Det behövs även ca 200g marsipan och 100g mörk choklad.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen så det blir en slät massa.
Forma smeten till en längd som är ca 2 cm tjocka.
Kavla ut marsipanen, lägg den långa massan ovan på och rulla över marsipanen, fäst gärna kanterna med lite vatten. Skär sedan rullen i lagom stora storlekar som passar dina dammsugare, i vanligaste fallet brukar detta vara 5cm per bit.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikro försiktigt. Doppa ändarna på dammsugaren i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper.
Jag har precis bakat ännu fler dammsugare som jag lägger in lite senare eller en annan dag, det blev en väldigt fin färg på dom så det är självklart jag måste visa er det! Jag kanske får till en liten snyggare bild på dammsugarna också. Men dessa måste ni i alla fall testa att baka, dom är verkligen goda, om ni inte gillar punsch smaken går det bra att minska ner den. MummsMumms!
Å så himla gott,,,spar till mig snälla!
125 gram smulor? Jag är galet obekant med baktermer, så denna frågan kan eventuellt vara idiotisk, men vad för smulor?
Du han ha precis vilka smulor du vill, jag har använt sockerkas smulor, våffelsmulor, digestive kex och massa sånt, det är bara att smula sönder det man har hemma (:
Jag har provat att göra dammsugare, men inte riktigt fått till smaken. Men jag har använt arrak istället för punsch. Ska testa med punsch. Men vilka smulor är bäst, eller spelar det inte så stor roll? Jag har provat olika smulor också, men digestivekex blev för dominant digestive-smak. Bäst är kanske att blanda olika smulor, eller vad tror du?
Vill verkligen kunna göra goda dammsugare…
Personligen tycker jag att det är mycket godare med punch än arrak men det får man testa sig fram med. I dammsugarna jag gjorde sist hade jag hälften våffelsmulor och hälften digestivekex och jag måste säga att det blev väldigt gott! Det går även bra med bara sockerkaksmulor som man använder för det mesta i konditorier och bagerier.
Lycka till (:
Tusen tack för alla tips!
Mina dammsugare med ditt recept blev supergoda. Jag gjorde en tårtbottensockerkaka med lite mindre socker i än vanligt som jag gjorde smulor av. Jag tänkte att den inte skulle vara så blöt och saftig. Men att ha bara sockerkakssmulor blev för stabbigt tyckte jag, även om smaken blev bra. Jag provade då att ha ca 1/3 våfflelsmulor, 1/5 havreflingor och resten sockerkakssmulor. Det blev super med lite struktur. Min 6-åring var jätteduktig när han doppade i choklad. Hans små fingrar gjorde att han kunde hålla i dammsugaren riktigt bra 🙂
Än en gång, tack för receptet och tipsen!
Hur många blir det av det receptet?
Det blir ca 10 – 12 st av detta recept 🙂
baka till mig och peter när vi kommer ser så gott ut