Hej Hopp! Är det fler än jag som har rabarber kvar? Jag brukar alltid ha frysen full, nu har jag även fyllt på med jordgubbar, alltid bra att ha! Fler recept med rabarber kommer, det är så gott och de passar till alla tillfällen hela sommaren och lite till. 


Pajdeg:

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1/2 tsk salt

250 g smör

5 msk iskallt vatten

Fyllning: 

500 g färska rabarber

1 dl strösocker

Citronsaft från 1 st citron

1 msk majsstärkelse

Topping: 

1 uppvispat ägg

2-3 msk ljust muscovadosocker

 

Gör såhär: 

Börja med pajdegen. Rör ihop rumsvarmt smör tillsammans med sockret och saltet.

Blanda i vetemjöl och sen vattnet.

Arbeta ihop till en smidig deg och förvara i kylen ca 1 timme innan den skall kavlas ut.

Skär rabarbern i mindre bitar, ca 1 cm. Blanda ihop med citronsaften och sockret. Låt koka upp och koka på svag värme några minuter tills rabarbern har blivit mjuk.

Rör ner majsstärkelsen. Låt svalna. 

Sätt under på 220°C.

Tag ut degen ut kylen, dela den i två delar och kavla ut den ena. Kavla ut den så att den täcker botten på pajformen (ca 20 – 24 cm i diameter). 

Lägg över degen i formen och tryck fast så att degen kommer en bit upp på kanten också.

Grädda i ugnen under ca 10 minuter på 220°C grader.

Kavla ut den andra delen av degen och skär i strimlor, eller gör ett helt täcke, eller ett annan mönster på toppen.

Tag ut pajbotten ur ugnen och fyll med rabarberkompotten omg täck med den andra degen i strimlor eller annat.

Pensla toppen med uppvispat ägg och strö över muscovadosockret.

Sänk värmen till 175°C och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Låt svalna och servera!

 

Tips: Servera gärna med grädde, glass eller vaniljsås då rabarbern blir syrlig. Det går även att tillsätta ett gäng jordgubbar tillsammans med rabarbern när den skall kokas för att få bort lite av det syrliga. 

 

Ha en toppen dag, hoppas att ni har soligt och varmt!

Vad sägs om att grilla en jordgubbspaj? Sååå gott! Ni måste verkligen testa en Baklava i pajformat också – to die for!