Här kommer tre grymma tips i samarbete med Cylinda.se på vad du lätt kan frysa in nu när skolan har börjat igen! Skola, jobb och vardagen börjar komma igång och då är det kan det vara svårt att hinna med igen. Här kommer några tips på vad som kan frysas in lätt som en plätt. När ni gör pannkakor, kycklingspett eller paj – gör dubbelt och fyll frysen! 

Kycklingspett: (4-5 portioner)

4 st kycklingfiléer delade i mindre bitar

Marinera kycklingbitarna i; 4 msk olivolja, 1 tsk soja, 1 st pressad vitlöksklyfta & 1/2 dl sweet chili sås. Blanda i en påse och låt stå i ca 15 minuter.

Trä bitarna på ett grillspett och grilla till de blivit genomstekta och fått en fin gyllenbrun färg.

 

Rödbetspaj med broccoli & Parmesan:

1 stor paj eller 5-6 st små 

Deg:
3 dl vetemjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g kokta rödbetor (ca 2 st)

100 g färst broccoli

1/2 dl riven parmesan ost

2 st ägg

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde Salt & Peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.

Blanda ihop mjöl och smör till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och rör ihop till en slät deg.

Tryck ut degen i en stor pajform eller flera små och nagga botten med en gaffel.

Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.

Fyllningen: 
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och peppar.
Hacka och fördela rödbetorna och broccolin över det förgräddade pajskalet.
Häll över ägg och mjölkblandningen och riv till sist över parmesanen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter, något kortare om du gör fler små pajer.
Pajerna är ofta färdiga när det börjar få en gyllenbrun yta.
Låt svalna & Servera!

 

Pannkakor: (8-10 st)

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker  (går att ta bort)

6 dl mjölk

3 st ägg

1 krm salt

2 msk smält smör

Smör till stekning

 

Gör så här:

Vispa ihop mjöl och mjölk till en slät smet. Vispa i resterande ingredienser.

Låt smeten stå i ca 10-15 minuter. 

Smält smör i en stekpanna och häll ner i smeten, ca 1/2-1 dl smet per pannkaka.

Grädda tunna pannkakor.

Servera eller frys in!