Bild: Unsplash

Att baka tårtor med tema kan vara både roligt, tekniskt och utmanande. I dagens receptinlägg ges instruktioner för hur du kan baka olika tårtor i fotbollstema som lämpar sig väl inför framtidens fotbollsturneringar.

Nu drar Allsvenskan igång, så kanske vill du baka en tårta inför det. Sen har vi EM nästa år, då vi hoppas att landslaget gör bra ifrån sig. Spelbolaget bet365 presenterar betting odds där oddset för att Sverige tar hem vinsten i EM just nu ligger på 126.0, där istället England är favorittippad på 6.0. Man kan följa nyheter om spelare och lag för att uppdateras inför turneringen. Med recepten nedan har du i alla fall god tid på dig att få till en snygg och god tårta för eventuellt firande.

En god tårtbotten

Innan vi börjar experimentera med varianter på fotbollstemat, är första steget att få till en riktigt bra tårtbotten. Här är recept på en stadig sockerkaksbotten. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Smöra och bröa sedan en form med löstagbar kant, förslagsvis på ungefär 24 cm i diameter. Vispa 4 ägg och 2 dl socker pösigt. Blanda sedan 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 tsk bakpulver i en annan bunke. Sikta därefter ned de torra ingredienserna i ägg- och sockerblandningen. Häll sedan ned smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter. Låt kakan svalna helt och hållet på ett galler, och skär den sedan i tre lager.

Självklart går det bra att variera tårtorna med olika slags tårtbottnar som Lindas bakskola har förslag på.Varför inte prova med en maräng- eller kladdkakebotten för variation?

Fotbollsformad tårta med choklad

Att göra en tårta formad som en fotboll ligger mest i dekorationen. En rund och stadig kaka av en viss höjd kan dekoreras med svart och vit marsipan i ett klassiskt mönster. Om du vill skapa en 3D boll-formad kaka bör du baka en högre variant med stadig fyllning som du sen kan trimma kanterna på tills det blir en boll.

Börja med att göra fyllningen, i detta fall en chokladmousse, genom att hacka 125g mörk choklad. Koka sedan upp 5 dl grädde och 2 msk florsocker i kastrull. Ta av kastrullen från värmen och häll över chokladen, rör ordentligt tills slät. Ställ i kylen tills moussen svalnat, gärna över natten. Vispa sedan på medelhög hastighet tills dess att blandningen är tjock och fluffig.

Lägg sedan en sockerkaksbotten på plats och bred ut ett lager av moussen. Lägg på sockerkaksbotten nummer två, grunda med ett tunt lager hallonsylt, och bred sedan ut återstående chokladmousse. Gör sedan samma sak med den sista botten. Kyl kakan tills den är ordentligt fast och trimma tills önskad rund form. Dekorera sist med vit och svart marsipan för en sann fotbollskänsla.

Citrontårta som Sveriges landslagströja

Bild: Unsplash

Börja med att skära ut önskad tröjform av tårtan. Utgå från en rektangulär plåt (gör dubbel sats av botten) och skapa sedan ärmarna av skarvar. Samma princip som tillämpas vid skapandet av föregående fotbollstårta gäller, där moussen breds ut på varje lager. Fyllningen kan förslagsvis vara Icas citronkräm. Dekorationen av tårtan är i det här fallet mer avancerad, där svenska landslagets tröja alltså ska återskapas. Enklast är att skriva ut en bild på tröjan, för sedan återskapa färger och detaljer i marsipan.

Lycka till med tårtbakandet!