Hej allesammans! Idag är det Sveriges nationaldag och detta ska vi fira med en rabarber tårta! Fyllningen är rabarberkompott, vaniljbottnar och en härlig bränd maräng som garnering.

Rabarberkompott:

150 g rabarber

1 dl socker (eventuellt mer efter smak och syrlighet)

Koka upp hackade rabarber (ca 1 cm breda) tillsammans med socker och 1 dl vatten. Låt koka i några minuter så att rabarberna går sönder. Smaka av om det är för syrligt, tillsätt i så fall mer socker.

vaniljbottnar:

4 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

1 krm äkta vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen tillsammans med sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt lite mjöl i taget under omrörning samt vaniljpulver, bakpulver och vaniljsockret. Rör till en slät och fluffig smet. Gräddas i ugnen på 175 grader i ca 30 – 35 minuter beroende på storlek (formen och höjden).

Maräng:

2 äggvitor

1,5 dl socker

några droppar pressad citron

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggvitorna tills de skummar och är relativt fasta (det ska gå att vända bunken upp och ned). Tillsätt sockret lite i taget samt vaniljpulvret och citronsaften. Vispa allt till en fast och glansig smet. Bred på tårtan och bränn av med en brännare.