[ Kanelkransen på surdeg ]

Det är inte dumt med kanelbullar vilken form dom än har. Jag skulle helt och hållet kunna leva på enbart kanelbullar. Eller ja, kanske lite variation på smakerna men ja.. bullar skulle jag kunna leva på. Skulle inte ni det? 

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk vit sirap
1 tsk kardemumma
2 dl mjölk
25g färsk jäst
3 msk vete surdeg
100g smält smör
50 g rumstempererat smör
några msk socker
kanel
uppvispat ägg + pärlsocker

Gör så här:

Smält smör (100g) och tillsätt mjölken i en kastrull.

Smula den färska jästen i en bunke.

Häll över mjölken och smöret över jästen, rör om.

Blanda i mjölet, sockret, sirap och kardemumman, rör om i ca 1 minut och häll sedan i surdegen.

Blanda väl. Arbeta degen i ca 7 – 10 minuter.

Kavla ut degen till en rektangel, bred på rumstempererat smör, strö på socker och kanel.

Rulla ihop till en längd och skär i bitar, lägg på en plåt.

Pensla på uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Låt jäsa i ca 2 – 3 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 15 minuter.

Provsmaka!

Hur du gör en krans: 

Kavla ut degen till en rektangel precis på samma sätt som du gör vanliga bullar. Rulla ihop till en lång längd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Klipp skåror i längden med hjälp av en sax. Klipp snett och ganska djupt. Vik fliken åt ena håller och nästa flik åt andra hållet. Låt det vara en längd eller sätt ihop till en rund krans. Grädda! 

kanaljbull2 kanaljbull1

Translated: Yummy cinnamon buns! 

5 dl flour
1 dl sugar
2 tablespoons white syrup
1 tsp cardamom
2 dl milk
25g fresh yeast
3 tablespoons wheat sourdough
100g melted butter
50 g softened butter
a few tablespoons sugar
cinnamon
beaten egg + pearl sugar
Melt butter (100g) and add the milk in a saucepan.

Crumble the fresh yeast in a bowl.

Pour over the milk and the butter over the yeast and stir.

Add the flour, sugar, syrup and cardamom and stir for about 1 minute and then pour in the sourdough.

Mix it well. Knead the dough for about 7-10 minutes.

Roll out the dough into a rectangle, spread with softened butter, sprinkle with sugar and cinnamon.

Roll up to a length and cut into pieces, put on a plate.

Brush the beaten egg and sprinkle with granulated sugar.

Let rise for about 2-3 hours.

Preheat the oven to 200 degrees and bake for 15 minutes.