Ett recept med en klassisk framtoning, en sockerkaka som alla kan baka. En sockerkaka är lätt att göra men på något vis är det både lätt och lyckas med samt även lätt att misslyckas med, förstår ni vad jag menar? 

Klassisk sockerkaka i mini format. 

Ingredienser:

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
30 g smält smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 175°C grader

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Smält smöret och rör i mjölken, blanda i det med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

Fyll en smord (med smör) och bröad (med ströbröd) kakform.

Grädda sockerkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Om kakan är större rekommenderar jag att grädda kakan i 30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.

Låt svalna och servera!

För att göra sockerkakan lite roligare: 

– Dekorera med glasyr, bär, såser, florsocker mm.

– Tillsätt lite syra i smeten, några droppar citron är perfekt!

– Tillsätt färgglatt strössel i smeten, vallmöfrön eller annan rolig krydda du tycker om. Strösslet smälter samman med smeten och bildar endast färg-fläckar i kakan, super kul!

Translated: Classic sponge cake in miniature.

3 eggs, 2.5 dl granulated sugar
1 teaspoon vanilla
30g melted butter
1 dl milk
3.5 dl flour
1 teaspoon baking powder
1 pinch of salt

Proceed as follows:

Preheat the oven to 175 ° C degrees

Beat eggs, sugar and vanilla sugar until white and fluffy.

Melt the butter and stir in the milk, mix it with egg mixture.

Mix flour, baking powder and salt and fold gently into the dough.

Fill a greased (with butter) and Broad (with breadcrumbs) cake tin.

Bake the sponge cake in the middle of the oven for about 20 minutes. If the cake is bigger, I recommend bake the cake for 30 minutes. Try using a stick, sponge cake should not be sticky.

Let cool and serve!

To make the sponge cake a little more fun:

– Decorate with frosting, berries, sauces, powdered sugar and more.

– Add a little acid in the batter, a few drops of lemon is perfect!

– Add colorful sprinkles in the batter, poppy seeds or other funny seasoning you like. The sprinkle melts and blends in with the batter and form only color stains in the cake, super fun!