[ Höstigt toppen recept! ]

Nu är hösten här laddar vi upp med en krämig pumpasoppa och mumsigt fröknäcke nu när kylen börjar komma. Inlägget är i samarbete med Cylinda.se. Har ni någon favvo soppa nu till hösten eller kör ni extra mycket på härliga långkok om dagarna? 

Ingredienser:

Pumpasoppa
1 kg butternut pumpa
1 liter vatten
1 st buljongträning, grönsak
1 st gul lök
Finhackad chili efter smak
Salt & Peppar
Olivolja

Fröknäcke
2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
2 ½ dl kokat vatten
½ dl olivolja
Havssalt

Pumpasoppa (4 portioner)

Skär bitar av pumpan, ta bort skalet och kärnorna. Lägg bitarna av pumpa i en kastrull med olivolja.

Tillsätt hackad lök och chili. Fräs tills löken börjat mjukna och tillsätt vatten och buljong.

Låt koka i ca 15 minuter.

Mixa soppan och krydda med salt och peppar efter smak.

Toppa soppan med en skvätt grädde, persilja och torkade pumpafrön.

TIPS. Torka/rosta pumpa fröna i ugnen med en skvätt olivolja och havssalt. Rosta på ca 100°C i minst 1 timme. 

Fröknäcke (1 st plåt)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka vattnet och tillsätt det och olja till mjöl- och fröblandningen. Rör ihop.

Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper, dela i önskade stora bitar och strö över flingsalt.

Grädda på 150 grader i mitten av ugnen ca 1 timme. (Tiden varierar beroende på ugn, håll koll så brödet inte bränns).

Cylinda-Pumpssoppa1 Cylinda-Pumpasoppa2