Pasta i all ära men att addera det lilla extra som musslor, hej å håå vad det går! Såå himlans gott! En klassisk tomatsås på färska tomater, massa god lök och kokta musslor.. vem tackar nej till detta? Det är enkelt att göra men det tar lite tid med allt pyssel med att tvätta musslor med mera så man får inte vara hungrig när man sätter igång med denna rätt. 

Ingredienser: (ca 4 portioner)

  • 1 kg vongolemusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja

Tomatsåsen: 

  • 4 stora tomater
  • 3 klyfta vitlök
  • ca 1/2 röd chili
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Persilja till topping

Gör så här: 

  1. Tvätta musslorna noga och se att skalen är stängda.
  2. Finhacka scharlottenlökarna och vitlöken.
  3. Hetta upp en kastrull med olivolja.
  4. Häll i scharlottenlöken och vitlöken och låt dom puttra en stund.
  5. Häll sedan i vinet och sedan musslorna.
  6. Lägg på ett lock och sjud sedan på svag värme i 4-5 minuter, eller tills musslorna öppnat sig helt. Kasta alltid musslorna som inte har öppnat sig. 

Tomatsås:

  1. Skålla tomaterna och dra av skinnet.
  2. Skär tomaterna i mindre bitar.
  3. Hetta upp en kastrull med olivoljan.
  4. Finhacka vitlöken och chilin och lägg i kastrullen.
  5. Löken ska puttra en stund utan att ta färg.
  6. Lägg i tomaterna och häll över vinet. Låt koka en en stund. 
  7. Sila sedan ner spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare till lagom konsistens.
  8. Smaka av med salt och peppar och rör ner en klick smöret. Häll i musslorna och värm upp.
  9. Häll sedan såsen/musslorna över nykokt spagetti och garnera med den hackade persiljan. 

————————

Fler inspirerande recept: 

PASTA MED HEMGJORD TOMATSÅS

TORSK MED ÄGGSÅS. 

RÖD LINSSOPPA