Den härliga hösten är här och frosten har kommit. Det är därmed hög tid att äta äppelpaj i alla dess former! Vilket är ert bästa höstbak med äpplen? 

Ingredienser: (ca 6-8 portioner)  

Deg: 

200 g smör

4 dl vetemjöl

1 nypa salt

2 msk kallt vatten

Fyllning: 

6 st äpplen

1/2 dl strösocker

1 msk kanel

2 msk vatten

1 nypa salt

Topping: 

1 st uppvispat ägg

1/2 dl farinsocker

 

Gör så här:

Deg: 

Blanda ihop alla ingredienser och arbeta ihop till en dag. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.

Fyllning: 

Skala och skiva äpplen i små bitar (ca 1 cm). 

Koka upp vattnet och blanda ner kanel, socker, salt och äpplen. Rör om ordentligt och tag av från värmen och låt svalna.

Sätt ugnen på 200°C.

Dela degen i två delar och kavla ut.

Fyll botten på en form med den ena utkavlade biten deg.

Häll över äppelfyllningen och lägg över den andra utkavlade degen.

Gör små hål i locket för bästa gräddning!

Pensla på uppvispat ägg och strö över frainsockret.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Låt svalna ordentligt och servera med en klick grädde eller glass! 


Fler recept:

SUPER KNÄCKIG ÄPPELPAJ!

MC DONALDS ÄPPELPAJ!

KRISPIG SMULPAJ MED ÄPPLE!