Ester Linnéa Dorotea 

[ September ]

Jag har inte riktigt hunnit satt mig ner och skrivit min förlossningsberättlese, det är 100 gånger mer att göra med två barn jämfört med ett. Men jag ska försöka börja lite. September var månaden Ester var beräknad i, närmare bestämt den 28. Vi var beredda på att hon kunde komma tidigare då Elsa kom 1 månad förtidigt. September var även den månaden vi skulle flytta och gå på bröllop. Flytt den 8 September och bröllop den 14, det kändes riskabelt. Flytten fixade vi galant och Ester låg kvar i magen. Bröllopet närmade sig och Ester låg kvar, vi bestämde oss att avboka boendet i Stenungsund och åka hem direkt efter bröllopet istället, ifall ifall. Det sägs ju att förlossningen går snabbare men andra barnet..

[ 15 September ]

Jag vaknade på morgonen av att jag hade drömt om värkar. Började känna några sammandragningar direkt på morgonen och tänkte att det var gårdagens bröllop som satt sina spår. Högklackat, höggravid och bärandes på en 10 kilos Elsa.. Dåligt idé tänkte jag och tog värktablett och bad. Under hela dagen hade jag några värkar / sammandragningar ca 1 gång i timmen med någon timmes uppehåll här och var. Dom blev kraftigare men inte tätare.. mot kvällen hade jag något tätare värkar, kanske 1 i halvtimmen ungefär. Ringde förlossningen vid 16 tiden för att rådfråga. Barnmorskan som jag pratade med sa att det säkert var förvärkar och att förlossningen antagligen inte är på gång. Eftersom vattnet inte gått så är de bara att vänta, och säkert bara förvärkar. Blir ordinerad värktabletter och vila. Värkarna håller i sig någorlunda, fortfarande 1 i halvtimmen, ibland med längre upphåll. Däremot tycker jag att dom nu är ganska kraftiga och jag börjar bli säker på att förlossningen faktiskt är i gång. Något jag har lärt mig sen min första förlossning är att vara inne på förlossningen i god tid för att hinna få ordentligt med smärtlindring (eftersom det knappt hans med under Elsas förlossning).

[ Kontroll på förlossningen ]

Jag ringde till förlossningen vid 21 igen och ljög om att mina värkar var tätare för att få komma in på kontroll. Jag ville veta om jag hade börjat öppna mig lite då värkarna kändes så kraftiga även om dom kom så sällan. Om inte.. då ville jag ha värktabletter och sömntabletter i mängder för att kunna hantera natten om värkarna skulle bli värre. Så tillslut tjatade jag till mig att få komma in och kolla läget. Plockade med mig förlossningsväskan ifall ifall, jag kände ju på mig att det snart var dags. Vi kom in till förlossningen vid 21.30. Vi fick ett rum och sen fick vi vänta och vänta eftersom det var personalbyte. Vi var nog ingen hög prio för den delen heller.. En undersköterska tog temp och blodtryck på mig, en temp på 35°C och ett blodtryck på ca 170/110 (såg blodtrycket på displayen och kom på att jag glömt ta dagens blodtrycksmedicin.. fast jag brukar iför sig ta den innan vi går och lägger oss, nu åkte vi ju inte till förlossningen istället). Jag fick en tablett av dom på förlossningen och vi fick fortsätta vänta.

[ Värkarna tätnar när vi kommer in på förlossningen ]

Vid 22.10, fasen värkarna är tätare nu.. kanske kommer det till och med 1-2 värkar på 10 minuter och det börjar fasen göra ont.. Nä nu känner jag att jag behöver någon form av smärtlindring. Plingar på att någon ska komma, en undersköterska kommer in och jag säger – Nuuu behöver jag nog lite lustgas. Det gör jädrigt ont! Ja en barnmorska kommer nog snart ska du se.. Vänta och vänta, känns som en evighet. Äntligen, det kommer en barnmorska och klockan börjar närma sig 22.30, hon ska sätta CTG band runt magen för att hålla koll på värkarna och bebisen. Vattnet har ju fortfarande inte gått. Hon står och pratar om smärtlindring, vad jag vill ha mm, Åå det gör ont… å det tar så lång tid. Värkarna är väldigt täta nu och hon hinner knappt känna hur öppen jag är mellan värkarna, hon fick känna under en värk istället.

Japp, du är 8,5 cm öppen och vi förbereder oss på förlossning. Jag tänkte, Wow- Imorgon är vi föräldrar till en till liten tjej!

Jaha nä men då var det dags att byta om mellan dom där jädra värkarna och ääääntligen fick jag lustgas! Klockan måste vara närmare 22,40. Jag njöt av lustgasen och tog mig igenom de värsta värkarna. Jag hade verkligen prutt ont och bad om att få höja lustgasen, lite bättre. Det tog inte lång tid innan jag kände ett enormt tryck nedåt, det kändes som att Ester vred på sig nedåt på nått konstigt vis, jädrar va ont det gjorde. En undersköterska som står nedanför mig säger att – Snart går vattnet!. Forsterhinnan hade pressats ut och såg säkert ut som en vattenfylld ballong (Henriks förklaring, han har men för livet av att se detta). Jag kände hur den sprack och det blev blött, samtidigt som nästa kraftiga värk kom, ett huvud ploppade ut, nästa värk kom och resten av Ester föddes. Förlossningen tog bara 3 minuter från första krystvärken när vattnet gick. Född kl 23,01 söndagen den 15 september. Det gick så snabbt, jag han knappt bli trött, jag kunde skutta in i duschen efter förlossningen och njuta av att inte ha ont längre. Det va så skönt!

Vi fick ligga kvar på BB i 3 dagar pga mitt höga blodtryck, jag hade hoppats på att få åka hem tidigare den här gången men men, (låg kvar 3 dagar med Elsa pga att hon var prematur), så skönt att bara ligga och mysa med Ester och få maten serverad. Skulle kunna ta in på det där BB-hotellet oftare.

Välkommen vår älskade Ester, vi har längtat efter dig! 🙂