Ingredienser

  • ---- Mousse ----
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 dl konc. fläderblomsaft
  • ---- Tårtbotten ----
  • 4ägg
  • 2dl socker
  • 1msk vaniljsocker
  • 2tsk bakpulver
  • 1dl potatismjöl
  • 1dl vetemjöl
  • ---- Maräng ----
  • 1 äggvita
  • 1/2 dl florsocker
  • ---- Topping ----
  • Marängen
  • Riven choklad
  • Frystorkade havtorn
  • Guldfärg

Jag känner mig lite inne på moussetårtor just nu, varför vet jag inte riktigt men det känns kul att göra något som jag inte brukar göra. Jag köpte en rolig sprayfärg som gör att mousse med mera får en sammetslen yta och en snygg färg – red velvet. 

Gör såhär: (1 st tårta till ca 4 – 5 personer)

Börja med tårtbotten och lägg den nederst i en form klädd med bakplåtspapper, fyll sedan på med moussen och låt stelna – sen dekoration. 

Moussen: 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 min. Vispa grädden hårt. Dela ägget (gula och vita försig) och rör ner gulan i grädden försiktigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och smält dem i saften. Rör sedan ner saften i en tunn stråle i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Låt moussen stelna i kyl 2–3 timmar beroende på storlek.

Tårtbotten: 

Sätt ugnen på 175grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och potatismjöl. Rör noga! Tillsätt sedan vetemjölet och rör om noga så att inga klumpar bildas. Smöra och bröa en form och fyll den med smeten. Grädda i ca 35 minuter. Dela botten i 3 delar och använd 1 st som botten till moussetårtan.

Margän topping: 

Vispa äggvitan tills den börjar skumma, tillsätt lite i taget av florsockret och vispa ihop till en fast maräng.

Dekor:

Spraya tårtan med valfri färg eller låt den vara som den är. Spritsa maränger på toppen, strö över lite rien choklad och frystorkad havtorn. Pudra på lite pulverfärg över dekorationerna för att få till en snygg detalj.

Translated: Mousse cake for about 4-5 people

Mousse
2 sheets of gelatine
2 dl whipping cream
1 egg
1 dl conc. Elderflower cordial

Cake
4 egg
2 dl sugar
1 tbs vanilla sugar
2 tsp baking powder
1 dl potato flour
1 dl wheat flour

Meringue
1 egg white
1/2 dl powdered sugar

Topping
meringue
grated chocolate
buckthorn
gold Color

Start with cake base and place it at the bottom of a mold lined with baking paper, fill with mousse and let it set – late decoration.

Mousse

Let the gelatine leaves soak in cold water for 5 minutes. Whip the cream until very stiff. Share the egg (yolk and white) and stir the yolk into the cream gently. Heat the juice into a small saucepan. The gelatine sheets and melt them in the juice. Then stir in the juice in a thin stream into the batter. Beat the egg whites to stiff and fold into the batter. Let the mousse solidify in the fridge for 2-3 hours depending on size.

Cake

Preheat the oven to 175 ° c. Beat the eggs and sugar until white and fluffy. Add the vanilla sugar, baking powder and potato flour. Stir carefully! Then add the flour and stir well so that no lumps are formed. Grease and brothel a form and fill it with batter. Bake for about 35 minutes. Share bottom in three parts, and use 1 as the base for this mousse cake.

Meringue

Beat the egg white until it starts to foam, add a little at a time of icing sugar and whisk together to form a firm meringue.

Decor

Spray the cake with any color or leave it as it is. Pipe the meringue on top, sprinkle with a little rien chocolate and freeze-dried sea buckthorn. Sprinkle on a little powder color of the decorations to get a nice detail.