Dag 1 – (Morgon)

– 100 g (1 dl) ljummet vatten
– 30 g (1/2 dl) rågmjöl

Surdegen ska förvaras i ca 20 – 25 grader. Ställ burken på ett ställe som passar, jag har min i köket och i denna värme kan degen stå framme. På vintern ska degen gärna stå lite för sig själv där det inte kan komma in någon kyla.

Rör ihop ingredienserna i en glasburk men låt lockat ligga på utan att vara fastskruvat. Låt degen stå i 3 dagar och skaka till den lite då och då ca 2 gånger om dagen.

Dag 4 – (Morgon)

– 100 g (1 dl) ljummet vatten
– 90 g (1 1/2 dl) rågmjöl

Blanda ner dessa ingredienser i surdegen, degen kommer nu att bli lite tjockare.

Dag 4 – (Kväll)

– 100 g (1 dl) ljummet vatten
– 60 g (1 dl) rågmjöl

Nu börjar degen komma igång och den bahöver nu fyllas på ännu mer för att den inte skall varken hinna mögla eller jäsa för mycket.

Häll ut allt utom cirka 50 gram (1/2 deciliter), fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Om surdegen inte kommit igång, låt den stå ytterligare 10–12 timmar innan du fortsätter.

Dag 5 – (Morgon)
Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om.

Dag 5 – (Kväll)
Om surdegen efter 10–12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek, och har konsistens som liknar chokladmousse är din surdegsgrund klar.