Idrottsstjärnornas oväntade favoriträtter

Det är nog många som tror att elitidrottare måste hålla sig till strikta matmenyer, och aldrig någonsin får röra snabb- eller ens semisnabb mat. Finns det verkligen rum för en fika när man ska träna för att bli bäst i världen? Faktum är att flera elitidrottare har sina favoriträtter på menyn, även om de äter dem med måtta. 

Zlatan: Falukorv och kanelbullar 

Zlatan Ibrahimovic är minst lika känd i Italien som han är i Sverige. Hans comeback till AC Milan har varit en succé och klubben kämpar nu om ligatiteln. Zlatan har själv goda odds hos sportsbetting bolagen, som rapporterar de senaste nyheterna och oddstipsen. Oddset för att han blir bästa målgörare är 5.00.

Trots att Zlatan bor i Milano, och att han har bott i städer som Paris och Barcelona, är hans favoritmat fortfarande den svenska falukorven. Den kan ätas stekt med makaroner och ketchup, eller i ugn med potatismos. När det kommer till bakverk föredrar han kanelbullar och chokladbollar. 

För att hylla svensken har en italiensk glassbar skapat en Zlatan-glass. ”Ibrahimov-ice”, som glassen heter, smakar just kanelbullar.  

 Roger Federer älskar pasta

Tennisspelaren Roger Federer är jämngamla med Zlatan, och lika legendarisk inom sin sport. Federer är likt Zlatan fortfarande en av världens bästa och under 2021 planerar han att göra comeback i de stora mastersturneringarna. När det kommer till maten har Federer en egen kock som ser till att han får i sig all näring han behöver för att kunna prestera på tennisplanen. Hen ser också till att Federer får äta sin favoritmat, pasta.  

Till skillnad mot många idrottsmän skyr inte Federer pasta. Han äter gärna pasta innan han tränar och det behöver inte alltid vara fullkorn. Det fungerar lika bra med vit pasta, och gärna med en tomatsås. Federers kärlek till pasta syns även i hans arbete. Sedan 2017 är han ambassadör för pastatillverkaren Barilla.

Stina Nilsson är mästare i pizzaprovning

Stina Nilsson slog skidsverige med häpnad i längdspåret och hon har flera guld-, silver- och bronsmedaljer. Våren 2020 avslöjade hon att hon skulle byta sport och börja tävla i skidskytte. Bara ett halvår senare debuterade hon i IBU-cupen.

Utöver att vara vass i skidspåren är Stina en självförkunnad pizzaexpert. Det är hennes absoluta favoritmat och hon har inga problem att äta det dagen innan det är dags för tävling. Hon har berättat att hon har testat pizzor på alla orter som hon har tävlat i. Vilka som gör den bästa pizzan har hon hittills inte svarat på.

Herrfotbollslandslaget längtar efter husmanskost

När herrlandslaget i fotboll ska iväg på mästerskap, t.ex. VM eller EM, har de alltid med sig en kock. Det kan däremot komma förslag och önskemål från spelarna, och framför allt från de som inte bor i Sverige. Från dem kommer önskemål om klassisk husmanskost, såsom köttbullar och potatis, raggmunkar, pannkakor och wallenbergare. Det spelar tydligen ingen roll att några av spelarna bor i kulinariska mathamnar, såsom Frankrike och Italien. Det är svensk husmanskost som de längtar efter.

Det verkar finnas utrymme för favoritmaten på några idrottsstjärnors menyer, och det finns utrymme att testa nytt. Inte minst visar det att man kan bli bäst i världen och fortfarande gilla pizza och kanelbullar.