Nu är det dags att börja fylla på Julbaks kategorin!
Gör såhär:
Smält margarinet, häll i mjölken och låt det hela bli 37°. Stöt saffran och en sockerbit i mortel och tillsätt detta.
Smula ner jästen i en bunke. Strö över socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner äggen och rör om igen.
Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av mjölet, och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper.
Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med russin som trycks ner ordentligt.
Jäs lussebullarna i ca 10 minuter.
Pensla lussebullarna noga med lättvispat ägg.
Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt lussebullarna svalna väl täckta av en handduk.
Oj vad sugen man blir
Mumma! Kanske ska ta och baka lussebullar jag med någon dag. Känna doften av Saffran som sprider sig i huset. Underbart. Detta är väl en av få saker som är bra med vintern 🙂
Lussekatter som är så gott
Du har en utmaning att hämta på min bligg
http://marimilocakedesign.se/roligt/utmanad/
missa inte min bildgalleri
http://marimilocakedesign.se/galleri/
Äntligen får man börja julstöka! 😀