På söndag är det kanelbullens dag! Mmmm, har ni testat färskost glasyr på kanelbullar eller andra bullar någon gång? Super smarrigt! Ni måste testa, jag tänkte locka er med detta recept, vad tror ni? Jag har ett bra tips ifall bullarna blir torra, ibland råkar man ju bara grädda dom liiite lite för länge och istället för att kasta dom kan man göra något annat gott med dom – KOLLA HÄR!.
Vetedeg:
8 dl vetemjöl
25 g jäst
2 dl mjölk
1 msk kardemumma
1/2 dl ljust muscovadosocker
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 g smör, rumstempererat
Kanelfyllning:
150 g smör
1 msk kanel
1/2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
Färskostglasyr:
50 g smör, rumstempererad
150 g färskost, alt. Philadelphiaost
2 dl florsocker
Gör så här.
- Smula jästen i bunken till din degblandare. Värm mjölken till fingervarmt och slå över jästen och blanda runt.
- Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
- Lägg ut degen på ett mjölat bord och täck med bakduk. Låt vila 20-30 minuter. Smörj sidorna på en ugnssäker form, ca 32 x 22 cm.Täck bottnen med bakplåtspapper.
- Fyllning
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, gärna i en maskin med vinge. - Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm.
- Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan. Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1,5–2 timmar.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 25 – 30 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Ta ut bullarna från ugnen och låt svalna en liten stund.
- Frosting
Vispa med en elvisp ihop smör, vaniljsocker och färskost. Tillsätt lite i taget av florsockret och vispa till en luftig frosting. Bred på lite frosting på varje bulle och servera!
Fler goda varianter på bullar:
GÖR SKORPOR AV TORRA BULLAR + TIPS PÅ SAFTIGA BULLAR
Lämna en kommentar