Det är ett måste med flädersaft nu när fläderblommorna har varit så fina. De flesta har redan blommat över men jag fick tag på ett gäng stora vackra blommor som gjorde sig perfekta i flädersaft. Här kommer mitt enkla recept på flädersaft som alla kan lyckas med!

[Ingredienser]

Gör såhär:

Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en stor kastrull. Skölj av flädern och lägg ner i kastrullen. Koka upp vattnet , citronsyra och socker. Rör om tills att löst sig ordentligt. Häll det över flädern. Sätt på ett lock och ställ svalt i ca 3 dagar.

Sila av flädern och citronerna, använd en bakduk, tygnät eller silduk, – Annars funkar en vanlig sil också.

Koka upp på hög värme och låt koka i minst 5 minuter. Skumma av under hela kokningen. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.

flädersaft22Flädersaft11

Elderflower juice

20 pcs elderberry flowers
3 pcs sliced lemons
about 1 kg of powdered sugar
20 g of citric acid

DO:

Slice the lemons. Place in a large bowl or saucepan. Rinse the elder and put into the pot. Boil the water, citric acid and sugar. Stir until dissolved thoroughly. Pour it over the elder. Put on a lid and allow to cool for about 3 days.

Strain the elder and lemons, use a tea towel or scrim, – Otherwise, works a regular strainer too.

Bring to a boil over high heat and boil for at least 5 minutes. Skim off throughout the cooking. Remove from the heat, let cool and pour into bottles.