Den härliga hösten är här och frosten har kommit. Det är därmed hög tid att äta äppelpaj i alla dess former! Vilket är ert bästa höstbak med äpplen?
Ingredienser: (ca 6-8 portioner)
Deg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
6 st äpplen
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
2 msk vatten
1 nypa salt
Topping:
1 st uppvispat ägg
1/2 dl farinsocker
Gör så här:
Deg:
Blanda ihop alla ingredienser och arbeta ihop till en dag. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
Fyllning:
Skala och skiva äpplen i små bitar (ca 1 cm).
Koka upp vattnet och blanda ner kanel, socker, salt och äpplen. Rör om ordentligt och tag av från värmen och låt svalna.
Sätt ugnen på 200°C.
Dela degen i två delar och kavla ut.
Fyll botten på en form med den ena utkavlade biten deg.
Häll över äppelfyllningen och lägg över den andra utkavlade degen.
Gör små hål i locket för bästa gräddning!
Pensla på uppvispat ägg och strö över frainsockret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Låt svalna ordentligt och servera med en klick grädde eller glass!
Fler recept:
Lämna en kommentar