Här kommer det spännande grejer, jag har sett alldeles för mycket på United States of bacon och får sådan kul bacon-inspiration! Kan ni tänka er? Jag har slängt ihop en tuff baconmarmelad som passar till allt! Pizza, smörgås, smaksättning i glass/till glass, ost och kex.. ja, kommer ni på något mer? Det är super gott att ha till glass, gärna som smaksättning i en baconmilkshake! 

Att göra: 1 stor burk eller 2 små. 

Ingredienser:

250 g bacon
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk rårörsocker
1 dl starkt kaffe
2 msk äppelcidervinäger
4 msk lönnsirap
1 msk rökig whiskey
1 dl vatten

Stek baconet så att det får en fin gyllenbrun färg och krispigheten.

Hacka lök samt vitlök och lägg i en kastrull tillsammans med övriga ingrediensern. Spara vattnet och häll på lite allt eftersom om det skulle behövas fylla på vätska. Om marmeladen börjar se lite torr ut tillsätter du en skvätt av vattnet.

Häll över baconet i kastrullen och låt sjuda tillsammans med de andra ingredienserna under ca 1 timme. – Tillsätt en skvätt av vattnet om det skulle behövas.

Låt marmeladen svalna något och mixa sedan. Det behöver inte vara helt slätt, några bitar är bara gott!

För vara i kylen!

baconjam1

Translated, Bacon jam:

300g Bacon
2 cloves garlic
1 onion
2 tablespoons raw cane sugar
1 dl strong coffee
2 tablespoons cider vinegar
4 tablespoons maple syrup
1 tablespoon smoky whiskey
1 dl water

Fry the bacon so that it gets a nice golden brown color and crispness.

Chop the onion and garlic and place in a saucepan together with the other ingredients. Save the water and pour in a little – if it would be needed to fill the liquid. If the jam starts to look a little dry out, add a dash of water.

Pour the bacon to the pan and simmer together with the other ingredients for about 1 hour. – Add a splash of water if needed.

Let the jam cool slightly and mix. It does not have to be quite smooth, some pieces are just delicious!

– To be in the fridge!