Mumsig chokladterrin! 

[Ingredienser]

Gör såhär: (4 portioner)

Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull.

Tillsätt sirap, grädde, rom, ägg och salt.

Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en form, ca 8 x 12 cm, klädd med plastfolie.

Ställ i kyl ca 12 timmar.

. Bild från Arla.se


Göteborg ligger inte så långt härifrån och det händer lite då och då att jag tar mig en tur till stan för att shoppa och besöka olika restauranger. Det är ju alltid kul att prova nya maträtter och speciellt skoj är det ju att kolla in deras efterrätter. Man kan ju få lite inspiration och det är ju gott också. När jag var i Göteborg senast så fick jag fundera bra länge innan jag kom på en plats där jag aldrig ätit förut och såg att de har en restaurang på casinot. Så dit gick jag för att äta.

Maten var jättegod och när de kom in med efterrätten så blev jag väldigt förväntansfull. Det var en chokladterrine på Valrhonachoklad med havtornssorbet och marängcrisp. Och även om man kan göra riktigt goda chokladdesserter hemma så är det alltid lite speciellt att få in en efterrätt på restaurang. Jag blev verkligen inte besviken, det var ju hur gott som helst! Sen att befinna sig på en lite udda plats att äta var ju kul det med, med slotsmaskiner som plingade samtidigt som jag njöt av chokladen och sorbeten.

Även om efterrätten var lite lyxig och exklusiv så kan man ju göra en egen choklaterrin hemma. De finns både med och utan alkohol och man kan ju ha massor av olika smaker. Pekannötter till exempel, är något jag direkt kommer att tänka på. Eller varför inte banan? Man kan experimentera en hel del med den här efterrätten så den passar många olika smaker, men chokladen ska ju vara central.