TÄVLINGS-DAGS!
Få chansen att vinna bakkit med klimatvänligare vetemjöl från Lantmännen. Du behöver bara dela med dig av ett bra tips på att baka klimatsmartare. Mitt bästa tips är att stänga av ugnen några minuter innan det är färdigt för att spara lite extra energi. Vad är ditt bästa tips?
Klimatfrågan står högt på agendan i höst och maten vi odlar och äter påverkar klimatet. För att ge konsumenterna möjlighet att välja ett vete med mindre klimatpåverkan har Lantmännen nu tagit fram ett nytt vänligare vetemjöl med upp till 20 procent mindre påverkan på klimatet. Den nya odlingsmetoden innebär bland annat att bonden måste använda klimatvänligare gödsel, gå kurs i sparsam traktorkörning och lämna osådda ytor för att lärkan ska kunna landa och finna föda. Allt för att säkerställa minskad klimatpåverkan – från jord till bord.
Bakittet innehåller: Vänligare vetemjöl (precis lanserat), kavel, pensel, bakhandduk samt pärlsocker.
För att vara med att tävla:
- – Lämna en kommentar:
Dela med dig av ditt bästa tips för hur man kan laga mat och baka mer klimatsmart! - – Tävlingen pågår mellan 2 – 8 november kl 00.00.
- – Glöm inte att ange mejladress så vinnaren lätt kan kontaktas.
Lycka Till!
Stäng av plattan under grytorna strax innan maten är färdig. Det håller varmt ändå och hinner bli klart. Använd inte mer vatten än att det precis täcker grönsakerna och potatisen, och koka upp vattnet i vattenkokaren, inte på spisen. skölj inte grönsaker och dyl under rinnande vatten utan tappa upp vatten i en balja och tvätta dem i baljan, använd sedan vattnet till att vattna blommorna eller diska i det.
Jag kokar alltid upp vattnet i vattenkokaren när jag ska koka pasta så slipper jag använda spisen lika länge, använder jag ugnen till bak och matlagning gör jag ofta flera saker på en gång och gärna på eftervärmen
Jag brukar välja ekologiskt i största möjliga mån. Älskar att baka med det som finns på tomten, mer närodlat än så kan det inte bli och det är garanterat inget som är besprutat. Har även glädjen att få nyvärpta äggav grannens hönor. Använd de råvaror för säsongen,
Bra kvalitetsprodukter med ekomärknning och gärna kalljäsa bullar över natten och använda varmluftsugn. och sedan låta värmen värma i höstkylan.
Då ingredienser har en extremt stor inverkan på slutresultatet så brukar jag oftast välja äkta produkter. Sockerkakan som bakas på närproducerade ägg som vi alltid köper blir mera personlig till skillnad från ägg som fraktats genom hela landet.
Sockerkakan stiger i värde och blir mycket mera uppskattad (och även snäppet goare om du frågar mig)
Jag låter alltid ugnsluckan stå lite öppen när jag har bakat så värmen går ut och värmer upp huset. Är även noga att inte sätta på ugnen tidigare än nödvändigt. Brukar även passa på att göra tex en gratäng till middag när ugnen ändå är varm så utnyttjar man den maximalt när den är uppvärmd.
Mvh Eva
Jag är gärna med och tävlar, och skulle väldigt gärna vilja vinna detta mysiga paket att använda när dottern och jag bakar loss i köket.
Mitt bästa tips måste nog vara att använda eftervärmen när man har saker på spisen. Det går för det mesta väldigt bra att stänga av plattan lite innan. Sen finns det ju andra tips som att till exempel inte skala grönsaker eller diska i rinnande vatten. Det var ju något man fick lära sig på hemkunskapen när man var yngre. Om man är extra smart tar man ju vara på vattnet ifrån baljan efteråt och vattnar blommor efteråt.
Andra tips är ju att se till att göra matlådor av rester som blir över, använda konservburkar/glasburkar som blir kvar efter sylt och liknade till att förvara pennor eller annat i på skrivbordet. Det funkar även bra att göra ny egen sylt eller marmelad i.
Kram Sanna
Jag köper mer ekologiskt vilket är klimatsmart + att jag har minst tre vegetariska dagar i veckan. Det tjänar både plånbok o miljö på.
Köp ekologisk mat – och självklart bak(produkter).
Köp INTE kött, fågel och fisk är bättre! 🙂
Jag brukar också stänga av plattor samt ugn lite tidigare innan det är klart. Jag låter även ungsluckan så öppen så att värmen som man redan betalt för så att säga kommer inte i huset. Det blir varm och skönt! Jag väljer även att köpa klimatsmarta produkter att använda i köket så som ekologiskt mm.
Vår familj fick möjligheten att prova en ekologisk matkasse och förutom att vi fick prova nya, nyttiga rätter så blev matsvinnet nästan noll då allt var noga uträknat. Så ett tips är att emellanåt när tiden brister och man ändå vill vara klimatsmart använda sig av en ekologisk matkasse. Sedan älskar jag ju att baka bröd och har ett favoritrecept som man kan använda olika slattar av mjöl, müsli, gryn eller flingor till. Då kommer inget till spillo och man får nya spännande smakkombinationer av samma recept.
Ugnen ger både värme extra ”efter” energi. Ekologiska produkter och minimerad köttkonsumtion. Återanvänd burkar som pennställ mm,. 🙂
1. Tänk på vart värmen och vatten kommer ifrån och hur mycket som konsumeras.
2. Vilka produkter som används. Ekologiska mm?
3. Vad göra av produkterna efter användning? Sorteras, återanvänds?
Att försöka handla de grönsaker och frukter det är säsong för, gärna ekologiskt eller närproducerat- och att dra ner på köttintaget –
Det är mina tips ♡
Om man har en öppenspis eller eldstad kan man passa på att grädda bröd i gryta, stekpannebröd eller andra sorters kakor i värmen från elden. Det var så man gjorde förr och det är supermysigt!
När jag kokar ris kokar jag upp det o sen stänger av plattan direkt o det blir klart på eftervärmen. Handla mer ekologiskt i affären. Baka bröd o så själv istället för atr köpa klart. Laga mat från grund o botten med bra råvaror o ekologiska produkter.
Jag är redan klimatsmart! Eftersom jag aldrig får tummen ur att baka är ju inte ugnen ens igång och det måste ju vara sparsamt!
Fast om jag vinner kommer jag snappa upp alla fina tips här och ha superfina bakgrejor att baka med