriper chokladens yta och löser en del av chokladens sockerinnehåll. När vattnet sedan avdunstar kristalliserar sockret och efterlämnar en grå matt yta på chokladen.