Här kommer ett super härligt recept som jag har gjort helt själv. Tyvärr blev moussen lite för rinnig och ville inte stelna mer i kylen. Det är meningen att moussen skall vara spritsade i små toppar och bakelsen skall vara högre. Men men, det är inte alltid man lyckas med nya recept. Alla kan misslyckas med sina bakverk och jag är inte proffs på just vackra konditori bakelser även fast jag är kondior men det är absolut något som jag vill träna på. Så varsågoda, här är mitt första försök! haha 

Receptet räcker till ca 6 bakelser men mördegen räcker till mycket mer.

Mördegs bottnar: 

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker
1 st ägg
0.5 msk kallt vatten

Florsocker

Blanda ihop kallt smör med vetemjöl och strösocker.Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte för mycket. Slå n degen i plastfolie och låt ligga i kylen i ca 30 minuter. Kavla ut degen super tunt på ett bakplåtspapper. Skär ut rektanglar – ca 2 cm bred och 10 cm lång. Pudra på rektanglarna med florsocker och bränn av med gasbrännare tills florsockret smälter. Grädda sedan i ugnen tills dem blir gyllenbruna i 200 grader ° C.

Chokladmousse:

  • 175 g mörk blockchoklad
  • 4 äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl grädde

Grovhacka blockchokladen och smält det i en skål i vattenbad och rör till en jämn smet. Eller smält försiktigt i mikron. Låt chokladen svalna lite men inte så att den stelnar. Vispa äggulorna, sockret och saltet fluffigt. Blanda försiktigt med chokladsemeten och låt svalna något. Vispa grädden. Rör ner en fjärdedel av grädden i smeten och vänd sedan ner resten. Lägg upp i en skål och låt stelna i kylen några timmar innan användning.

Citronmousse: 

  • 1 msk färskpressad citron
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 4 äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 krm salt
  • 4 dl grädde

Vispa äggulorna, sockret och saltet fluffigt. Blanda sedan ned citronsaften och vanlijpulvret. Vispa grädden. Rör ner en fjärdedel av grädden i smeten och vänd sedan ner resten. Lägg upp i en skål och låt stelna i kylen några timmar innan användning.

Topping: 

Smält mörk choklad och pudra med florsocker.

 

 

In english: 

Serves about 6 pastries but the dough are enough for much more.

Shortbread dough:

  • 150g cold butter
  • 4 dl flour
  • 0.5 dl granulated sugar
  • 1 egg
  • 0.5 tablespoons cold water
  • Icing sugar

Mix together cold butter with flour and sugar. Add the egg and water and work together until the dough just comes together. Do not knead too much. Turn the dough in plastic wrap and leave in the fridge for about 30 minutes. Roll out the dough super thin on a baking sheet. Cut out rectangles – about 2 cm wide and 10 cm long. Sprinkle the rectangles with icing and burning of the gas burner until the icing sugar melts. Bake in the oven until they turn golden brown at 200 degrees ° C.

Chocolate mousse:

175 g dark chocolate
4 egg yolks
3 tablespoons sugar
1 pinch of salt
4 dl cream

Coarsely chop block chocolate and melt it in a bowl of water and stir until smooth. Or melt gently in the microwave. Let the chocolate cool a little, but not so that it solidifies. Whisk egg yolk, sugar and salt fluffy. Mix gently with the chocolate and let cool slightly. Whip the cream. Stir a quarter of the cream in the batter and then flip down the rest. Place in a bowl and let cool in the fridge for a few hours before use.

Lemon Mousse:

1 tablespoon fresh lemon juice
1 tsp real vanilla powder
4 egg yolks
3 tablespoons sugar
1 pinch of salt
4 dl cream

Whisk egg yolk, sugar and salt fluffy. Then mix down lemon juice and vanilla powder. Whip the cream. Stir a quarter of the cream in the batter and then flip down the rest. Place in a bowl and let cool in the fridge for a few hours before use.

Topping:

Melt the dark chocolate and sprinkle with icing sugar.