Fudge är inte bara till jul, det är riktiga små godbitar som kan serveras när som helst och var som helst. Denna vaniljfudge med vit choklad, vanilj och blåbär känns lite mer vårlig än julig tycker jag. Vad tror ni?
Gör såhär: (ca 20 bitar)
Koka upp socker, vaniljpulver, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
Låt det koka försiktigt under ca 15 – 20 minuter. Gör ett kulprov när du tror att fudgen börjar bli färdig (häll en klick av smeten i en glas med kallt vatten, om smeten är fast är det färdigt).
Hacka chokladen.
Tag av fudgen från värmen och rör ner den hackade chokladen, rör om tills allt har smält ihop till en slät smet.
Häll över smeten i en form med bakplåtspapper och låt stelna i kylen under några timmar.
Skär fudgen i bitar, doppa i den vita chokladen och toppa med blåbär.
Translated: Vanilla Fudge (20 pieces)
Fudge:
1.5 dl cream
1.5 dl granulated sugar
1.5 dl of syrup
1 teaspoon pure vanilla powder
100g chopped white chocolate
Topping:
100g white chocolate
10 g of dried blueberries
Boil the sugar, vanilla, syrup and cream in a heavy saucepan.
Let it cook gently for about 15 – 20 minutes. Make a ”bowl test” when you think the fudge is getting ready (pour a dollop of batter into a glass of cold water if the batter is firm, it is ready).
Chop the chocolate.
Remove fudge from the heat and stir in the chopped chocolate and stir until everything has melted together to form a smooth batter.
Pour the batter into a mold lined with parchment paper and let cool in the fridge for a few hours.
Cut fudge into pieces, dip in white chocolate and top with blueberries.
åh, gott gott! :O
Så goda dom ser ut 🙂
Tack, det är riktiga söt-bomber! 😉
Hej 🙂
Jag tänkte göra hallonfudge och tänkte då använda mig av essens istället för pulver. Jag undrar om jag kan använda mig av detta recept men byta ut vaniljpulver till hallonessens? Och hur mycket essens bör jag då använda?
Mvh Linn
Absolut, det går lika bra att använda essens som pulver 🙂 Dock är det lite olika mängd beroende på märket på essensen. Ibland behövs bara några droppar och ibland upp till 1 msk. Det bästa är att smaka av – tag lite fudgesmet och lägg i kallt vatten och smaka på.