Riktigt mumsigt lördagsmys! Släng ihop ärt smeten på fredagen och fritera på lördagen innan servering så blir bollarna perfekta, dom blir super mumsiga på alla andra veckodagar också!  Jag kan absolut rekommendera dessa friterade små godingar, perfekt tilltugg att bjuda på! 

Gör såhär: (2 – 3 port)

[Ingredienser]

Skär vitlöken i små bitar och lägg bitarna i en kastrull tillsammans med smöret, låt smälta.

Rör ner vetemjölet i kastrullen och låt sjuda på svag värme i ca 2 minuter.

Tillsätt även grädden under omrörning, låt sjuda yttligare 5 min.  Tillsätt salt, peppar och valfria kryddor.

Häll i dom tinade ärtorna i kastrullen, Mixa till en slät smet!

Låt smeten stå i kylen i ca 6 timmer, gärna över natten.

Riv osten och blanda ner i ärtsmeten.

Värm upp oljan i en kastrull till150 grader som skall försöka hållas under hela friteringen.

Lägg upp en skål med mjöl, en med uppvispade ägg och en skål med ströbröd.

Rulla små bollar av smeten och  rulla sedan i mjöl, sen i ägg och sist i ströbrödet.

Fritera, fritera några minuter tills bollarna fått en gyllenbrun färg (fritera ca  4 –  bollar i taget).

Servera!