Det är egentligen inte så svårt att göra wienerbröd som det låter, det är är mina absolut första wienerbröd! Det krångliga kan vara att få degen bra, kavla vika kavla vika, så att det blir många lager och att smöret blir jämt fördelat i degen. 

Ingredienser:

5 dl vetemjöl
30 g jäst
1 ½ dl vatten
2 st ägg
½ dl socker
½ tsk salt
200 g osaltat smör
1 st ägg till pensling
ca 2 dl sylt / vaniljkräm

Gör såhär:

Smula ner jästen i en matberedare eller i en bunke. Häll ner kallt vatten och rör runt tills jästen har lösts upp. Tillsätt vetemjölet, ägget, sockret och saltet och bearbeta till en deg.

Kavla försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord så att den är drygt en centimeter tjock. Kavla från mitten och utåt, ovs. Degen får inte spricka.

Skiva smöret och lägg ut det över degen, men inte ända ut till kanten. Vik degen på hälften och sedan hälften igen, kavla ut till dubbel storlek, vik på samma sätt igen och igen (5 – 5 gånger).

Kavla ut degen till en stora kvadrat. Skär degen i strimlor, vik till wienerbröd och lägg på bakplåtspapper på plåten. Lägg eventuellt på en sked sylt och vaniljsås i varje hål. Pensla varje ruta med ägg. Baka i ugnen i 180 grader tills wienerbröden ser frasiga ut, cirka 8-10 minuter.

Ringla över glasyr och pudra med florsocker om så önskas! 

Servera![/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]