I samarbete med Cylinda.se så har vi tagit fram den här smarriga semlan a la prinsesstårta! Har ni testat en sådan någon gång? Den har varit poppis de senaste åren runt fettisdagen, jag gillar den – smarrigt! 

Semlor:
2 dl mjölk
25 g jäst
7 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
100 g smör, rumsvarmt
1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:

1/2 dl mjölk

100 g mandelmassa

1 msk florsocker

1 nypa vaniljpulver

Hallonsylt

Vispad grädde

Marsipan

Florsocker

Gör så här:
  • Bullarna: Värm mjölken till max 37°C.
  • Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  • Tillsätt vetemjölet, lite i taget. 
  • Tillsätt ägg, salt, stött kardemumma och strösocker. Arbeta in smöret i omgångar i degen.
  • Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter.
  • Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
  • Dela degen i 10 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i ca 2 timmar.
  • Sätt ugnen på 220°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
  • Låt kallna.
  • Mandelfyllningen: Riv mandelmassan och blanda ihop med mjölk, vaniljpulver och florsocker. Låt stå ca 10 minuter.

Sätt ihop din semla: 

Tag en avsvalnad bulle och bred på vispad grädde runt om.

Kavla ut marsipan och skär ut en stor cirkel.

Täck den gräddtäkta bullen med marsipanen.

Skär av locket. Gröp ur lite av bullen och fyll med mandelmassan. Bred på en klick hallonsylt.

Spritsa över den vispade grädden och lägg över locket.

Pudra över med florsocker!

Klart!

Glöm inte att prenumerera på min YouTube kanal för att se fler tips och trix!